ACTUALITATE 28 ianuarie 2021

REPORTAJ. „Tur ghidat” în centrul de vaccinare din Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2126 vizualizări

Cum se desfășoară activitatea aici, care sunt neajunsurile din sistem sau, dimpotrivă, aspectele de lăudat 

La centrul de vaccinare anti-COVID din orașul Covasna, unde merg în același timp și persoane din etapa a II-a, adică cele cu vârste peste 65 de ani, bolnavi cronici sau lucrători în domenii esențiale, dar și cele din etapa I, angajați din sistemul sanitar, numărul persoanelor imunizate împotriva noului coronavirus va trece, până la sfârșitul săptămânii, de 2.000. Datele, care sunt oficiale, le-am aflat de la coordonatorul centrului, medicul specializat în boli infecțioase, Kováts István. Împreună cu acesta, am vizitat spațiul unde mii de oameni, covăsneni, dar surprinzător și foarte mulți cetățeni din afara județului, se imunizează împotriva virusului SARS-COV-2 și am aflat cum funcționează un astfel de centru, cu detalii de la procesul de înregistrare, până la neajunsurile din sistem sau, dimpotrivă, aspectele de lăudat. 

Curtea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din Covasna, care altădată era plin de viață, de oameni din toată țara care mișunau între proceduri, oraș și camere, este zilele acestea cuprinsă de o liniște destul de apăsătoare. Monotonia este spartă din când în când de câte un glas de asistentă, de ambulanțe, de câte unul dintre puținii pacienți veniți la tratament, iar mai nou, de cei programați la vaccinare. Sunt aproape 180 de persoane pe zi. Asta în condițiile în care fluxul era pregătit, inițial, pentru maximum 60 și apoi 120 de oameni programați la vaccinare. Doar că, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, nici măcar când vine vorba despre vaccinarea anti-COVID, un proces despre care știm că necesită minuțiozitate absolută. 

Ca să ajungi la centrul de vaccinare, de la poarta principală de acces mergi înainte, binișor, în curtea spitalului înspre clădirea portocalie, pe care scrie mare „SPITALUL DE CARDIOLOGIE”. La prima alee ivită, pașii sunt îndreptați spre stânga. Așa indică și cartonașele cu săgeți care dau direcția spre centrul de vaccinare. Acesta este în clădirea de birouri, la parter, unde altă dată era cabinetul doctorului Semmel Réka, șefa secției de recuperare, dar și aproape de o mofetă, care, din ce am observat cu coada ochiului, nu ducea lipsă de pacienți nici acum. 

La intrarea în centrul de vaccinare, în partea stângă a ușii, pe un perete, tronează o placă cu o imagine a doctorului Benedek Géza, fondatorul spitalului. Pe ușile termopan, cu sticlă transparentă, sunt lipite tot felul de afișe colorate, despre măsuri de protecție și alte reguli musai de respectat aici. 

De afară, intrarea te duce într-un hol, marcat cu săgeți, în capătul căruia începe prima etapă a triajului. Acolo, o asistentă verifică programarea și datele de pe o listă printată, iar o alta măsoară temperatura, oferă botoși, cât timp tu îți dezinfectezi mâinile. Apoi treci în „etapa” următoare. 

Val de programări

Centrul este coordonat de doctorul specialist în boli infecțioase Kováts István. Acesta este cel care ne-a întâmpinat marți, când am fost în vizită de lucru aici. Tot dânsul ne-a spus fără foarte multe introduceri că treaba merge bine, dar că au fost ceva probleme la partea de programări.  

Eu cred că a fost o greșeală de programare. Inițial a fost vorba de 60 de vaccinări pe zi. Apoi 120, că s-a desființat nu știu din ce motiv centrul de la Întorsura, iar din greșeală în greșeală, am ajuns la 180. De vreo 10 zile ține situația asta. S-au programat și prin internet și prin call-center, care funcționează foarte deficitar”, a precizat medicul Kováts István. 

Revenind la „turul ghidat” prin centrul de vaccinare, am aflat că o dată trecut de primul triaj, urmează o altă etapă până să ajungi pe scaunul de vaccinare. Din hol, o altă ușă albă, te trimite într-o altă încăpere, unde este necesară completarea unor documente. Pe prima masă de aici sunt mai multe formulare, numite „Acordul pacientului informat”. Mai departe, trebuie notate datele personale, respectiv trebuie semnat că îți dai consimțământul să fii vaccinat. După completare, iei foaia cu tine și treci la una din cele trei mese care vin pe traseu. Aici vei găsi un medic, alături de care vei putea completa un nou formular, de această dată cu informații despre starea de sănătate: ai făcut vreodată alergii la medicamente? Ai boli autoimune? Și așa mai departe.

Dialog cu medicul 

Ceea ce este interesant aici este chiar acest aspect, că în fața ta va sta tot timpul un doctor care va analiza starea ta de sănătate, eventual va măsura tensiunea dacă e necesar, va pune întrebări și va răspunde la cele care îi sunt adresate, înainte de a ajunge în camera de vaccinare. 

Au fost câteva cazuri în care au completat că au avut reacții alergice severe. Și sunt două moduri în care acționăm: ori amânăm vaccinarea până când merge la un alergolog și revine, ori, chiar a fost o persoană cred că din Brașov, care a insistat să fie vaccinată, iar în asemenea situații îi punem încă o dată să semneze că a fost informat asupra posibilelor reacții adverse și totuși dorește să fie vaccinat”, ne-a explicat doctorul. 

Până marți la prânz, la centrul de vaccinare de la Covasna au fost făcute 1.327 de vaccinuri anti-COVID și au fost foarte puține reacții adverse, iar cele care s-au înregistrat s-au caracterizat mai degrabă prin dureri la locul injecției. 

Ca la orice vaccin, se pot întâmpla anumite reacții adverse. Aceste lucruri nu se pot exclude. Vaccinul are o substanță în componență care se găsește în foarte multe lucruri, chiar și alimente. (...) După părerea mea, și eu am ceva experiență, acest vaccin este unul sigur, dar este foarte sensibil de manevrat, de transportat, de administrat”, ne-a explicat medicul infecționist. 

Dar chiar și așa, spun reprezentanții centrului, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. În camera de vaccinare, care este amenajată într-un fel de fostă sală de fitness, unde ajungi după ce treci de alte două uși, sunt aduse aparate și echipamente de prim ajutor. 

După vaccinare, urmează o etapă de așteptare, de 15, maximum 30 de minute, după caz și în funcție de numărul de oameni prezenți, într-o sală aproape de ieșire, pentru observații. După ce trece și această perioadă, se eliberează adeverința și apoi fiecare poate să plece pe o altă ușă, care nu se intersectează cu niciuna din cele pe care se intră. 

Mulți vaccinați din afara județului 

Un alt aspect interesant este că la acest centru au fost vaccinate foarte multe persoane din alte localități din afara județului, cum ar fi Brașov, Constanța, Urziceni, București și nu numai.

Oricine se poate programa la orice centru din țară. Au fost unele discuții, dar până la urmă nu există o restricție că trebuie să fie programați oamenii în propriul județ. Dacă eu doresc și găsesc loc, pot să mă programez în Iași, la Cluj, unde găsesc locuri. Se pare că sunt oameni care sunt dispuși să facă un drum destul de considerabil, chiar două, și pentru rapel”,  a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László. 

Și medicul Kováts István spune că toți cei care vin la centru sunt programați cât se poate de legal, chiar dacă ar putea să fie discuții mai degrabă legate de etică. Pentru că, din câte a observat, au fost și persoane programate care nu erau din domenii chiar așa de esențiale, ori a întâlnit cazul unui tânăr care figura ca bolnav cronic cu hipertensiune, iar măsurătorile de acolo nu au indicat că ar fi vreo astfel de problemă. 

Până la urmă, decizia a fost de a-i vaccina pe toți cei care sunt programați legal și care sunt apți din punct de vedere medical.

Medicul infecționist spune și că a remarcat, cel puțin în prima parte a campaniei, puțin interes din partea cetățenilor județului pentru vaccinare. Mulți dintre ei au preferat, probabil, să aștepte să vadă cum reacționează ceilalți ceva mai curajoși la acest vaccin nou. 

Pe de altă parte, managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea, spune că nu crede că sunt covăsnenii mai puțin interesați de vaccin, ci că cei din alte județe au fost mai „harnici” la programări și că poate se pricep ceva mai bine la mijloacele informatice. 

Nu va fi la infinit așa, cu câte 180 de programări pe zi, este de părere doctorul Kováts, care spune că s-a oprit între timp posibilitatea de programare și că, probabil, se vor mai deschide și alte centre, pe măsură ce vor fi aduse suficiente vaccinuri, fie de la Pfizer, fie de la alți producători. 

Problema este că acest val se repetă peste 21 de zile, pentru că rapelul trebuie făcut cu același vaccin și 90% în același centru”, a punctat medicul. 

Centru de vaccinare în oraș 

Planul inițial era ca în Covasna, un centru de vaccinare să se deschidă separat în oraș, la Casa de Cultură, însă până la urmă s-a luat hotărârea ca centrul de la spital să preia și etapa a II-a. 

Monica Sporea, managerul spitalului, spune că se bucură că unitatea pe care o reprezintă se poate implica atât de activ în lupta împotriva noului coronavirus. Ba mai mult, pentru că au dat dovadă de bună organizare și implicare, se pare că tot ei se vor ocupa și de centrul care urmează să fie deschis în zona centrală a orașului, cum era stabilit inițial pentru cea de-a doua etapă de vaccinare. 

Au apelat la noi multe persoane cu probleme grave de sănătate, pentru că aici s-au simțit în siguranță. (...) Și autoritatea locală a fost mulțumită de modul de gestionare al nostru și a solicitat personal de la noi, care să se ocupe de centrul de vaccinare din oraș. Deci și acolo condițiile o să fie similare. Deja s-au făcut și grafice de lucru și o să înceapă și vaccinarea în centrul din oraș”,  ne-a spus Monica Sporea. 

Doctorul Kováts István spune că și el s-a vaccinat la începutul etapei I fără nicio emoție și că se bucură că a fost implicată armata în procesul de coordonare al campaniei de vaccinare, pentru că nu este nici cea mai mică îndoială că este nevoie de o rigurozitate fără cusur, mai ales în mânuirea dozelor de vaccin.  

Medicul spune, ca o concluzie, că în ciuda faptului că au fost aceste probleme de programare, campania este în general organizată foarte bine și lucrurile merg așa cum trebuie. 

Eu cred că merge foarte bine campania de vaccinare atât la noi, cât și în țară. Este destul de riguros organizată. Evident, sunt unele probleme care nu se puteau prevedea. De exemplu, la categoria a II-a, părerea mea, văzând în practică, poate puțin au făcut o modificare prea largă. (...) Dacă luăm la bani mărunți, poate oricine să intre în categoria a II-a. Și poate acest lucru a dat puțin peste cap lucrurile. (...) Firmele au putut programa toți angajații, chiar dacă nu toți sunt în categoria de „esențiali” și au ocupat o parte din locuri de care nu mai poate beneficia populația vulnerabilă. E bine ca o categorie cât mai largă a populației să fie vaccinată, dar trebuie să ținem cont că e greu să ținem o ierarhizare riguroasă. Acum puțin prea tare s-a lărgit. După părerea mea, trebuia să se insiste la categoria cu boli cronice, cadre didactice și după aceea firmele, că și acestea sunt importante”, a explicat dr. Kováts István. 

Este de spus și că la acest centru lucrează 16 persoane. Potrivit managerului spitalului, acestea sunt angajate ale unității și nu sunt plătite suplimentar, ci remunerate conform contractului de muncă. 

Aproape 4.000 de vaccinări în județul Covasna 

În total, din 4 ianuarie, până miercuri, 27 ianuarie, în județul Covasna au fost administrate 3.784 de doze de vaccin, dintre care aproximativ 200 rapel. Dintre acestea, cam 1.500 la centrul din Covasna. Mai știm și că la aceeași dată, la centrul de vaccinare deschis la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au fost aproape 500 de vaccinări, dintre care aproape 150 și cu doza de rapel. Centrul de la SJU a fost deschis în 4 ianuarie și primește doar medici, asistenți, farmaciști, ambulanțieri, pompieri, angajați DSP și alții, deci doar cei cuprinși în prima etapă de vaccinare, care, potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, va mai dura câteva săptămâni. Restul de până la aproape 4.000 sunt vaccinări administrate în celelalte centre din județ, ca de exemplu Târgu Secuiesc, etapa I și II, Spitalul din Întorsura, pentru etapa I, sau la centrul din Daliei de la Sfântu Gheorghe, pentru etapa a II-a. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.