ACTUALITATE 7 iunie 2017

Reîncep lucrările de modernizare a străzilor din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2022 vizualizări

De joi s-ar putea relua lucrările de asfaltare pe străzile Lăcrămioarei și Înfrățirii, spun autoritățile locale

În România, modernizarea și implicit asfaltarea străzilor este o sursă inepuizabilă de stres și disconfort pentru toată lumea, iar județul Covasna și marile orașe ale acestuia nu sunt nici de această dată, din păcate, excepția de la regulă.

Cu lucrări începute concomitent pe mai multe străzi importante, orașul-reședință de județ, Sfântu Gheorghe, aduce răbdarea cetățenilor spre limită, mai ales că odată cu venirea primăverii nu s-au dat semne că asfaltările s-ar relua. Mai mult decât atât, cu cât se înaintează cu proiectele, cu atât apar mai multe probleme neprevăzute de autorități și constructori, astfel că termenele de ieri devin mâine doar vise spulberate de realitatea crudă a României din secolul XXI.

Că pe strada Kós Károly încă se caută soluții și lucrările sunt departe de a fi reluate, deja nu mai este o noutate. Problema este că nici pe celelalte străzi, spre exemplu Lăcrămioarei, o arteră importantă folosită ca centură ocolitoare, închisă traficului rutier încă de anul trecut, nu se vede nicio mișcare. Oamenii spun că sunt nemulțumiți, că s-au săturat să înghită praf și să mai aștepte. De cealaltă parte, autoritățile locale răspund că fac tot ce ține de ele să înainteze cu lucrările, dar că nu toate problemele vin din partea lor.

Pe Lăcrămioarei lucrările sunt derulate „cu viteza melcului mort”

Pe bună dreptate, cetățenii care locuiesc în special în zonele unde se fac lucrări sunt foarte nemulțumiți de felul cum merg treburile. Sau mai degrabă de felul cum nu merg. Acum, cât timp nu plouă, praful este o reală problemă pentru locatarii blocurilor din apropierea străzii Lăcrămioarei, dar nu numai, iar aceasta nu este nici pe departe singura nemulțumire a acestora.

„După ce ne-au ținut o jumătate de an în noroi până la genunchi, în toamnă au împrăștiat pe stradă un strat de ciment praf peste care au turnat apă. De atunci lucrările înaintează cu viteza melcului mort, pe toată porțiunea lucrează o echipă de circa 10 oameni și un utilaj. Nu se iau niciun fel de măsuri pentru a diminua poluarea cu praf, nici din partea constructorului, nici din partea Primăriei municipiului. Nu se stropeşte drumul niciodată, nu se restricționează circulația în conformitate cu starea drumului, nu se atrage atenția șoferilor din alte județe că la celălalt capăt nu se poate ieși, intră cu mașinile în viteză, apoi se întorc în viteză înapoi neținând niciunul cont de condițiile de trafic din zonă. Degeaba am avut intervenții telefonice la primărie, nu s-a schimbat nimic în bine. Dimpotrivă, situația este din ce în ce mai gravă, deoarece nu a plouat de zile întregi și praful este stăpân pe toată zona. (...) Trăim în praf, mâncăm praf, respirăm praf, casa este plină de praf. Eu sunt convinsă că normele europene prevăd clar reguli de protecție a locuitorilor și a locuințelor, dar din partea constructorului și a Primăriei este o lipsă crasă de respect față de cetățean”, transmite un locuitor al străzii Lăcrămioarei.

Lucrările continuă, dar pe bani din bugetul local

Contactați de ziarul nostru, reprezentanții autorităților locale spun că motivul pentru care lucrările stagnează pe această stradă, dar și pe Înfrățirii, vin de la București. Mai exact, pentru că nu s-a deschis linia de finanțare din bugetul de stat, nu s-au acordat bani pentru realizarea lucrărilor, iar tot ce se execută în acest timp trebuie suportat din bugetul local, cheltuială care nu a fost prevăzută inițial.

„Speram să putem introduce acest proiect în Programul Național de Dezvoltare Locală, și în acest caz lucrările executate să fie finanțate din acel program al Guvernului. Tot așteptam să apară hotărârea de Guvern prin care se aprobă această finanțare, dar când am văzut că nu apare, am zis că măcar stratul de bază să îl finanțeze orașul, pentru că tot ceea ce se execută înainte de încheierea acestui contract, nu se poate acoperi din bani proveniți din bugetul național. Speram să obținem și din bugetul național ceva bani, ca să nu fie toată lucrarea în spatele Primăriei. Acum am lansat să se execute jumătate din lucrări pe finanțarea bugetului local și sperăm ca diferența să fie finanțată de Guvern”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” administratorul public al orașului, Czimbalmos Csaba.

Astfel, săptămâna trecută, în cadrul unei ședințe extraordinare, autoritățile locale au decis să mărească suma acordată din bugetul local pentru lucrările de pe străzile Lăcrămioarei și Înfrățirii, pentru că în așteptarea după aprobarea investițiilor de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, se deteriorează lucrările deja începute anul trecut.

„Având în vedere faptul că contractul de finanțare a investiției prin PNDL încă nu a fost încheiat, iar straturile de fundație pregătite pentru asfaltare se degradează, este necesară turnarea betonului asfaltic BAD20 pentru protejarea fundației. Pentru acoperirea costului lucrărilor executate până la această dată, respectiv costul stratului de binder, este necesară actualizarea devizului general pentru investiția „Modernizare strada Lăcrămioarei, inclusiv canalizare pluvială în Municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna”, în sensul măririi sumei alocate din bugetul local”, se arată în hotărârea adoptată în 31 mai de Consiliul Local Sfântu Gheorghe.

Miercuri s-a dat ordinul de începere a lucrărilor

După acest pas, lucrurile par că încep să se miște, deoarece chiar miercuri, 7 iunie, s-au emis ordinele de reîncepere a lucrărilor pentru cele două străzi. „Pentru Lăcrămioarei și Înfrățirii e deja ordinul de reîncepere a lucrărilor, deci de joi, 8 iunie, începe să se lucreze la asfaltările de rigoare. La Kós Károly încă se lucrează la hârtii, la actele necesare. Acolo e o problemă deoarece trebuie schimbate proiectele pentru că trebuie realizat un cămin pluvial. Este extrem de complicat”, a mai spus Czimbalmos Csaba.

Termen: două săptămâni pentru turnarea primului strat de asfalt

Deși se teme să mai dea termene de finalizare a lucrărilor, Czimbalmos Csaba spune că turnarea asfaltului pe cele două străzi, Lăcrămioarei și Înfrățirii, nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni, dacă lucrurile vor merge conform planului.

„Această parte de asfaltare ar trebui să fie gata în două săptămâni, dacă nu mai intervine ceva și dacă respectivul constructor își îndreaptă toată atenția spre aceste două amplasamente. Atunci trebuie să vedem dacă o să continuăm tot prin bugetul local, ori dacă mai așteptăm să vedem dacă sunt șanse să atragem ceva bani din bugetul de stat, măcar pentru stratul de uzură, care este de asemenea foarte important”, a mai spus administratorul public al orașului.

Peticirea, oprită de o defecțiune la mașinăria de asfaltat

De parcă nu ar fi de ajuns că cele mai importante străzi ale orașului sunt închise, așa cum precizam, din cauza lucrărilor, săptămâna trecută mașinăria care execută lucrările de întreținere și asfaltare a drumurilor din Sfântu Gheorghe s-a defectat și străzile din oraș au rămas niște adevărate capcane pentru șoferi.

„Din cauza defecțiunii unei piese importante a utilajului cu care se efectuează lucrările de asfaltare, în perioada weekendului prelungit cu ocazia Rusaliilor lucrările au fost oprite pe mai multe străzi ale orașului Sfântu Gheorghe. Piesa comandată din Italia a fost deja livrată și de îndată ce ajunge la destinație, cel mai probabil pe data de 7 iunie, constructorii vor începe lucrările de turnare și nivelare a asfaltului. Până atunci, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe cere și mulțumește în același timp pentru înțelegerea șoferilor și a locuitorilor pentru inconvenientele cauzate în traficul din oraș”, arată un comunicat de presă transmis de Primărie.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.