ACTUALITATE 21 iulie 2014

Record mondial inedit stabilit la Moacșa

de Székely Emőke | 149 vizualizări

0003_szekely_vagta_2014_lehel_Mathe_Zoltan0001_szekely_vagta_2014_lehel_Mathe_Zoltan

A mers în galop 400 de metri, fără șa și fără frâu, și a țintit cu arcul 14 panouri

Pászka Lehel din Sfântu Gheorghe a făcut ceea ce nimeni nu a îndrăznit să facă până acum, sau cel puțin nu există nicio atestare că ar fi făcut. Bărbatul de 32 de ani a mers în galop pe calul său Vackor un tur de pistă lung de 400 de metri, fără șa și fără frâu, și a țintit 14 panouri amplasate la distanțe egale între ele, înalte de 1,5 metri. Lehel și-a propus să facă turul pistei în 40 de secunde, dar până la urmă a scos un timp și mai bun, 34 de secunde.

Evenimentul s-a bucurat și de susținerea publicului întrucât a avut loc la Galopiada Secuiască, eveniment organizat la sfârșitul săptămânii trecute la Platoul Pivnița Uriașă de la Moacșa.

„Esența tirului cu arcul de pe cal este legătura strânsă între cal și călăreț, și am vrut să știu cât de departe poți merge cu această legătură. Acesta a fost de fapt punctul de pornire al acestei încercări de record mondial. S-au mai făcut acțiuni asemănătoare, însă călărețul folosea șa sau frâu, așadar avea la îndemână măcar un obiect prin care putea controla calul. Eu am ales să încerc fără” – ne-a declarat Pászka Lehel.

Acesta a spus că n-a fost ușor, însă este bucuros că a reușit. S-a antrenat special pentru această încercare de record timp de jumătate de an, dar spune că se ocupă cu tirul cu arcul de pe cal de 10 ani, așadar se pregătește practic de un deceniu pentru această încercare.

„Viteza a fost mare, am împins calul spre limite, și am reușit să nimeresc toate cele 14 panouri înalte de 1,5 metri amplasate în jurul pistei. Nu aveam cu ce să controlez calul, așadar a trebuit să calculez foarte bine cum stau pe el și cum țin arcul în mână. Aveam 14 săgeţi în mână, și la fiecare țintă a trebuit să folosesc una și să am grijă ca celelalte să nu cadă. La viteza pe care am avut-o vântul bătea puternic, așadar fiecare mișcare a trebuit efectuată perfect, exista riscul ca săgeţile să fie luate de vânt” – povestește.

În ceea ce privește partenerul lui Lehel în această încercare, Vackor este un cal lipițan de 6 ani despre care stăpânul spune că este foarte sensibil. „A fost o provocare să lucrez cu acest cal. Am alți cai cu care aș fi putut efectua exercițiul mai ușor, dar am vrut să încerc dacă pot face același lucru cu Vackor, la o viteză mai mare decât aș fi putut cu alți cai. Deseori spuneam că Vackor este un cal cu care nu voi putea niciodată să lucrez bine, dar iată că am reușit să mă ridic la nivelul lui, ceea ce mă bucură” – mărturisește călărețul.

Pászka Lehel le-a mulțumit celor care i-au fost alături la acest eveniment și spune că nici cea mai mare reușită nu înseamnă nimic dacă oamenii nu se bucură de ea. Cât despre ce urmează? Ineditul record a fost înregistrat video și atestat de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, un notar public și un expert în echitație și va fi trimis la Londra pentru a fi omologat de cei de la Cartea Recordurilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ilyes Ibolya, 22 iulie 2014
Felicitari!Suntem in anul Calului...Cei care reusesc sa comunice cu necuvantatoarele sunt oameni binecuvantati de Dumnezeu...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.