ACTUALITATE 15 noiembrie 2012

Recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicate vehiculele cu tracţiune animală

de Covasna Media | 354 vizualizări

În ultimele două săptămâni, pe raza judeţului Covasna s-au produs un număr de 3 accidente rutiere în care au fost implicate vehicule cu tracţiune animală.

Toate aceste evenimente rutiere au avut loc în cadrul intervalului orar 16.00 – 24.00, majoritatea petrecându-se în mediul rural.

Cauza principală a producerii acestor evenimente rutiere a fost reprezentată de faptul că vehiculele cu tracţiune animală nu erau semnalizate corespunzător, în conformitate cu prevederile legale. Totodată, în două cazuri, conducătorii atelajelor se aflau în stare de ebrietate în momentul în care conduceau vehiculul cu tracţiune animală pe drumurile publice.

De la începutul anului şi până în prezent, accidentele rutiere în care au fost implicate vehicule cu tracţiune animală au avut ca rezultat decesul unei persoane. 7 persoane au suferit răni grave, iar 9 persoane au fost rănite uşor.

Prevederi legale

Deţinătorii de vehicule sunt obligaţi să le înregistreze înainte de a le pune în circulaţie şi să monteze pe acestea plăcuţele cu numerele de înregistrare.

Vehiculele cu tracţiune animală se înregistrează la Consiliile Locale; odată cu înregistrarea se emite certificatul de înregistrare şi se atribuie un număr de înregistrare. Consiliile Locale stabilesc traseele de circulaţie ale acestor vehicule. De asemenea, conform legislaţiei în vigoare, Consiliile Locale sunt obligate să asigure rute ocolitoare pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală.

Se interzice circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor neînregistrate ori care nu poartă numărul de înregistrare, precum şi circulaţia acestora pe alte trasee decât cele stabilite prin Hotărârea Consiliului Local.

Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculul cu tracţiune animală trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

– Să fie dotat în faţă cu doi catadioptri de culoare albă, iar în spate cu doi catadioptri de culoare roşie, omologaţi, montaţi cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.

– În condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum şi pe timpul nopţii, vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat, în plus, în partea laterală stângă, cu o lumină de culoare albă sau galbenă.

– Vehiculul cu tracţiune animală nu poate fi condus pe drumuri naţionale, în municipii, precum şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care îi interzic accesul.

Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală este obligat:

– Să cunoască şi să respecte semnificaţia semnalelor, indicatoarelor şi marcajelor rutiere.

– Să conducă animalele astfel încât să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic.

– Să oprească sau să staţioneze numai pe acostament, iar în lipsa acestuia în afara părţii carosabile. Pe timpul opririi animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă.

Se  interzice conducătorului vehicului cu tracţiune animală:

– Să circule fără să aibă asupra lui actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul aplicată plăcuţa cu numărul de înregistrare.

– Să conducă în timp ce se găseşte sub influenţa băuturilor alcoolice.

– Să schimbe direcţia de mers fără a semnaliza cu braţul şi a se asigura că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţa deplasării.

– Să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă fără ca vehiculul pe care îl conduce să fie echipat corespunzător.

– Să transporte obiecte ce depăşesc în lungime, lăţime sau înălţime vehiculul, dacă încărcătura nu este semnalizată corespunzător.

– Să circule cu animale ce însoţesc vehiculul dacă acestea nu sunt legate la partea din spate sau cât mai aproape de partea dreaptă a vehiculului.

– Să intre cu vehiculul murdar de noroi pe drumurile modernizate sau pietruite.

– Să transporte în vehicule persoane aflate în picioare.

– Să abandoneze vehiculele pe drumurile publice.

Nerespectarea regulilor enumarate mai sus se pedepseşte, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu sancţiuni între 9 şi 20 puncte amendă. Valoarea unui punct de amendă este de 70 de lei.

(IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.