Recensământ al animalelor
Proprietarii de suine, ovine, caprine și bovine sunt obligați ca până la data de 30 iunie să transmită medicilor veterinari de circumscripție, în scris, datele privind efectivele de animale pe care le dețin și ce s-a întâmplat cu cele care nu mai sunt, astfel încât datele din realitate și cele cuprinse în baza națională de date să corespundă.
Directorul coordonator adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Covasna (DSVSA), dr. Nemes Emeric, a afirmat că, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 23 din luna martie, privind identificarea și înregistrarea suinelor, ovinelor și caprinelor, medicii veterinari au termen ca până la data de 31 mai să anunțe în scris proprietarii de animale să depună declarații scrise privind numărul de animale, toate modificările și ieșirile, urmând ca ulterior datele să fie trecute în baza națională de date, de către medici. Important este ca până la data de 30 iunie proprietarii să depună aceste documente, urmând ca până la 30 septembrie medicii să transmită mai departe datele.
În prezent, ceea ce se regăsește în baza de date și în realitate nu corespunde, diferențele fiind în unele cazuri foarte mari, chiar duble față de realitate.
După acest termen de 30 septembrie, niciun sprijin nu va mai fi acordat din partea statului dacă datele nu sunt conforme cu realitatea.
De asemenea, sunt prevăzute și sancțiuni pentru medici și proprietari, dacă se întârzie sau nu se înscrie deloc animalele în acest sistem național.
Potrivit aceleiași ordonanțe, începând cu anul 2011 achiziționarea crotaliilor auriculare, precum și a mijloacelor electronice, pentru identificarea suinelor, ovinelor și caprinelor din toate tipurile de exploatații va fi în sarcina proprietarilor. (A.S.)