ACTUALITATE 6 noiembrie 2024

Reacții după cel mai util program dedicat elevilor interesați de medicină

de Iulia Drăghici - Taraș | 1064 vizualizări

Aproape 120 de elevi din toate colțurile județului Covasna, dar și din județul Brașov, au participat la Programul Shadow organizat, în premieră, de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, în perioada 28 octombrie - 1 noiembrie. 

Interesul tinerilor a fost crescut, după cum au remarcat coordonatorii programului. Aceștia spun și că scopul inițiativei unice a fost de a le face cunoștință tinerilor cu adevărata medicină, dincolo de ceea ce văd în filme. 

„Eu am terminat Facultatea de Drept și încă din școală știam că vreau să urmez această carieră, mă pregăteam deja pentru universitate. Totuși, la acea vreme aveam foarte puține informații despre facultate și domeniul juridic; ceea ce știam provenea în mare parte din filme, însă realitatea era cu totul alta. Vedem și acum că studenții care finalizează facultatea de medicină, atunci când trebuie să se specializeze, sunt adesea nesiguri, deoarece sistemul oferă puține oportunități de a cunoaște diversele specializări. De aceea am inițiat proiectul Shadow, pentru a le oferi elevilor posibilitatea de a cunoaște mai bine sistemul de sănătate încă din liceu și de a vedea, în realitate, cum funcționează un spital și cum lucrează medicii”, a spus managerul spitalului, András-Nagy Róbert.

Așa că, săptămâna trecută, tinerii înscriși au avut șansa de a petrece o tură completă, de 12 ore - de la 7 dimineața la 7 seara, direct în viața spitalului. 

Astfel, cei interesați să urmeze studiile în medicină, sau pur și simplu curioși de ce înseamnă funcționarea unei unități medicale, au putut experimenta direct această viață, au avut șansa de a cunoaște personalul din diferite secții și departamente și de a se familiariza cu procesele medicale și provocările cu care se confruntă zilnic personalul medical.

Pe parcursul programului, tinerii au lucrat în diferite secții și specialități precum chirurgia, reumatologia, pediatria, neurologia, medicina internă, laborator, histologie, dermatologia, ortopedia, cardiologia și hematologia.

„Elevii interesați de o carieră în domeniul sănătății au putut participa la activitatea zilnică a secțiilor, departamentelor și chiar în diferite procese medicale. Ei au fost dornici să îi ajute pe colegii noștri, care i-au primit cu căldură, răbdare și dragoste. Mulțumim pentru interesul acordat și suntem recunoscători colegilor noștri care au fost parteneri în derularea programului - angajamentul dumneavoastră a făcut posibil ca elevii să aibă parte de o experiență unică”, a mai transmis managerul spitalului.

Experiență inedită și pentru personalul medical 

Medicul György-Szakács Csaba, șeful Secției de Chirurgie, spune că programul oferă o oportunitate excepțională atât elevilor, cât și personalului medical. 

„Atitudinea colegilor a fost una exemplară: au fost primitori, cu răbdare și iubire s-au ocupat cu copiii. Elevii au venit cu curiozitate și cred că toți au avut speranța de a vedea medicina și chirurgia adevărată. Programul a fost inovator, absolut educativ și lipsea din paleta educațională a elevilor. Copiii au putut să vadă lucruri pe care noi le-am întâlnit numai în timpul rezidențiatului. Mie personal mi-ar fi plăcut să am o astfel de oportunitate când eram elev”, a spus dr. György-Szakács Csaba.

Chirurgul a remarcat și că tinerii au fost interesați să vadă mai ales sălile de operație. 

„Cred că o treime dintre participanții care au fost la secția de chirurgie și în sala de operație în viitor vor alege medicina”, a mai spus dr. György-Szakács Csaba. 

Având în vedere succesul primei ediții, organizatorii spun că vor exista și altele. Vizată este perioada vacanțelor, pentru a le permite tinerilor să fie 100% implicați. 

Programul a vizat tinerii din clasele a X-a și a XI-a. Înscrierile nu au presupus taxă și s-au derulat online. 

De știut este și că Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” derulează mai multe programe inedite de educație. 

Unul premiat și foarte apreciat este „iCare - Academia de Spital”, unde toți asistenții medicali au revenit la cursuri. Aici au ocazia să aprofundeze sau să își reamintească noțiuni importante din domeniul lor. Scopul proiectului, început în 2022, este pregătirea unitară a tuturor angajaților. 

Un alt program popular este „Cursul de pregătire pentru viitorii părinți”. Gravidele și partenerii lor au ocazia să învețe, înainte de naștere, de la specialiști în sănătate (ginecologi, neonatologi și alții) cum să aibă grijă corect de copiii lor după ce aceștia vin pe lume. 

Sursa foto: Facebook/Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.