ACTUALITATE 5 mai 2014

Reacţii ale partidelor româneşti la intenţia PCM de a organiza un miting pentru autonomie pe 1 Decembrie

de Agerpres | 368 vizualizări

Liderii principalelor partide politice româneşti din judeţul Covasna, aflate la Putere sau în Opoziţie, apreciază la unison că intenţia declarată a Partidului Civic Maghiar (PCM) de a organiza pe 1 Decembrie un miting pentru autonomie teritorială, în Piaţa Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, reprezintă o „provocare” şi cer autorităţilor locale să nu autorizeze o astfel de manifestaţie.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că cererea PCM de „rezervare” a Pieţei Mihai Viteazul, înregistrată la Primărie, reprezintă „o mare obrăznicie”, ştiut fiind că în jurul statuii voievodului au loc în fiecare an manifestările oficiale dedicate Zilei Naţionale a României.

„Este o provocare (...) şi o mare obrăznicie să închirieze piaţa ca să facă un miting pentru autonomie teritorială. Ideea PCM că românii nu şi-au ţinut promisiunea făcută la Alba Iulia în 1918 este o temă falsă, pentru că trăim în 2014, avem o Constituţie a României valabilă pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent de naţionalitate, pe care toţi trebuie să o respectăm. România este stat naţional unitar şi indivizibil, iar autonomia pe criterii etnice excede cadrul legal. Pe de altă parte, este împotriva voinţei generale a populaţiei româneşti care nu este de acord cu acest gen de autonomie”, a spus Horia Grama.

Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, care este şi vicepreşedinte al Senatului, a declarat că „PCM are idei fixe şi puţine”, respectiv autonomie teritorială şi steaguri secuieşti. El a apreciat că astfel de atitudini vor genera în mod inevitabil reacţii din partea românească.

„Astfel de acţiuni duc la dezbinare între români şi maghiari. (...) Sunt fixaţi doar pe autonomie, nu am văzut nicio idee de comuniune, de colaborare, nu am auzit din partea lor niciodată vorbindu-se de multiculturalitate, de educarea copiilor împreună, despre ce facem cu familiile mixte. (...) Astfel de atitudini, în mod inevitabil, vor genera în contrapondere un răspuns politic riguros, dar civilizat, care va rezolva problema pe termen lung”, a afirmat Marius Obreja.

Liderul PDL Covasna, Codruţ Opaiţ, a susţinut că PCM face „un joc politicianist infantil” şi şi-a exprimat speranţa că Primăria Sfântu Gheorghe, condusă de Antal Árpád (UDMR), nu va autoriza un astfel de miting.

„E regretabil că unii se pretează la astfel de jocuri politicianiste şi infantile. Cererea PCM este nefondată, pentru că prin tradiţie românii sărbătoresc Ziua Naţională în Piaţa Mihai Viteazul. Ar fi o greşeală ca Primăria să aprobe cererea PCM pe motiv că ei au fost primii care au rezervat spaţiul public. Nu se justifică, sper ca UDMR să nu marşeze la o astfel de obrăznicie”, a declarat Codruţ Opaiţ.

Dr. Ioan Lăcătuşu, reprezentat al Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a apreciat că cererea PCM se înscrie în ciclul „lucruri trăznite” şi a recomandat liderilor acestui partid să pună mâna pe cărţile de istorie şi să vadă că lumea a evoluat.

„Povestea asta face parte din ciclul 'Kulcsár (liderul PCM Covasna – n.r.) spune lucruri trăznite'. Această nouă ieşire în public se înscrie în şirul lucrurilor spuse pentru a învenina climatul de bună convieţuire interetnică. Le recomand liderilor PCM să ia manualele de istorie şi să vadă că după 1918 au mai urmat Tratatul de la Trianon, Pacea de la Paris şi alte tratate internaţionale la care România este parte. PCM are idei obsesive”, a conchis dr. Ioan Lăcătuşu.

Conducerea PCM Covasna a depus marţi o cerere la Primăria Sfântu Gheorghe prin care solicită rezervarea Pieţei Mihai Viteazul în vederea organizării unui miting pentru autonomie pe data de 1 Decembrie a.c.

„(...) Vom solicita puterii de la Bucureşti să respecte Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918, unde s-a promis autonomia. Nu e permis ca noi, minoritarii cum ni se spune, să tot înghiţim şi să înghiţim şi drepturile noastre să fie încălcate. Noi nu vrem nimic antidemocratic, vrem doar ceea ce partea română a formulat şi a promis. Nu cerem nimic ieşit din comun. Partea română s-a obligat şi cerem să respecte Proclamaţia de la Alba Iulia”, a afirmat preşedintele PCM Covasna, Kulcsár Terza József.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Kviatkovski, 6 mai 2014
Daca suntem prosti asa ne trebuie. Lasa-i pe unguri sa ne pise pe cap.Daca nu avem stapan...si in tara asta nu mai exista legi ?Chiar sunt curios ce o sa se intample in 1 Dcemebrie ?Sau poate citeste integral
lili, 5 mai 2014
Ma uimeste ipocrizia dlui Grama, lider PSD de Covasna(nu ca ceilalti nu ar fi la fel!), PSD aflat bine mersi la guvernare alaturi de UDMRul care a afirmat deschis de fiecare data ca autonomia este in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.