ACTUALITATE 22 decembrie 2023

Reacții ale autorităților din județul Covasna, după tragedia din Odorheiu Secuiesc

de Diana Pantelimon | 1354 vizualizări

După prăbușirea unei părți din clădirea internatului Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, unde patru adolescenți au fost prinși sub dărâmături, autoritățile covăsnene spun că unitățile școlare din județul Covasna nu sunt în asemenea pericol.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă joi, 21 decembrie a.c., că orașul nu se confruntă cu probleme similare, având în vedere că majoritatea cursurilor funcționează în clădiri modernizate sau sunt în proces de renovare. Cu toate acestea, a subliniat necesitatea unei atenții sporite la calitatea lucrărilor de construcție și renovare, și a îndemnat la delimitarea clară a zonelor de construcție în școli.

„Cred că situația de la Odorheiu Secuiesc este unică. Vorbim despre o clădire construită de peste 100 de ani, pe un dâmb, unde s-au făcut niște lucrări care probabil n-au respectat anumite normative. Eu nu cred că în acest moment, în Sfântu Gheorghe, există vreo clădire în această situație. Noi nu avem internate în clădiri foarte vechi, școlile care funcționează în asemenea clădiri ori au fost modernizate, ori sunt în curs de reabilitare. Noi, cel puțin până acum, și asta dorim și în continuare, nu am lăsat copiii în clădiri care au probleme. Și cel mai bun exemplu este internatul de la Colegiul Național Mihai Viteazul, unde lucrările sunt făcute 95%, dar nu sunt făcute bine și nu sunt finalizate. Cheltuim bani, la Babeș Bolyai, ca să închiriem săli, dar nu îi lăsăm pe copii să se întoarcă acolo. Deci eu cred că asta putem face, să nu ne uităm la partea financiară când luăm aceste decizii și să nu lăsăm copiii acolo unde sunt probleme. Și trebuie să fim atenți, pentru că sunt foarte multe lucrări. Pentru a evita accidentele, întotdeauna am spus și școlilor, și constructorilor, să delimiteze foarte clar zonele unde se construiește, pentru că mai sunt zone în care într-un corp se renovează, în alt corp se predă. Dar clădiri care să stea să cadă, în Sfântu Gheorghe, în acest moment, în zona educațională, din cunoștințele mele, nu sunt”, a declarat primarul Antal Árpád.

În același timp, prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, și-a exprimat profundul său regret față de tragedia din județul vecin. Acesta a insistat asupra necesității unei revizuiri complete a stării clădirilor școlare, nu doar din punct de vedere seismic, ci și structural.

„M-a afectat foarte mult. Cu sufletul distrus, am retrăit acele clipe când acum patru ani a fost răpită o fată, Alexandra. Pentru că și eu sunt părinte, precum mulți dintre noi. Este de nepermis așa ceva, ca tineri, elevi, copii în general, când sunt într-o comunitate școlară, să nu fie în siguranță. Anul acesta am solicitat atât de la Inspectoratul Școlar, cât și de la ISC (n.r. Inspectoratul Județean în Construcții) Covasna, situația clădirilor în care sunt elevi și preșcolari, să vedem care este starea lor din punct de vedere seismic. Răspunsul lor a fost că în județul Covasna nu avem asemenea probleme. Dar văzând ce s-a întâmplat acum la Odorheiu Secuiesc, am constatat că nu este de ajuns. Cauza, nici la Odorheiu Secuiesc nu a fost un cutremur, ci altceva. E bine de știut că la clădirile construite acum 80-100 de ani, fundația nu este din beton armat, ci mai mult din piatră, care se poate disloca. Astfel, acum am trimis din nou  adrese la Inspectoratul Școlar, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și ISC, dar mai ales la administratorii acestor imobile. Mă refer la toate cele 45 de primării din județ. Am atras atenția foștilor mei colegi că există posibilitate financiară de a accesa bani prin PNRR (n.r. Planul Național de Redresare și Reziliență), pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare, și nu numai. Pentru că noi trebuie să fim atenți nu numai la școli, ci și la cămine culturale, săli de sport, biblioteci și așa mai departe. Toate clădirile unde administratori sunt Consilii Locale, trebuie verificate periodic și să se țină evidența într-un jurnal. Unde se constată probleme, acolo trebuie să se identifice surse financiare pentru a renova și a remedia, pentru că cel mai important este să prevenim evenimentele nedorite”, a spus, pentru redacția noastră, și prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István.

Atât primarul Antal Árpád, cât și prefectul județului, dr. Ráduly István, au evidențiat astfel importanța prevenirii și monitorizării constante a stării clădirilor educaționale. Ambii au o prioritate comună, și anume protejarea vieților elevilor și garantarea unui mediu educațional sigur în județul Covasna.

Tragedia a avut loc luni, 18 decembrie a.c. Patru adolescenți au fost surprinși sub dărâmături. Trei eleve cu vârste între 15 și 17 ani au fost salvate rapid, însă una se află în stare critică. Un băiat de 17 ani, care a fost extras din molozuri după o operațiune de două ore și jumătate, a decedat, potrivit hotnews.ro.

Clădirea internatului, precum și liceul, datează din perioada 1909-1910.

Sursa foto: hotnews.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.