Reabilitarea Cimitirului Eroilor din Sfântu Gheorghe, pe lista proiectelor Centenarului Marii Uniri
Reabilitarea Cimitirului Eroilor din Sfântu Gheorghe, unde sunt înhumaţi ostaşi din 12 ţări căzuţi în timpul Primului Război Mondial, este unul dintre proiecte propuse a fi materializate în acest an, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918, a declarat pentru AGERPRES, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.
„Acest cimitir al eroilor este unul multinaţional şi ar fi un bun prilej ca acum, la centenarul Primului Război Mondial şi la centenarul Marii Uniri, să fie reabilitat, pentru că nu se află în cea mai bună stare şi astfel să dăm respectul cuvenit celor care şi-au pierdut vieţile în acel cumplit război, indiferent de naţiunea căreia îi aparţin (...) Noi am formulat această propunere la Departamentul Centenar, iar în măsura în care va fi acceptată, va fi absolut necesar şi sprijinul autorităţilor locale, cimitirul fiind, practic, în administrarea acestora. Dar nu cred că va fi o problemă, pentru că, încă o dată spun, este un cimitir al eroilor tuturor şi ar fi un bun prilej de vizibilitate internaţională, dar şi de convergenţă şi unitate în jurul unor principii şi valori cât se poate de europene“, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Potrivit unor documente de arhivă, în Cimitirul Eroilor din Sfântu Gheorghe sunt înhumaţi ostaşi din cel puţin 12 ţări - România, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Slovacia, Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Cehia, Croaţia, Rusia şi Ucraina.
Fostul director al Arhivelor Naţionale Covasna, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat pentru AGERPRES că în acest cimitir se află osemintele a 90 de militari din armata austro-ungară, înmormântaţi în morminte individuale, precum şi ale altor 114 militari, care au fost îngropate în osuarul aflat sub monumentul central.
Documentele găsite în fondul arhivistic al Primăriei Sfântu Gheorghe relevă că cimitirul a fost amenajat între anii 1921-1935 şi că aici sunt înhumate osemintele militarilor răniţi în luptele de pe fronturile din Carpaţii Răsăriteni şi care au murit în spitalul de campanie din Sfântu Gheorghe, amenajat la acea vreme în clădirea ce găzduieşte azi Muzeul Naţional Secuiesc.
Documentele atestă, de asemenea, că în cimitirul din Sfântu Gheorghe sunt înmormântaţi alţi 955 de militari români, precum şi din rândul celorlalte armate care au luptat în timpul Primului Război Mondial, ale căror oseminte au fost iniţial îngropate în morminte răzleţe pe teritoriul judeţului Covasna şi reînhumate aici, cu ritual creştin, între anii 1929 -1935.
„Este un monument remarcabil realizat de Asociaţia Cultul Eroilor din perioada interbelică, conform legislaţiei de atunci, şi un cimitir în care îşi dorm somnul de veci ostaşi din peste 12 ţări (...) Din păcate (...) acestea nu sunt puse în valoare şi nu sunt cinstite aşa cum se cuvine şi este o mare nedreptate pentru memoria acestor eroi (...) Sperăm ca în anul Centenarului Marii Uniri să putem restaura acest obiectiv şi să putem realiza ceremonii de cinstire a memoriei eroilor şi istoriei, care nu a fost totdeauna generoasă, şi să ne gândim în alte condiţii la anii care vin. Sper să se vadă înţelepciunea tuturor celor implicaţi în acest proiect şi să realizăm acest lucru“, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu, care este şi unul dintre liderii comunităţii româneşti din judeţul Covasna.