Război deschis între Primăria Sfântu-Gheorghe şi Teatrul Andrei Mureşanu
Între Primăria Sfântu-Gheorghe şi conducerea Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) a izbucnit un conflict ce implică diverse acuze, de ambele părţi. Conflictul a fost generat de propunerea de buget pentru anul 2009 pe care a facut-o municipalitatea către TAM, instituţie subordonată autorităţilor locale. Directorul TAM, Florin Vidamski, prezenta, în ...
Primarul Antal Arpad îl acuză pe directorul Florin Vidamski de presiuni, în urma unui articol apărut în presa centrală
Între Primăria Sfântu-Gheorghe şi conducerea Teatrului Andrei Mureşanu (TAM) a izbucnit un conflict ce implică diverse acuze, de ambele părţi. Conflictul a fost generat de propunerea de buget pentru anul 2009 pe care a facut-o municipalitatea către TAM, instituţie subordonată autorităţilor locale. Directorul TAM, Florin Vidamski, prezenta, în urmă cu câteva zile, situaţia gravă în care se află Teatrul, care cu un buget de 700.000 de lei pe 2009 nu ar mai fi capabil să îşi desfăşoare în condiţii normale activitatea. Pornind de aici, neînţelegerile dintre muni cipalitate şi Teatru au fost accentuate de refuzul autorităţilor locale de a mări bugetul la 1.020.000 lei, sumă considerată necesară de direcţiunea Teatrului. La acel moment, Florin Vidamski afirma că Primăria şi Consiliul Local Sfântu-Gheorghe sunt complet dezinteresate de soarta teatrului. Pe de altă parte, primarul Antal Arpad cerea o „raţionalizare a cheltuielilor”, arătând că instituţiile subordonate Primăriei, inclusiv TAM, ar trebui să renunţe la o parte a personalului administrativ, deoarece ar exista funcţii ce nu-şi justifică existenţa, irosindu-se astfel banii publici.
Problemele TAM, în presa centrală
Ceee ce a adâncit însă conflictul între primarul Antal Arpad şi directorul TAM Florin Vidamski a fost apariţia, la începutul acestei săptămâni, a articolului „Nem, teatrului românesc”, semnat de Gabriela Lupu în publicaţia centrală „Cotidianul”. În respectivul articol, Florin Vidamski a vorbit din nou despre problemele financiare ale TAM, despre posibilele restructurări pe care teatrul ar putea fi nevoit să le facă în viitorul apropiat – arătând că, la un buget de 700.000 de lei, 10 actori din 17 ar trebui să plece - şi nu s-a ferit să arate că TAM ar putea fi o victimă a discriminării, aplicată de un Consiliu Local majoritar maghiar. Ceea ce s-a dorit, poate, a fi un semnal de alarmă în privinţa situaţiei disperate a TAM, este însă privit de către primarul Antal Arpad ca fiind „o încercare de intimidare”.
Antal Arpad rupe orice fel de negocieri cu actuala conducere a TAM
Antal Arpad s-a declarat joi contrariat de atitudinea conducerii TAM, arătându-se hotărât în decizia sa de a nu mai negocia, niciodată, cu aceasta. „Nu acesta era modul rezolvării unei probleme. Cred că această atitudine, de încercare de a intimida şi de a pune presiune pe autoritatea locală, nu va duce, cel puţin în cazul meu, la niciun rezultat”, consideră primarul Antal Arpad, care mai spune că, în actuala conjunctură, conducerea TAM ar fi trebuit să aibă un mai mare „simţ diplomatic”. Potrivit lui Antal Arpad, presiunile exercitate de conducerea TAM nu vor aduce nimic bun pentru teatru. „Din păcate, şi-au făcut rău singuri prin aceste presiuni, căci de la mine vor primi un răspuns similar, pentru că eu nu sunt omul care sub presiuni să ia măsuri şi să ajute. La negocieri sunt deschis să discut, dar sub presiuni, nu. Era mult mai elegant din partea lor să vină să stăm la o masă, să discutăm, decât să facă asemenea presiuni, pentru că din partea mea vor obţine o reacţie exact inversă, deoarece eu mă voi ţine acum tare, căci nu vreau să se spună despre mine că m-am lăsat intimidat de aceste presiuni”, a mai precizat Antal Arpad, care în tot acest scandal vede un singur perdant: conducerea TAM.
„Discriminare pozitivă“
În ceea ce priveşte faptul că TAM, care se adresează în primul rând populaţiei române, minoritară în zonă, ar putea avea nevoie de o „discriminare pozitivă” în Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad s-a declarat deschis acestei idei, spunând că ar fi dispus să ajute în acest sens teatrul românesc. „Nu s-a pus încă problema în sensul de discriminare pozitivă, dar eu sunt dispus să pun problema şi în acest sens şi să primească un ajutor mai mare, dar în aceste condiţii, actuala conducere nu va primi niciun ajutor mai mare din partea mea. Eu sunt dispus să discut cu altcineva în această problemă. Cei care sunt acum însă la conducerea teatrului s-au compromis şi nu mai sunt un partener credibil de discuţii şi de negociere în ochii mei”, a subliniat Antal Arpad. Primarul a mai precizat că nu cere schimbarea actualei conduceri, dar că nu va mai purta niciun fel de negociere cu ea, deoarece aceasta „a afirmat lucruri neadevărate”, încercând presionarea autorităţilor locale.
Monica Rizea