ACTUALITATE 15 decembrie 2015

Rata şomajului în judeţul Covasna a scăzut la 5,44% în noiembrie

de Sever Ioan Miu | 1241 vizualizări

Rata șomajului a fost de 5,44% pentru județul Covasna la 30 noiembrie, în scădere cu 0,18 puncte procentuale față de luna octombrie.

4.823 de persoane în căutarea unui loc de muncă, dintre care 2.121 sunt femei, s-au aflat în luna noiembrie în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Totodată, au intrat în evidență 786 de persoane, dintre care 328 de femei, și au ieșit 947 persoane (490 femei).

448 persoane, dintre care 237 de femei, au beneficiat în noiembrie de servicii de măsuri active de ocupare, printre care: medierea muncii, informarea şi consilierea profesională, formarea profesională. Alt serviciu de care au putut beneficia șomerii a fost subvenţionarea locului de muncă pentru persoanele peste 45 de ani, unici întreţinători ai familiilor monoparentale, precum și pentru persoanele care mai au 5 ani până la pensie și pentru absolvenţi.

Șomerii cu facultate vor fi mai puțini

Absolvenții de facultate au reprezentat sub 3% dintre persoanele aflate în evidența AJOFM Covasna în noiembrie. „Este perioada de după absolvire, o parte dintre aceștia sunt absolvenți. În perioada următoare o să scadă și acest număr de persoane cu studii superioare, pentru că sunt mult mai activi pe piața muncii cei care-și găsesc un loc de muncă”, a declarat directorul executiv AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

„O parte lucrează și temporar, pe anumite domenii de activitate în care ei găsesc mai ușor sau mai puțin ușor. Una dintre sursele de alimentare în șomaj a persoanelor cu studii superioare este partea de proiecte europene, precum POSDRU, care se finalizează acum, în decembrie”, a mai spus Kelemen. Județul Covasna stă mai bine decât ansamblul țării în ceea ce privește ponderea persoanelor cu studii superioare în rândul șomerilor, media națională fiind de circa 5%.

Și în noiembrie, marea majoritate a persoanelor aflate în evidenţa AJOFM Covasna a avut studii medii (81,30%). Pe locul doi s-au situat persoanele cu nivel de instruire liceal sau post-liceal, în pondere de 15,76%.

În funcție de vârstă, tinerii sub 25 de ani, denumiți în literatura de specialitate NEETs, au reprezentat în continuare cea mai mare categorie de șomeri (23,41%). Această categorie va fi prioritară pentru AJOFM. „Sunt ca ursul pentru vânător, nu știm unde sunt”, a declarat Kelemen despre tinerii NEETs, dintre care mulți sunt mai interesați să rămână acasă decât să își caute un loc de muncă. Potrivit directorului, pe viitor, tinerii vor fi plătiți pentru a se înregistra. Tinerii vor fi ajutați să se reorienteze, dacă au terminat școala minimă obligatorie, sau pentru a se întoarce la studiu.

Mediul urban a continuat să „ofere” mai puțini șomeri (1.408), decât cel rural (3.415), în luna noiembrie, în timp ce zona cu cei mai mulți șomeri a fost Sfântu Gheorghe, cu 1.877 persoane, urmată de Baraolt, cu 1.017, respectiv Târgu Secuiesc, cu  856 de persoane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
lus, 17 decembrie 2015
Intrebati l pe MIU, că mai stă și-n chirie cum se descurcă.
fotbal, 16 decembrie 2015
Stai c o sa si traga meritele nu stiu ce destept, c a facut, c a dres... Nu ati facut nimic. Se poate trai cu 8 mil. pe luna?
fotbal, 16 decembrie 2015
Au plecat toti copiii afara. Ce sa faca aici. Asta e raspunsul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.