ACTUALITATE Acum 2 ore, 13 minute

Rata scăzută de vaccinare antigripală în județul Covasna și în acest sezon

de Daniela Luca | 98 vizualizări

Doar sub 3% dintre doze au fost administrate personalului medical

În județul Covasna, vaccinarea antigripală înregistrează o rată scăzută și, surprinzător, chiar și în rândul personalului medical. Deși medicii sunt primii care ar trebui să dea exemplu în prevenirea bolilor, doar 93 de vaccinuri din totalul de 3.818 administrate până acum au fost primite de personalul medico-sanitar și auxiliar, adică sub 3%. Chiar și așa, unii dintre ei fac un apel la conștientizare și spun că vaccinarea rămâne cea mai simplă și eficientă formă de protecție împotriva complicațiilor severe ale gripei.

Am solicitat date de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna cu privire la evoluția vaccinărilor antigripale în județul Covasna în ultimii ani. Conform informațiilor furnizate:

·        În sezonul 2019/2020 au fost administrate 6.472 de vaccinuri antigripale.

·        Sezonul 2020/2021 a fost unul marcat de o creștere considerabilă, cu 10.153 de vaccinuri. Creșterea este corelată cu perioada pandemică COVID-19, în care populația a devenit mai conștientă de importanța vaccinării, spune medicul de familie din Sfântu Gheorghe, Lucia Șereș. 

·        În 2021/2022 numărul de vaccinări a scăzut semnificativ la 3.893.

·        În 2022/2023  avut loc o ușoară revenire, cu 5.000 de vaccinuri administrate.

Anul trecut, campania de vaccinare antigripală a venit cu câteva noutăți. Persoanele care doresc să se imunizeze își iau vaccinul de la farmacie pe baza unei rețete eliberate de medicul de familie. Pentru categoriile de asigurați aflați în grupele de risc, vaccinul este compensat în totalitate, ca și până acum, în timp ce persoanele cu vârsta mai mare de 45 ani și mai mică de 65 ani, fără boli cronice, care doresc să se imunizeze, beneficiază de un regim de compensare de 50%.

Din 3.818 vaccinări din acest sezon, doar 93 au fost administrate medicilor

În sezonul actual, până la data de 13 noiembrie, județul Covasna a înregistrat 3.818 vaccinări antigripale. Dintre acestea, 3.497 de vaccinări s-au efectuat pentru categoriile de risc, astfel:

·        Copii (6 luni - 19 ani) cu boli cronice: 273 vaccinări;

·        Gravide: 3 vaccinări;

·        Persoane între 19-65 de ani cu boli cronice: 1.028 vaccinări;

·        Personal medico-sanitar și auxiliar: 93 vaccinări;

·        Persoane de peste 65 de ani: 2.100 vaccinări.

Datele arată că, din totalul vaccinărilor înregistrate până acum, doar 93 de doze – adică nici 3% – au fost administrate personalului medico-sanitar și auxiliar, un număr surprinzător de mic, având în vedere rolul esențial al acestora în promovarea sănătății și consilierea pacienților. 

Dr. Lucia Șereș: „Eu mă vaccinez de 40 de ani, anual”

Președinta Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș spune că este esențial ca personalul medical să educe și să încurajeze pacienții, pentru că vaccinarea reprezintă o măsură de prevenție mult mai simplă și eficientă decât tratamentele ulterioare pentru boală.

„Din păcate, oamenii sunt reticenți, dar nu știm de ce. Eu mă vaccinez de 40 de ani, anual, și nu am pățit nimic, fiind și în contact zi de zi cu bolnavii. N-am avut gripă, n-am stat la pat, nu am o zi de concediu medical. Zi de zi sunt la cabinet. Nu doar cei vulnerabili, ci și oamenii sănătoși trebuie să se vaccineze, pentru că pot transmite boala copiilor, părinților care sunt bolnavi. Sistemul acesta care oferă atâta gratuitate chiar e un avantaj. Numărul celor vaccinați este foarte mic. Pentru ca să avem o populație protejată ar trebui să fie mult mai mare procentul. Sunt o mulțime de avantaje, dar trebuie și medicii de familie să le explice pacienților că e mult mai ușor să primești un vaccin, decât să cumperi o tonă de medicamente. Perioada ideală de vaccinare este după 15 octombrie”, ne-a spus Lucia Șereș.  

În ceea ce privește vaccinarea gravidelor, aceasta spune că gripa poate avea complicații severe în timpul sarcinii.

„Și la gravide e foarte mare riscul dacă fac gripă. Ele ar trebui să se vaccineze și împotriva difteriei și a tusei convulsive pentru că și asta e o epidemie și dacă se vaccinează gravida, odată că e ea ferită și nu tușește în timpul nașterii, dar și copilul până la două luni nu poate fi protejat altfel decât prin anticorpii transmiși de mamă”, a mai explicat medicul de familie.

Cine primește vaccinul gratuit?

Amintim că vaccinul antigripal este compensat 100% pentru următoarele categorii de asiguraţi: minorii cu vârsta de peste 6 luni; gravidele; persoane între 19 și 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cronice cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice, boli metabolice, oncologice, autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecţie HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant imunosupresia congenitală; persoane peste 65 de ani; personalul medico-sanitar și auxiliar.

Totodată, persoanele cu vârsta mai mare de 45 ani și mai mică de 65 ani, fără boli cronice, care doresc să se imunizeze, beneficiază de un regim de compensare de 50%.

Printre beneficiile vaccinării antigripale se numără prevenirea îmbolnăvirii, diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile), dar și reducerea semnificativă a spitalizărilor și deceselor cauzate de gripă și pneumonii, se arată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.