ACTUALITATE 11 februarie 2014

Rara Avis va continua recensământul berzelor

de Monica Vrânceanu | 141 vizualizări

Prima barză inelată pe teritoriul de azi al țării noastre a fost în Hăghig, în anul 1906

Asociația Ornitologică Rara Avis va continua proiectul de numărare a cuiburilor de berze, inițiat cu ceva timp în urmă. În cadrul proiectului, pentru care a depus și o cerere de finanțare la Consiliul Județean Covasna – alături de alte inițiative pe care le dorește pornite, Asociația și-a propus să contabilizeze toate cuiburile din județ și, pe baza acestor date, să estimeze numărul berzelor care se întorc aici anual. Președintele Asociației, Kelemen László, ne-a declarat că pentru acest an au mai multe planuri, iar cele mai importante sunt inițierea demersurilor pentru Adăpostul Ornitologic și finalizarea recensământului cuiburilor de berze. În paralel însă, membrii Asociației încearcă să stabilească și un număr al rândunicilor care revin anual în județ, deși au constatat că în ultima perioadă acesta a scăzut, în vreme ce a crescut numărul liliecilor.

Revenind la berze, Kelemen a arătat că ultimele date legate de acestea erau vechi de 15-20 de ani și deloc sigure. Astfel, specialiștii Asociației au numărat și cercetat cuiburile din trei zone – Sfântu Gheorghe, Baraolt și Târgu Secuiesc, urmând ca în perioada următoare să se facă același lucru pentru Covasna și Întorsura Buzăului. Din primele date, cei de la Rara Avis susțin că am putea vorbi despre aproximativ 250 de cuiburi la care berzele se întorc an de an.

„Am lucrat mult nu doar cu metode specifice ci inclusiv mergând pe teren și discutând cu oamenii. Așa am descoperit, de exemplu, că prima barză inelată pe teritoriul de azi al țării noastre a fost în Hăghig, în anul 1906. Toate datele legate de berze și rândunici vor fi atent stocate în baza noastră de date, astfel încât să poată fi disponibile oricând. În plus, vom folosi aceste date și în întâlnirile pe care le avem anual cu copiii din grădinițe și școli, cei care tot timpul sunt curioși de detalii privind păsările – ne-am gândit că e corect să le oferim date corecte”, a explicat Kelemen.

Potrivit acestuia, primele berze sunt așteptate să ajungă în acest an după mijlocul lunii martie în județul nostru, astfel că atunci se va continua supravegherea berzelor și numărarea lor și a cuiburilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.