ACTUALITATE 18 septembrie 2013

Raportul Civil pentru județul Covasna – un proiect unic în ţară

de Monica Vrânceanu | 461 vizualizări

 Raportul va prezenta date cu privire la deschiderea pe care o au autoritățile în a explica cheltuirea banilor publici

Federația Organizațiilor Civile (FOC) din județul Covasna implementează până în luna decembrie a acestui an Raportul Civil pentru monitorizarea politicilor publice în județ. Raportul Civil, cum a fost denumit pe scurt, este un proiect unic în țară, care își propune o analiză reală și concretă asupra transparenței decizionale a administrațiilor locale – primării, Consiliul Județean și a câtorva instituții deconcentrate. Mai exact, Raportul are menirea de a oferi răspunsuri cu privire la deschiderea pe care o au autoritățile și instituțiile în a explica cheltuirea banilor publici, transparența decizională și implicarea civilă în deciziile hotărâtoare.

Deciziile pot fi îmbunătățite prin transparență

Coordonatorul proiectului, Barabás Ferenc, a declarat miercuri că, în urma mai multor semnale venite din partea unor organizații civile din județ, inclusiv din partea unor persoane fizice sau a unor agenți economici, s-a luat decizia derulării acestui proiect, pentru a se vedea exact care e situația. Potrivit lui Barabás, un bun exemplu în acest sens este ceea ce s-a întâmplat cu majorarea taxelor locale din Sfântu Gheorghe pentru persoanele juridice, când acestea din urmă au fost revoltate de o majorare substanțială cu 50% pe impozitul de clădiri. În acest sens, există convingerea că impactul negativ se putea evita dacă, înainte de votarea proiectului în Consiliul Local, se creau forumuri de discuții cu toți cei implicați. Un alt exemplu este modul în care Primăria Sfântu Gheorghe alocă banii pentru proiectele culturale, sportive și de tineret, FOC apreciind că nici până în prezent, cu toate discuțiile din jurul acestui subiect, autoritățile locale nu au clarificat complet care sunt considerentele pe care se acordă anumite sume, tocmai pentru că nu există o transparență totală.

Zeci de autorități și instituții, monitorizate prin proiect

Nu dorim ca acest Raport să fie considerat un război, ci să contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre autorități și organizațiile civile. Proiectul prevede în prima fază, care se află deja în desfășurare, monitorizarea a 45 de autorități locale și a unor instituții precum Finanțele Publice, Agenția pentru Protecția Mediului, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Direcția de Protecție a Copilului și Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură. În paralel, monitorizăm și chestionăm ONG-urile din județ – am trimis deja câte un chestionar către 100 de ONG-uri, dorind să aflăm cum funcționează controlul civil. Monitorizăm totodată paginile de internet ale primăriilor și instituțiilor, iar aici concluziile arată că acestea nu sunt actualizate, nu oferă destule informații, unele sunt chiar absolut lipsite de conținut folositor. În a doua fază vom analiza toate datele obținute, urmând ca la final să publicăm Raportul Civil pe hârtie, în limbile română și maghiară”, a declarat Barabás Ferenc.

Coordonatorul proiectului a mai spus că ONG-urile ar trebui să aibă un rol important în deciziile de la nivelul administrațiilor și instituțiilor, prin implicarea cu opinii și recomandări.

Autoritățile și instituțiile nu se (prea) lasă impresionate de lege

Monitorizarea se va face având la bază Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. În virtutea acestor legi, Fundația a formulat deja 51 de cereri către autoritățile locale și instituțiile vizate, solicitând diverse informații precum rapoarte de activitate pe ultimul an, minutele ultimelor trei ședințe publice (unde a fost cazul) ori situația audiențelor. Doar 13 din cele 51 de autorități și instituții cărora s-a adresat au transmis răspunsuri în termenul legal de 30 de zile. Prin urmare, Fundația a transmis reclamații administrative celor care nu au dat curs solicitărilor.

Credem că demersul nostru va avea un rezultat final interesant. Mai ales pentru că e unic în țară, nu s-a mai făcut așa ceva, iar finanțatorul, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), care a alocat suma de 40.000 de lei acestui proiect, a văzut ceva inedit în acesta. Sperăm că odată finalizat proiectul și editat Raportul Civil, acesta să fie un exemplu de urmat și în alte părți ale țării”, a mai spus Barabás Ferenc, menționând că rezultatele celor șapte luni de monitorizări, chestionări și analize vor deveni publice în luna decembrie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.