ACTUALITATE 3 februarie 2015

Raport de activitate la Serviciul Județean Anticorupție

de Székely Emőke | 651 vizualizări

În anul 2014, Serviciul Județean Anticorupție (SJA) Covasna s-a axat mai mult pe activitatea de prevenire, cel puțin așa reiese din raportul de activitate al instituției, făcut public luni. E drept, angajații SJA nu au avut multe cazuri de rezolvat în urma denunțurilor făcute de oameni, numărul verde înființat în acest scop fiind folosit anul trecut de numai 4 ori.

47 de activități de prevenire

Peste 900 de persoane au participat în 2014 la diferite acțiuni de prevenire, se arată în raport. La cele 47 de activități de instruire și informare au fost abordate unele teme specifice, în mod interactiv.

„O atenție deosebită a fost acordată efectuării de activități de instruire a personalului care își desfășoară activitatea în domeniul ordinii publice, respectiv personalul încadrat în structurile Inspectoratului de Poliție al Județului Covasna, precum și angajații Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna, I.S.U. Covasna, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Arhivele Naționale și Biroul Județean pentru Administrarea Bazelor de Date și Evidență a Persoanelor” – se arată în raport.

Două autodenunțuri

Conducerea SJA este de părere că activitățile de prevenire au dat roade, drept dovadă cele două cazuri de autodenunț făcute de polițiști, în urma cărora au fost organizate două acțiuni de prindere în flagrant. Este vorba de două cazuri înregistrate la Ozun, unde doi bărbați au încercat să mituiască oamenii legii pentru a scăpa de amenzi.

Relații cu publicul

În ceea ce privește activitatea de relații cu publicul, SJA a primit și soluționat 21 de petiții dintre care 14 au fost înaintate instituțiilor de parchet competente. „Au fost primite 4 apeluri TelVerde, s-a procedat la soluționarea acestora, în cauză întocmindu-se 3 dosare penale privind săvârșirea unor fapte de corupție. S-a procedat la actualizarea și postarea la punctele de informare a publicului din cadrul instituțiilor M.A.I. a datelor de contact ale serviciului și a programului de audiență la nivel central și local” – se mai arată în raport.

Cercetare penală

„În ceea ce privește activitate de cercetare penală, în anul 2014 s-a urmărit îmbunătățirea nivelului de calitate, operativitate și finalitate judiciară, consolidarea colaborării cu unitățile de parchet, precum și creșterea nivelului de profesionalizare a lucrătorilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu” – spun reprezentanții SJA.

Au fost instrumentate 49 de dosare penale, dintre care 20 din sesizare proprie/denunțuri și 29 de dosare primite de la unitățile de parchet competente. În aceste dosare penale au fost cercetate pentru fapte de corupție și alte infracțiuni un număr de 112 persoane, dintre care 43 de lucrători M.A.I. Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, unitățile de parchet competente au recurs la instituția delegării în 120 de cazuri, și au întocmit rechizitorii în 5 dosare penale, fiind trimiși în judecată 22 de inculpați, dintre care 5 lucrători M.A.I.

„În anul 2015, activitatea Serviciului Județean Anticorupție Covasna va fi orientată în mod preponderent spre creșterea gradului de integritate al lucrătorilor M.A.I. din zona de competență, eficientizarea activităților de prevenire și combatere, creșterea gradului de pregătire a personalului propriu și consolidarea colaborării cu celelalte instituții teritoriale angrenate în lupta anticorupție, precum și cu societatea civilă” – se precizează în raport.

La nivelul județului Covasna, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Covasna, cu sediul în Sfântu Gheorghe, strada Kőrösi Csoma Sándor, Nr. 16, Județul Covasna, telefon 0267-307.490, e-mail covasna.dga@mai.gov.ro.

Cetățenii care doresc sa sesizeze fapte de corupție săvârșite de către personalul M.A.I., se pot prezenta în audiență în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200-1500. De asemenea, faptele de corupție ale personalului M.A.I. pot fi sesizate la linia gratuită anticorupție a D.G.A., 0800.806.806.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 4 februarie 2015
Insula de cinste si virtute intr-o Romanie corupta pana-n maduva oaselor !!! Evident ca da, numai daca ne uitam la vilele si viloaiele multor functionari publici si oameni de afaceri din zona asta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.