ACTUALITATE 13 noiembrie 2008

Pungă ecologică prezentată la Caravana Inovării

de Covasna Media | 776 vizualizări
Aceasta se degradează în doar o sută de zile, faţă de 400 de ani pungile de plastic

Metode noi pentru insolizarea furajelor verzi, ambalaje biodegradabile sau maşini şi echipamente tehnice noi pentru cultura cartofului, toate acestea au fost prezentate ieri în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Sfântu-Gheorghe în cadrul Caravanei Inovării Regiunea 7 Centru în judeţele Covasna şi Braşov. Evenimentul a adus laolaltă câteva zeci de persoane – primari, specialişti, întreprinzători – care au asistat la prezentarea ultimelor noutăţi în diverse domenii. În acest cadru, cercetătorii au oferit produse, tehnologii, servicii moderne companiilor care contribuie la dezvoltarea economică a României. Printre produsele prezentate se găseşte şi o plasă ecologică, produsă din amidon de porumb, care ar reprezenta o soluţie pentru înlocuirea pungilor din plastic. Punga prezentată de Ecopem Consulting este biodegradabilă – se descompune în 100 de zile faţă de peste 300 de ani cât rezistă punga de ...

Aceasta se degradează în doar o sută de zile, faţă de 400 de ani pungile de plastic

Metode noi pentru insolizarea furajelor verzi, ambalaje biodegradabile sau maşini şi echipamente tehnice noi pentru cultura cartofului, toate acestea au fost prezentate ieri în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Sfântu-Gheorghe în cadrul Caravanei Inovării Regiunea 7 Centru în judeţele Covasna şi Braşov. Evenimentul a adus laolaltă câteva zeci de persoane – primari, specialişti, întreprinzători – care au asistat la prezentarea ultimelor noutăţi în diverse domenii. În acest cadru, cercetătorii au oferit produse, tehnologii, servicii moderne companiilor care contribuie la dezvoltarea economică a României. Printre produsele prezentate se găseşte şi o plasă ecologică, produsă din amidon de porumb, care ar reprezenta o soluţie pentru înlocuirea pungilor din plastic. Punga prezentată de Ecopem Consulting este biodegradabilă – se descompune în 100 de zile faţă de peste 300 de ani cât rezistă punga de plastic -, poate fi folosită pentru deşeuri dar şi cumpărături, iar costurile ar putea fi suportate eventual printr-o subvenţie.

Taxă pe plastic

Recent, ministrul Mediului, Attila Korodi şi preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, au împărţit peste 2.000 de pungi ecologice într-un hipermarket bucureştean, ca o alternativă la pungile de plastic. Ministrul a anunţat că pungile din plastic distribuite până acum gratuit de operatorii economici vor costa 0,2 lei, începînd cu 1 ianuarie 2009. Taxarea pungilor va fi introdusă cu scopul de protejare a mediului înconjurător şi porneşte de la faptul că deşeurile din plastic nereciclate şi sacoşele nu sunt biodegradabile şi se descompun în natură în decurs de aproape 400 de ani. Potrivit Ministerului Mediului, un român foloseşte 250 de pungi de plastic pe an, iar sacoşa este folosită în medie 20 de minute. Soluţia ar fi ca acestea să se vândă contracost pentru a descuraja achiziţionarea lor sau înlocuirea cu altele din materiale ecologice, din hârtie sau rafie. Caravana Inovării a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Covasna (CCI), în cola borare cu Centrul de Informare Tehnologică, cu scopul de a contribui la creşterea competitivităţii companiilor utilizând rezultatele cercetării naţionale. Proiectul este iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), iar în cadrul s-au prezentat comunităţii de afaceri cele mai avansate produse, servicii şi tehnologii, realizate de institutele naţionale de cercetare – dezvoltare, universităţi, centre de transfer tehnologic, rezultate ale cercetării care pot contribui la creşterea competitivtiăţii firmelor româneşti.

Ana Sidon

Teme articol: ecologie Mediu punga degradare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.