ACTUALITATE 6 martie 2017

Pseudotransparență și „mistere” nerezolvate, la mai bine de 3 luni de la Ziua Națională

de Observatorul de Covasna | 3353 vizualizări

Deși a beneficiat de un buget mai mare decât în ultimii ani, manifestația de 1 Decembrie din 2016 a semănat cu un eveniment făcut pe genunchi

În contextul în care pe întreg cuprinsul țării au loc constant proteste ale cetățenilor care nu mai vor cu niciun chip să tolereze corupția și lipsa de transparență care se regăsește la nivelul tuturor structurilor de stat din România, readucem în atenția cititorilor noștri un subiect „expirat”, în sensul că evenimentul la care ne vom referi a avut loc în ultima lună a anului trecut și aparent nu mai este de actualitate. A nu vorbi însă despre acest subiect, chiar și cu întârziere, înseamnă a fi de acord cu cele petrecute atunci. Or, lucrurile nu stau deloc așa în ceea ce ne privește, cu atât mai mult cu cât întârzierea cu care publicăm articolul nu ni se datorează în totalitate, ci este o consecință a lipsei de dialog dintre noi și autoritățile locale.

Concret, este vorba despre festivitatea organizată la Sfântu Gheorghe și în judeţul Covasna cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie. Majoritatea celor care au participat la eveniment au putut constata lipsa de profesionalism a organizatorilor, care s-a regăsit și cu prilejul zilei de 24 Ianuarie, dar mai ales sonorizarea îngrozitor de proastă care a scandalizat mai toți participanții. Urmărind evenimentul, te încerca un sentiment de milă gândindu-te cum bieții români din Secuime se străduiesc să cârpească lucrurile și să încropească o manifestație într-un mediu ostil în care sunt privați de resurse financiare. Numai că, uitându-ne peste bugete, am realizat că sumele de care au dispus organizatorii au fost destul de generoase, respectiv 48.000 lei (23.000 de lei de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe, 25.000 de la Consiliul Judeţean Covasna), aproximativ zece mii de euro. Și nu afirmăm acest lucru numai în calitate de jurnaliști, ci și în calitate de organizatori ai multor evenimente de amploare din oraș. În atare condiții, este mai mult decât firesc să te întrebi pe ce anume s-au dus acești bani, mulți, dacă evenimentul se prezintă de parcă a fost făcut numai pe parteneriate și cu voluntari.

Prin urmare, am încercat să aflăm răspunsul de la cei care îl dețineau, în speță, Instituţia Prefectului Covasna, către care, în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, am înaintat o listă cu o serie de nelămuriri, între care am vrut să aflăm cum s-a cheltuit bugetul constituit eminamente din bani publici, cine a făcut parte din Comitetul Judeţean de organizare a evenimentelor, care au fost criteriile de selecţie a organizaţiilor care au făcut parte din acest comitet, câţi bani s-au cheltuit pe sonorizarea a cărei calitate a stârnit un val de nemulţumire în rândul persoanelor prezente la manifestaţia de 1 Decembrie etc.

După 30 de zile am primit răspuns, iar din toate acestea, câteva chestiuni ne-au atras atenţia în mod deosebit. Mai întâi, Instituţia Prefectului, coordonator al evenimentului, nu are o listă a cheltuielilor realizate cu ocazia acestui eveniment, așa cum ar fi firesc. Deci nu poate oferi lămuriri concrete despre cum, cât și de ce s-au cheltuit banii în discuție. Apoi, ceea ce în opinia noastră este strigător la cer, aceeași instituție refuză să pună la dispoziția presei o listă nominală cu persoanele implicate în organizarea festivității, persoane care au fost desemnate să cheltuiască banii noștri, ai celor care plătim salariile bugetarilor și susținem bugetul de stat, pe motiv că numele persoanelor respective nu pot fi date publicităţii din cauză că reprezintă date cu caracter personal. Atenție! Date cu caracter personal în cazul unei manifestări publice! Despre sonorizare am aflat că a fost un serviciu care nu a costat bani, ea fiind de fapt o acţiune de voluntariat din partea unui grup din Vâlcele.

Într-o discuţie purtată săptămâna trecută cu prefectul Covasnei, Sebastian Cucu, în care am încercat să lămurim ce s-a întâmplat cu evenimentele de anul trecut de 1 Decembrie, acesta ne-a spus că în 2016 prioritatea instituţiei pe care o conduce a fost organizarea alegerilor locale şi parlamentare.

„Fără a mă disculpa sau scuza, că nu e cazul, trebuie să ştiţi că în perioada aceea am avut şi o perioadă foarte intensă electorală pe care am pus-o pe primul plan, recunosc, pentru că era o prioritate a instituţiei noastre. După cum ştiţi, organizarea alegerilor a ieşit mai bine ca niciodată. Poate că unele dintre aspectele organizatorice de 1 Decembrie nu că le-am neglijat, dar puteau fi tratate cu mai multă atenţie”, a admis prefectul Sebastian Cucu, care a mai spus că a observat de asemenea că numărul persoanelor care au participat anul acesta la manifestare a fost mai mic decât anul precedent.

„Eu sunt foarte dispus să accept orice critică constructivă, nu critică de dragul criticii, dar sigur că la orice eveniment sunt aspecte care lasă de dorit şi care trebuie să fie cât de bine puse la punct pe viitor, ca să iasă o manifestare cât mai bună şi mai frumoasă. Sigur că şi noi ne-am dorit să avem mult mai multe evenimente. Am fi vrut să avem şi avioane, nu s-a putut, am fi vrut să avem şi paradă militară, nu s-a putut, asta nu ţine de exclusiv de Instituţia Prefectului. Ne-am limitat la ce am putut să organizăm”, a mai adăugat acesta, lăsând în continuare în aer răspunsul la întrebarea: pe ce s-au dus cei zece mii de euro?

Paradoxal, bugetul mai mare a atras mai puțini participanți

Deşi numărul participanţilor la eveniment a fost mult mai mic comparativ cu anii precedenți, potrivit spuselor prefectului, bugetul folosit pentru organizarea evenimentelor de 1 Decembrie din 2016, de 48.000 de lei, a fost „mai bun cu puţin” faţă de anul 2015.

Foto 1 Dec 21- pref Sebastian Cucu„Bugetul a fost unul în care ne-am putut descurca cu ce am avut de organizat. A fost un buget pus la dispoziţie de Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean, nu am avut alte surse de finanţare. Tocmai de aceea poate şi unele evenimente nu au putut fi organizate pentru că activităţi precum un concert presupun nişte fonduri substanţiale. (...) E loc de mai bine, dar nu vreau să tratăm subiectul comparativ. (...) Fondurile puse la dispoziţie de către cele două autorităţi, cărora le mulţumesc pe această cale, au fost într-adevăr mai bune cu puţin faţă de anii precedenţi, dar este mult, mult loc de mai bine. Sperăm că şi în perspectiva Centenarului Marii Uniri vor avea în vedere alocarea unor fonduri suplimentare şi ştiu că şi domnul preşedinte (Tamas Sandor - n. red.) a înţeles foarte bine lucrul acesta”, a explicat prefectul.

Faptul că Instituţia Prefectului nu e obligată să deţină o situaţie a cheltuirii banilor în organizarea evenimentelor de 1 Decembrie nu poate să fie un lucru pozitiv. Fără a avea o bază de comparaţie, respectiv o arhivă, e mai greu să te organizezi de la an la an ca să îmbunătăţeşti evenimentul.

Conform Prefecturii, raportările se fac de către organizaţiile implicate în organizare doar direct către finanţatori, respectiv Consiliul Local Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

„Instituţia Prefectului nu deţine un raport detaliat privind utilizarea fondurilor, întrucât bugetul a fost repartizat de Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Municipal Sfântu Gheorghe, drept pentru care vă rugăm să vă adresaţi celor două instituţii”, a fost răspunsul oficial al Prefecturii.

Identitatea membrilor din Comitetul Judeţean de organizare, un mister greu de elucidat

O chestiune care ni s-a părut cel puţin ciudată este răspunsul vag oferit la solicitarea prezentării numelor organizaţiilor şi identităţii membrilor care au făcut parte din Comitetul Judeţean pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie.

„Componenţa Comitetului Judeţean pentru organizarea manifestărilor a fost stabilită ca şi în anii anteriori, prin Ordinul Prefectului, format din prefect, subprefect, reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna, Primăriei Sfântu Gheorghe, reprezentanţii ONG-urilor şi reprezentanţii partidelor politice. Numele şi prenumele membrilor Comitetului Judeţean de organizare a manifestărilor dedicate Zilei Naţionale nu pot fi prezentate, întrucât reprezintă date cu caracter personal, conform art. 3, alin. 1, lit. (a) din Legea 677/2001, coroborat cu art. 2, alin. 1, lit. (a) din legea 544/2001”, arată răspunsul Prefecturii.

După încă o solicitare, la sfârşitul lunii ianuarie am primit lista cu denumirile organizaţiilor, cât şi Ordinul Prefectului. Cel din urmă însă este incomplet, dintr-o eroare electronică – spun reprezentanţii Prefecturii.

„V-am comunicat ordinele cu numele tuturor persoanelor care au făcut parte din acest comitet. (...) Într-adevăr, este vorba despre Legea 677, cea care protejează datele cu caracter personal şi care spune acolo, la un moment dat, că astfel de date cu caracter personal înseamnă şi numele şi prenumele. (...) Ulterior am şi comunicat ordinul (care conţine toate aceste nume - n. red.), probabil a fost o inadvertenţă, dar le putem comunica din nou, fără nicio problemă. Dar (numele - n. red.) sunt de notorietate. Din moment ce am dat numele asociaţiilor, e clar că e vorba de reprezentanţii acelor asociaţii. Noi am cerut un reprezentant din partea asociaţiei, nu am numit noi un anume reprezentant, o anume persoană. Am văzut care sunt asociaţiile care s-au implicat de-a lungul timpul şi le-am comunicat să ne trimită un reprezentant. Unii ne-au comunicat, alţii nu. Dragoste cu sila nu se poate”, ne-a spus prefectul.

„Eu ştiu că am luat legătura cu aproape toate organizaţiile care de obicei s-au implicat pe organizarea acestui eveniment, deci am mers pe o cutumă. De obicei nu lansam noi invitaţiile, ci organizaţiile veneau către noi”, a completat acesta.

Lista organizaţiilor din Comitetul de Organizare nu corespunde în totalitate cu realitatea

Când ni s-a comunicat lista cu denumirile organizaţilor implicate în comitetul de organizare al evenimentelor, am constatat cu surpriză că Asociaţia pentru Comunitate (APC), al cărei preşedinte este chiar directorul ziarului „Observatorul de Covasna”, Daniel Santa, ar fi făcut parte din echipa de organizare, lucru neadevărat de altfel.

Din cele spuse de prefect, reprezentantul APC „nu a participat la şedinţele comitetului, dar iniţial s-a discutat cu dânsul, nu am discutat eu personal, ci colegii mei, şi a spus că urmează să vină şi de aceea a fost introdusă Asociaţia pentru Comunitate pe listă, ca şi anul trecut. Vă spun că preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate a fost invitat să participe, aşa cum a fost de fiecare dată şi chiar ne bazam pe aportul Asociaţiei şi în special al preşedintelui, pentru că ştiu că şi în anii anteriori s-a implicat, şi anul trecut – mai puţin, dar totuşi cu un sfat, două ne-a ajutat. Eu nu pot să vă spun exact de ce nu a participat, dar inclusiv faptul că Asociaţia e pe listă este pentru că am dorit să se implice. (...) Pot să verific, dacă asta e o problemă, dar eu ştiu concret faptul că s-a luat legătura cu dânsul să participe”, a explicat Sebastian Cucu.

„Timp de aproape 15 ani, eu și colegii mei din Asociația pentru Comunitate sau mass-media de la acea vreme (Radio Astra, Mix FM, Radio Loco sau Observatorul de Covasna), ne-am asumat organizarea unor evenimente în perioada zilei de 1 Decembrie, dintre care amintesc doar câteva: concertele Bosquito, O-Zone, Nicu Alifantis, Cargo, Semnal M, Vasile Șeicaru, Tudor Gheorghe, Pasărea Colibri și culminând cu cea mai mare sărbătoare organizată vreodată de ziua națională – concertul în aer liber Voltaj și focurile de artificii din 2014. La toate aceste evenimente, exceptând faptul că am beneficiat de o parte din finanțarea care se obținea de la autoritățile locale și județene, am adus din sponsorizări sume consistente cu care am contribuit la bugetul evenimentelor. Totodată ne-am asigurat ca suportul tehnic (sonorizare, lumini, scene, tot ce-a fost nevoie) să fie la standardele cele mai bune, nu de puține ori asta implicând pentru noi cheltuieli considerabile. Cu alte cuvinte aportul nostru a însemnat și bani și muncă. Nu ne-am făcut de râs niciodată, dimpotrivă, avem în portofoliu câteva dintre evenimentele memorabile din viața comunității”, declară Daniel Santa, președintele APC, care a mai specificat că în anii anteriori invitațiile se făceau verbal, dar și scris și că toți cei care răspundeau Ordinului Prefectului semnau pentru a confirma participarea la organizare.

Potrivit datelor de la Asociaţia pentru Comunitate, pentru evenimentele organizate în 2014, respectiv concertul susţinut de trupa Voltaj, cele două concerte ale interpretului de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, scena, sonorizarea, luminile, ecrane Led, dar şi pentru artificii s-au cheltuit circa 70.000 de lei fără TVA, contribuţia Primăriei Sfântu Gheorghe şi a Consiliului Judeţean fiind de aproximativ 30.000 de lei. În anul 2016 în schimb, pentru aproape 50.000 de lei s-au organizat câteva evenimente culturale (simpozioane, concurs pentru elevi), protocoale, concertul de la Teatrul Tamasi Aron cu Nicolae Furdui Iancu şi s-au cumpărat steaguri şi alte materiale utilizate la manifestare.

„Din păcate cred că Ziua Națională în 2016 a fost un fiasco, iar participarea tot mai redusă e cel mai elocvent indicator. Noi în 2014 am estimat peste 10.000 de participanți la toate manifestările organizate. În 2016 nu cred că au fost 1.000. Tocmai de aceea, cred că a fost o greșeală că această sărbătoare a fost organizată cumva de un grup restrâns de „oameni de casă”, când ea ar fi trebuit să fie rezultatul aporturilor și implicării mai multor organizații. Nici noi n-am făcut lucrurile astea în anii precedenți de capul nostru. Fiecare organizație sau asociație a făcut ce-a știut mai bine și efortul comun a dat rezultate. În 2016, lucrurile au părut făcute așa cumva cu ușile închise, pe sub mână, iar lipsa asta de transparență nu face cinste prefecturii”, a mai subliniat preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Daniel Santa.

„Uşi închise” şi pentru alte asociaţii din judeţ

Asociaţia pentru Comunitate nu a fost singura care a lipsit din rândul organizatorilor evenimentelor de Ziua Naţională. Nici Asociaţia de Tineret „Ecou” nu a fost contactată sau întrebată despre posibilitatea participării la coordonarea evenimentelor în anul 2016.

„Noi ne-am străduit ca în fiecare an să facem câte un eveniment prin care să sărbătorim Ziua Națională, uneori cu finanțare de la bugetul local sau județean, alteori prin forțe proprii. Ca exemplu aici ar fi spectacolele cu Daniela Nane din 2015, cu Tania Popa în 2013 și cu Ion Caramitru și Aurelian Octav Popa, din 2012. Anul trecut însă nu am primit pe adresa Asociației invitație oficială cu privire la organizarea evenimentelor pentru Ziua Națională”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei „Ecou”, Alexandru Ujvarosi-Brezeanu.

„Asociația Ecou a organizat în numeroși ani spectacole de teatru, numeroase dintre ele fiind oferite gratuit comunității”, spune şi Daniel Santa, care completează: „Anul acesta n-am fost nici măcar întrebați dacă vrem să ne implicăm. La fel nu au fost întrebați nici cei de la „Ecou”, nici cei de la Radio We, toți, cred, capabili să vină cu idei și cu puncte de vedere pertinente. Cred că ar fi fost normal să fim și noi consultați, pentru că întâmplător asta știm să facem. Și facem de atâta amar de vreme. Tipul ăsta de organizare implică eforturi deosebite, noi nu ținem neapărat să ne înhămăm la ele, atâta vreme cât se găsește cine să facă asta la nivel rezonabil. Pentru noi ele au fost în general un soi de obligații civice față de comunitatea românească, una care merită, cred, ca măcar de 1 Decembrie să nu se simtă tratată superficial și neprofesionist. Mai mult, am încercat să atragem și participanți maghiari la evenimente, ceea ce cred că am reușit cu brio în foarte mulți ani, mai ales în 2014”, spune preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate.

În zona Întorsurii Buzăului, Ziua Naţională se sărbătoreşte la 28 noiembrie

La Întorsura Buzăului, de 1 Decembrie a fost linişte, la fel ca în fiecare an. Un pic de culoare au adus steagurile tricolore care un împânzit centrul oraşului, dar şi grupul de copii şi tineri, însoţiţi de câţiva călăreţi, care au pornit pe jos pe ruta Lădăuţi – Sărămaş – Întorsura Buzăului – Barcani, din proprie iniţiativă, pentru a marca într-un fel Ziua Naţională. Aşa a sărbătorit cea mai mare comunitate de români din judeţul Covasna ziua de 1 Decembrie. O mică paradă, la care au luat parte copii de la şcolile din Întorsura Buzăului şi câţiva trecători a fost organizată în ziua de 28 noiembrie. Prefectul spune însă că această zi a fost aleasă cu grijă şi că din motive organizatorice niciodată la Întorsura Buzăului nu se va putea organiza manifestare publică.

„Este un element de natură organizatorică. După cum ştiţi, nici în anii precedenţi nu s-a organizat 1 Decembrie la Întorsura Buzăului, tocmai datorită faptului că nici cei de la garnizoană nu pot fi prezenţi în atât de multe locuri, sunt multe evenimente şi nu se poate chiar în aceeaşi zi şi atunci am ales o zi înainte. Iar ziua de 28 noiembrie are o semnificaţie aparte – este vorba despre unirea Bucovinei cu România şi am legat sărbătoarea de acest eveniment. 29 noiembrie deja nu mai avea o semnificaţie istorică. (...) Întotdeauna am luat act de chestiunea aceasta, dar vă spun că eu aştept de la această mare comunitate de români să fie prezentă la manifestările din Sfântu Gheorghe, aşa cum fac alte mari comunităţi de români din judeţ, unde chiar nu se organizează. Principala manifestare de 1 Decembrie este la Sfântu Gheorghe. Oricine este binevenit, ba chiar aşteptat, şi nu numai din comunităţile româneşti, ci toţi cetăţenii judeţului să participe la manifestările legate de 1 Decembrie”, transmite prefectul.

Pe de altă parte, problemele de natură organizatorică sunt mai uşor de dat la o parte în ceea ce priveşte oraşul Târgu Secuiesc, unde manifestarea principală de Ziua Naţională se organizează chiar de 1 Decembrie, cu două ore înaintea celei din Sfântu Gheorghe.

Prefectul Covasnei: „Aşteptăm sugestii încă de pe acum”

În discuţia purtată cu prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, am aflat de asemenea că putem oficial să lansăm către toţi locuitorii judeţului, dar şi către asociaţiile covăsnene, invitaţia de a veni de pe acum cu propuneri şi idei pentru organizarea Zilei Naţionale din 2017, sărbătoare care vine ca pregătire pentru unul dintre cele mai mari evenimente ale României moderne: Centenarul Marii Uniri.

„De pe acum, toţi cei care vor să ne ajute sunt aşteptaţi cu dragă inimă. (...) Am avut în vedere şi acele critici care au mai apărut prin presă vizavi de sonorizare şi ce a mai fost şi le vom remedia. Nu ne-am gândit la ce evenimente vom avea, pentru că e prea devreme, dar aşteptăm sugestii încă de pe acum pentru că sunt evenimente pe care trebuie să le pregătim din timp. Dacă cineva are vreo idee aparte faţă de ce a fost până acum şi putem să ajutăm şi să integrăm în programul de 1 Decembrie, chiar ne dorim asta. (...) Ne-am gândit şi noi să aducem o expoziţie foarte mare de obiecte istorice sau tradiţionale, meşteşugăreşti, care să mai diversifice aria de manifestări şi avem în vedere pe viitor. Pot fi multe alte chestiuni care mie nu îmi sunt cunoscute sau nu le-aş aprecia ca fiind oportune”, transmite prefectul.

Prima propunere: consultări deschise sau concurs de proiecte

Accent pe transparenţă, consultări deschise, concurs de proiecte şi aport de fonduri din partea fiecărei asociaţii care doreşte să fie de partea organizatorilor sunt doar câteva dintre sugestiile care vin din partea Asociaţiei pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe.

„Sincer, cred că în viitor Prefectura ar trebui să organizeze fie consultări deschise la care să invite pe oricine dorește să se implice, fie un concurs de proiecte. Totodată cred că ar fi esențial ca pregătirile să înceapă cel târziu în luna septembrie, iar organizațiile care se implică să vină cu aport de fonduri la organizare, pentru a putea astfel să realizăm lucruri de o minimă amploare și calitate. Se cheltuie totuși o mulțime de bani din fonduri publice, iar rezultatul ar trebui să fie unul apreciabil de către comunitate”, spune preşedintele Asociaţiei pentru Comunitate, Daniel Santa.

Adresa nr. 16980 Pag 1

 

 

 

 

 

Adresa nr. 16980 Pag 2

 

Ordin 266

 

Raspunsul Prefecturii la solicitarea Observatorului de Covasna, pag 1

 

Raspunsul Prefecturii la solicitarea Observatorului de Covasna, pag 2

Covasnamedia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.