ACTUALITATE 26 mai 2013

PSD Covasna susţine investiția austriacă de la Reci

de Monica Vrânceanu | 412 vizualizări

PSD Covasna susține investiția de la Reci a grupului austriac Holzindustrie Schweighofer, o investiție de 150 de milioane de euro într-o fabrică de cherestea.

Liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că investiția nu poate fi decât un lucru benefic pentru zona noastră, în primul rând pentru că ar crea peste 600 de locuri de muncă. În plus, Grama crede că din moment ce în zona aceasta nu s-au prea făcut investiții masive, pentru o asemenea inițiativă s-ar bate orice administrație cu capul pe umeri.

Horia Grama a spus că este convins de faptul că grupul austriac a făcut studii serioase în privința acestei investiții și nu ar trebui uitat faptul că, înainte de a alege județul Covasna, prima lor opțiune a fost Brașovul. Astfel, Grama crede că dacă controversele pe tema investiției vor continua, riscăm să rămânem fără aceasta și să se bucure alții de o fabrică de cherestea care nu doar că va aduce sute de locuri de muncă dar va crea și multe alte avantaje, printre care venituri la bugetele locale prin taxe și impozite.

„Investiția trebuie susținută, trebuie puse în balanță punctele negative și cele pozitive, se va vedea că avantajele sunt mai multe. Cei de la Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) sunt inconștienți de au pornit această dispută ce a dus la controverse legate de investiție. Nu cred că ceea ce spun ei, legat de faptul că ne vor dispărea pădurile, are vreo susținere. Avem un Cod Silvic care va deveni și mai aspru prin modificare, plus că ceea ce era de dispărut la păduri a dispărut de acum vreo zece ani. Blocarea acestei investiții nu e rezolvarea pentru salvarea pădurilor. Consider că dacă instituțiile abilitate ale statului își vor face treaba nu vor fi excese. Fabrica se axează pe exporturi și plăci, va face produse care nu vor face concurență producătorilor locali, în vreme ce piața își va regla prețul așa cum e normal. Cei care invocă astfel de argumente ar trebui să știe că austriecii se puteau foarte bine duce la Brașov sau Bacău și tot de prin zona noastră cumpărau lemnul, așa că impactul la prețul lemnului era același”, a explicat deputatul.

Dacă tărăgănăm lucrurile, am putea rămâne pe margine

Horia Grama a atenționat asupra faptului că toate disputele apărute pe seama investiției i-ar putea determina pe cei de la Holzindustrie Schweighofer să se reorienteze către județe care i-ar primi mai bine, bucuroase de noi locuri de muncă. Caz în care noi, cei din Covasna, nu vom putea decât să ne uităm de pe margine și să-i invidiem pe alții.

„Cred că trebuie trecut peste disputele politice dintre PPMT și UDMR, să se respecte legislația și regulile de mediu și atunci nu vom avea de pierdut. Avem nevoie de această investiție în județul nostru, nu merită să o riscăm prin astfel de dispute”, a mai spus Horia Grama, referindu-se la faptul că PPMT s-a pus împotriva investiției, organizând inclusiv acțiuni de protest. Există însă și ONG-uri, precum și o serie de producători din industria lemnului, care s-au poziționat împotriva investiției, astfel că s-a lansat și o petiție online pentru stoparea acesteia, spunându-se că pădurile noastre vor dispărea și astfel mediul va fi afectat direct.

Pe de altă parte, primarul comunei Reci, Dálnoki Lajos, a declarat recent că majoritatea locuitorilor comunei sunt de acord cu investiția companiei Schweighofer Holzindustrie, care mai are patru fabrici de cherestea în România. Dacă totul va merge conform planurilor, fabrica de la Reci va fi pusă în funcţiune anul viitor şi va asigura locuri de muncă pentru aproximativ 650 de oameni, urmând să fie a cincea unitate de producţie pe care o deţine în România investitorul austriac. Viitoarea fabrică, ce se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, va avea o capacitate anuală de debitare de 800.000 de metri cubi. O bună parte din cherestea şi din produsele prelucrate în România vor fi exportate, printre partenerii importanţi ai companiei numărându-se ţările asiatice, în special Japonia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.