PSD Covasna critică achiziţiile oraşului
Conducerea PSD Covasna apre ciază drept „exuberante” unele intenţii locale ale municipalităţii din Sfântu-Gheorghe, cum ar fi achiziţionarea obiectivelor din staţiunea turistică Şugaş Băi, considerând că pe timp de criză nu este potrivit să se avânte în asemenea cheltuieli.
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră „curioasă“ dorinţa Consiliului Local (CL) Sfântu-Gheorghe de a achiziţiona obiectivele turistice din staţiunea Şugaş-Băi, şi consi deră că ar trebui cel puţin prezentat un plan de afaceri privind utilizarea lor şi modul de recuperare a banilor. „N-am înţeles ce rol social ar avea aceste investiţii care se pre tează după părerea mea la sfera privată, decât la investiţii ale unui Consiliu Local (...) Mi se pare exagerat, mai ales în perioada asta când ar trebui drămuiţi banii. Oferta este bună, dar ar trebui să avem un plan de afaceri, care să spună cât mai bagă pentru renovare şi că în termen relativ scurt scoate banii, altfel nu văd rostul”, a declarat Grama.
În opinia acestuia, achiziţionarea obiectivelor turistice din staţiunea Şugaş Băi s-ar preta mai degrabă la sfera privată decât la Consiliul Local, care ar putea să sprijine infrastructura şi dezvoltarea turismului prin alte măsuri.
La fel, deputatul PSD a vorbit şi despre intenţia autorităţilor locale din municipiu de a prelua Sala Sporturilor din oraş şi clădirea cinematografului Arta, în cazul celei din urmă fiind deja semnat protocolul de predare primire cu Radef.
Potrivit lui Horia Grama, preluarea Sălii Sporturilor ar însemna şi preluarea unor cheltuieli de 1,2 milioane de lei numai pentru întreţinerea anuală a acesteia, plus alte fonduri pentru diverse alte probleme, pe când ministerul are în vedere anumite investiţii la această Sală - bazin semiolimpic şi săli de antrenamente.
„Acest patrimoniu există, că e un proprietar sau altul. Nu înţeleg de ce Consiliul să-şi asume nişte cheltuieli în plus când se poate ocupa de altceva (...) Sunt de acord cu descentralizarea dar parcă ar trebui să vedem un plan de afaceri, un studiu, ce profit va exista nu neapărat financiar, dar şi social”, a mai precizat parla mentarul.
„Se forţează nota în preluarea Cinema Arta“
În cele din urmă, deputatul PSD a adus în discuţie şi intenţia municipalităţii de a prelua clădirea Cinema Arta. Grama a afirmat că în acest caz „se forţează nota”, întrucât există o hotărâre definitivă în favoarea chiriaşului, care i-ar da prioritate în achiziţionarea imobilului. „Ar fi trebuit elucidat cazul şi nu forţat peste noapte trecerea obiectivului dintrun patrimoniu în altul”, a spus Horia Grama. Acesta a criticat şi proiectul comun dintre Covasna şi Harghita privind amplasarea a o sută de porţi secuieşti anual. Deputatul social democrat a apreciat drept „extravagant” proiectul şi care nu ajută la dezvoltarea zonei, în plus nu se potriveşte cu contextul de criză economică. „Cu ce ajută la dezvoltarea şi prosperitatea economică a celor două judeţe?! Consider că acum când problemele de finanţare sunt atât de grave, nu sunt bani, este extravagant să cheltuim bani pentru porţi, şi este normal ca anul acesta să identificăm strict acele cheltuieli de maximă necesi tate, să nu cumva să ne trezim cu sistemul în colaps”, a spus Grama. În opinia acestuia, porţile mai mult ar „închide“ decât deschide zona.
Proiectul la care face referire liderul social democrat se referă la amplasarea, anual, a câte o sută de porţi secuieşti pe teritoriul judeţelor Covasna şi Harghita. Iniţiativa a fost prezentată la o şedinţă a primarilor şi preşedinţilor CJ din cele două judeţe, când s-a mai discutat şi despre reabilitarea în comun a drumului judeţean care duce spre Lacul Sf. Ana, sau despre organizarea în comun a Zilelor Ţinutului Secuiesc.
Porţile secuieşti sunt foarte întâlnite în judeţul Covasna, iar în comuna Turia se află cea mai mare poartă secuiască din lume, de peste 10 metri înălţime şi 15 lăţime.
Ana Sidon