ACTUALITATE 28 iunie 2017

Proteste la București din cauza atacurilor şi pagubelor provocate de urși

de Iulia Drăghici - Taraș | 2057 vizualizări

Reprezentanți ai Consiliilor Județene, primari, administratori de composesorate, vânători sau simpli cetățeni din județele Covasna, Harghita, Brașov și Mureș vor lua parte, miercurea viitoare, pe 5 iulie, la un protest, anunță președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. Acțiunea, care va avea loc la București, vine ca urmare a faptului că atacurile urşilor s-au înmulțit, iar oamenii și autoritățile locale nu au posibilități legale de intervenție pentru cazurile în care carnivorele mari ajung în intravilan.

„Nu există nicio posibilitate de intervenție în ceea ce înseamnă recoltarea urșilor. Desigur, nu este vorba despre toată populația, ci este vorba despre câteva duzine de urși, care deja regulat intră în gospodăriile oamenilor. (...) Vorbesc despre situațiile nefericite în care după-masa sau seara urșii umblă pe stradă, în gospodării și omoară animale. (...) Promisiuni am avut destule, (...), dar problema nu s-a rezolvat. (...) Cetățenii cei mai afectați sunt cei care trăiesc de pe urma câtorva animale. Nu e vorba de firme cu peste 300 de bovine și i s-a omorât una, ci despre cetățeni care au două sau trei animale. Problema despăgubirilor nu este rezolvată din 2013. Eu nu vorbesc despre cazuri neraportate, ci despre dosare aprobate. E o problemă și o tensiune socială. Pe data de 5 iulie intenționăm să mergem la București, noi și cei din celelalte trei județe, Brașov, Harghita și Mureș. O să facem o demonstrație în fața Ministerului de resort. Poate că oamenii din București, care au văzut urs doar în filme pot fi treziți la realitate. Nu este normal ce se întâmplă”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Tamás Sándor.

În județul Covasna, pădurea a crescut; „Nu din cauza lipsei pădurii vin urșii”

Întrebat dacă nu tăierile excesive ale pădurilor sunt cele care îi îndreaptă pe urși spre zona gospodăriilor, în căutare de hrană, Tamás Sándor a răspuns: „Suprafața pădurilor în județul Covasna este în creștere, nu în descreștere. Nu din cauza lipsei pădurii vin urșii. Vă spun că vin și din cauza oieritului și pășunatului nerespectat și necontrolat. Vin și din cauza numărului prea mare de câini de la stâni. Problema e mai complicată. Se datorează și omului. Urșii sunt deranjați și de motocicletele și ATV-urile care merg prin pădure, dar și de pășunatul excesiv, necontrolat, nepermis și din cauza câinilor. Eu sunt de specialitate, că am fost inginer silvic, și vă spun că suprafața pădurii s-a schimbat în ultimii 30 de ani”.

Potrivit datelor prezentate de președintele CJ Covasna, în zona Covasna, Harghita, Mureș și Brașov trăiește peste 80% din populația de urși din România, iar în Covasna și Harghita se găsește cea mai mare parte, adică 50%.

În ultimele luni, atacurile urșilor au crescut considerabil. Zilele trecute, un urs a atacat un bărbat în satul Bicfalău. În urmă cu câteva săptămâni, un urs a fost călcat de tren în Gara din Bodoc și un altul a fost văzut în apropierea gării.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat luna aceasta că pagubele provocate în primele șase luni ale anului 2017 de urşi, în judeţ, se ridică la 56.000 de lei, aceştia omorând 62 de ovine, 6 bovine, 2 caprine, un porc şi un cal şi distrugând 11 stupi de albine.

Anul trecut, în Covasna, s-au înregistrat 69 de atacuri ale urşilor, care au omorât 29 de bovine, 94 de ovine, 7 caprine, un porc şi un cal şi au distrus 11 stupi de albine.

Teme articol: ursi pagube atacuri ptotest
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.