ACTUALITATE 19 ianuarie 2014

Protest la Târgu Secuiesc împotriva parcărilor cu plată

de Székely Emőke | 108 vizualizări

Locuitorii din Târgu Secuiesc care nu sunt de acord cu introducerea noului sistem de parcare cu plată sunt așteptați să se alăture luni acțiunii de protest organizată de PPMT Târgu Secuiesc. Potrivit planului, protestatarii vor porni cu mașinile într-un marș de la Sala Sporturilor din localitate spre centru.

Organizatorii acțiunii de protest au întocmit şi o petiție în care își exprimă nemulțumirile. Ei cred că taxele stabilite de Primăria Târgu Secuiesc sunt prea mari.

„Considerăm, că prin această Hotărâre, luată fără consultarea populaţiei dar şi fără a efectua un studiu amănunţit asupra situaţiei specifice din municipiul nostru, s-a procedat de fapt la copierea Regulamentelor din alte municipii din Transilvania, culminând cu atribuirea serviciilor de administrare a parcărilor publice, fără licitaţie publică, prin atribuire directă, către o firmă din altă localitate, aceeaşi de fapt care este prezentă în mai toate oraşele din zonă. Urmărind, ca scopuri declarate, încasarea unor sume suplimentare în bugetul local, şi ca scop secundar reglementarea parcării organizate în municipiu, credem că această hotărâre nu-şi va atinge scopul, iar în urma aplicării ei va domina un haos general, un val de nemulţumiri în masă ale locuitorilor, lipsa în continuare a locurilor de parcare, iar încasările vor umple bugetul unei firme străine, cu angajaţi din alte localităţi” – se arată în petiție.

Protestatarii spun că nu sunt împotriva introducerii taxei de parcare, însă cred că administrarea acestora ar fi trebuit să le revină celor de la Gospodărie Comunală în parteneriat cu Poliția Locală din oraș. „Nu contestăm ideea introducerii parcărilor cu plată în zonele aglomerate, însă protestăm vehement împotriva actualei forme de funcţionare pentru următoarele motive: nu se ţine cont de situaţia locuitorilor din centrul municipiului, mai ales a celor care nu sunt posesori de garaje, şi ale căror proprietăţi aflate în curţi înguste sunt folosite ca străzi, tot printr-o hotărâre mai veche a Consiliului Local (nu cel actual). Totodată tariful abonamentului oferit pentru aceşti plătitori de impozite este, în mod discriminativ, mai mare decât al celor cu alte locaţii. Introducerea fără logică a taxei de parcare pe străzi îndepărtate de centrul oraşului, în zone cu case particulare. Încredinţarea serviciilor de administrare a parcărilor publice către o firmă, neţinând cont de existenţa posibilităţii funcţionării în regim propriu, astfel toate încasările ar fi rămas în cont propriu, din fondul creat putându-se amenaja noi locuri de parcare, şi procurarea dotărilor necesare bunei funcţionări a serviciului” – mai scrie în petiție.

Prin acțiunea de luni, nemulțumiții cer Primăriei revizuirea actelor legate de parcarea cu plată, raport public cu privire la sumele încasate din taxele de parcare și destinația acestora, limitarea parcării cu plată doar în anumite zone, emiterea unor acte prin care persoanele cu dizabilități pot folosi în mod gratuit oricare dintre locurile de parcare, precum și încetarea contractului cu firma City Parcking, cea care administrează parcările contra cost din orașul breslelor.

Începând cu această lună, peste 400 de locuri de parcare din oraș sunt cu plată. Prețurile sunt după cum urmează: pentru 30 de minute șoferul va scoate din buzunar un leu, iar pentru o oră, dublu. Se pot cumpăra și abonamente, astfel persoanele fizice plătesc 35 de lei pe lună, pe când pentru persoanele juridice 43 de lei. Abonamentele pe trei luni costă 90 de lei pentru persoanele fizice și 112 lei pentru cele juridice, cele pe jumătate de an costă 160, respectiv 198, iar cele pe un an 290, respectiv 350 de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.