ACTUALITATE 13 noiembrie 2016

Propunere pentru deblocarea proiectului „Balaurul“, avansată de consilierii români din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1028 vizualizări

Consilierii de etnie română din cadrul Consiliului local Sfântu Gheorghe propun reducerea de la 5 metri la 1,5 metri a nivelului colinei de pământ pe care municipalitatea doreşte să o ridice în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul unui proiect de reamenajare urbanistică şi extindere a spaţiilor verzi.

Aceştia consideră că propunerea lor este „echilibrată şi raţională“, întrucât colina nu va mai obtura vizibilitatea grupului statuar Mihai Viteazul, iar proiectul, care stagnează de câteva luni, ar putea fi deblocat.

„Noi, consilierii locali Rodica Pârvan, Andrei Chochior, Mirela Bucur şi Liviu Comăneci, dincolo de apartenenţa noastră politică, suntem convinşi că această soluţie de compromis poate pune capăt falsului scandal interetnic generat de iniţiativa primarului municipiului Sfântu Gheorghe de a obtura cel mai important reper statuar românesc din municipiu şi locul de desfăşurare a manifestărilor româneşti prilejuite de diferitele sărbători naţionale. Solicităm primarului municipiului Sfântu Gheorghe să accepte această soluţie de compromis, să dispună înlăturarea de îndată a molozului din centrul municipiului, menţinut ostentativ în vederea ridicării formei artificiale de relief, în fapt un zid al ruşinii, al discriminării şi simbol al segregării pe criterii etnice a zonei Pieţei Mihai Viteazul de Piaţa Libertăţii“, se arată într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES. Consilierii menţionează că propunerea lor „are suportul societăţii civile româneşti din judeţul Covasna“.

Proiectul de reamenajare a zonei centrale a municipiului Sfântu Gheorghe, întocmit de Primăria Sfântu Gheorghe, prevede crearea unei esplanade pietonale şi extinderea spaţiilor verzi prin amenajarea unei colinde de pământ de aproximativ cinci metri înălţime în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, care să simbolizeze „trupul pietrificat al balaurului“ răpus de patronul spiritual al oraşului. Lucrările începute anul trecut nu s-au finalizat pentru că Prefectura a chemat în instanţă Consiliului local Sfântu Gheorghe, cerând anularea Planului Urbanistic Zonal, pe considerentul că nu are avizele necesare de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.

În vara acestui an, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a fost amendat contravenţional de către Inspectoratul de Stat pentru Construcţii pentru mormanul de pământ lăsat în faţa celor două instituţii publice după finalizarea esplanadei, iar luna trecută conducerea Prefecturii Covasna a depus şi o plângere în instanţă împotriva municipalităţii, cerând eliberarea terenului.

Primarul Antal Arpad a declarat în repetate rânduri că autorităţile locale nu renunţă la acest proiect, prin urmare degajarea acelui spaţiu ar fi o mutare „absurdă“, care implică nişte cheltuieli în plus.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vasi jeno, 14 noiembrie 2016
Primarul care se vrea european , sa ia mormanul de pamant si sa umple str. Lacramioarei . Sa vedeti cat il duce mintea ,a fost in "control " saptamana trecuta si se lauda ca firma agreeata de el pune citeste integral
maria dragan, 14 noiembrie 2016
Bravo Prefecturii si Inspectoratului de Stat in Constructii!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.