ACTUALITATE 15 septembrie 2009

Propunere: Introducerea dreptului de vot la 16 ani

de Covasna Media | 886 vizualizări
[singlepic=312,400,200,,left]Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a apreciat că ar fi oportună acordarea dreptului de vot începând cu vârsta de 16 ani, pe motiv că tinerii sunt suficient de maturi pentru a-şi exprima opţiunile lor politice. Preda argumentează că accesul neîngrădit la informaţie al tinerilor îi face capabili pe aceştia să-şi contureze opiniile politice înainte de majorat. De asemenea, democrat-liberalul susţine

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a apreciat că ar fi oportună acordarea dreptului de vot începând cu vârsta de 16 ani, pe motiv că tinerii sunt suficient de maturi pentru a-şi exprima opţiunile lor politice.

Preda argumentează că accesul neîngrădit la informaţie al tinerilor îi face capabili pe aceştia să-şi contureze opiniile politice înainte de majorat. De asemenea, democrat-liberalul susţine că ar trebui să existe o corelare a dreptului de vot cu cel la muncă. „Dacă un tânăr poate munci legal de la 16 ani, de ce n-ar putea el şi vota de la aceeaşi vârstă?“, argumentează Preda într-o postare pe blogul personal. Pe lângă asta, un tânăr care munceşte devine şi contribuabil la buget, fapt ce-l îndreptăţeşte la exprimarea prin vot a opţiunilor politice.

Un alt argument invocat de Preda este tendinţa de reducere, pe plan internaţional, a vârstei minime pentru exercitarea dreptului de vot. „Există ţări ca Austria care a redus pragul la 16 ani pentru alegerile europene, este şi simbolic acest gest, iar în Franţa subiectul se discută. Pentru noi ar pica şi bine, am scoate pe undeva fruntea ca promotori ai unei idei“, a declarat Preda.

În al treilea rând, europarlamentarul a invocat tendinţa istorică de reducere a vârstei la care o persoană îşi poate exercita drepturile electorale. Dacă în perioada interbelică, pentru Cameră se vota de la 21 de ani, iar pentru Senat de la 40, în perioada comunistă, pragul a fost uniformizat la 20, ulterior la 18 ani. Perioada postrevoluţionară nu a adus nicio schimbare în această chestiune.

Dat fiind faptul că prevederile Constituţiei menţionează expres vârsta de 18 ani, Preda a spus că subiectul trebuie abordat în cotnextul mai larg al reformei constituţionale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
criss, 15 septembrie 2009
ziaristule ai facut copy-paste de aici http://www.e-referate.ro/referate/Persoana_fizica2005-03-18.html asa ca te-am prins?
Livia, 15 septembrie 2009
Mi se pare superficial din punct de vedere democratic vorbind, pentru ca spiritul de observatie si puterea de a distinge intre manipulare si campanii etice creste proportional cu varsta. poate dac`as citeste integral
ziarist, 15 septembrie 2009
CX are dreptate..e vorba de capacitate de exercitiu.... CAPACITATEA DE EXE – 3 SITUATII JURIDICE: -CAPACIT DE EXE DEPLINA - LIPSA CAPACIT DE EXE - CAPACIT DE EXE RESTRANSA CAPACITATEA DE citeste integral
Ion Ciobanu, 15 septembrie 2009
Se poate munci de la 14 ani, în condiţiile legii. De ce nu de la 14 ani şi votul? Buletin au copiii la vârsta aia. Sau la 10, că-i cifră rotundă. Nu pot să uit cum a ieşit unu' preşedinte citeste integral
cx, 15 septembrie 2009
Dreptul la vot fara raspundere penala ? Destept dl Cristian Preda , asa da parlamentar . Mai studiati putin drept , aveti tot timpul daca tot nu faceti nimic.
Primar_la_Hetea, 15 septembrie 2009
Adica sunt mai usor de manipulat ! Nu e suficient ca manipulati batraneii, v-ati gandit sa mai scoateti niste voturi si de la copii. Dracu' va mai voteaza pdl-isti incompetenti ce sunteti !!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.