ACTUALITATE 12 mai 2022

Proprietarul calului mort pe o stradă din Sfântu Gheorghe va fi amendat cu 200 de lei

de David Leonard Bularca | 3356 vizualizări

Proprietarul calului care a murit pe strada Salcâmilor din Sfântu Gheorghe urmează să fie amendat cu 200 de lei, pentru că a lăsat animalul liber pe domeniul public. Animalul a fost găsit de autorități înainte să moară, miercuri seara, când, în jurul orei 21:30, Poliția Locală a fost sesizată că acesta abia se mai ținea pe picioare și umbla liber pe stradă. La fața locului a fost chemat și un medic veterinar, care a constatat că animalul avea hemoragie internă, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, șeful biroului de ordine publică de la Poliția Locală Sfântu Gheorghe, Veres György.

„Patrulam cu colegii mei de la ordine publică, tocmai eram în preajma Simeriei și în jurul orelor 21:30 a venit un apel din partea cetățenilor, cum că un cal e liber și arată bolnav, abia se ține pe picioare. Ne-am deplasat la fața locului. Am constatat ceea ce s-a sesizat. Într-adevăr, calul abia se ținea pe picioare. Au fost momente când a căzut, săracul, pe spațiul verde. Se mai ridica, dar la un moment dat a căzut și nu s-a mai ridicat. Am luat legătura cu o persoană de etnie romă, care stă în zona Őrkő, să vină, că poate reușim să identificăm proprietarul. După aceea s-a sunat și la Poliția Municipiului, la Poliția Animalelor, că ar fi fost caz de Poliția Animalelor”, a spus Veres György.

Imediat după aceea, a fost chemat un medic veterinar la fața locului, pentru a consulta animalul.

„A zis că are hemoragie internă calul, nu avea ce să îi facă, nu mai putea supraviețui. Era într-o stare foarte gravă, nu se putea ține pe picioare. Apoi am luat legătura cu grădinăria, dacă e posibil să îl luăm de acolo. Nu a fost posibil în momentul acela. Calul a decedat, atunci am lăsat o echipă din schimbul trei să păzească animalul, să nu rămână nepăzit, din cauza câinilor vagabonzi care trec pe acolo, să nu se întâmple altceva”, a explicat șeful biroului de ordine publică de la Poliția Locală Sfântu Gheorghe.

„Dimineața s-a luat legătura și cu domnii de la Lemnia, unde se incinerează. Se fac formele legale, pe hârtie. Au venit foarte prompt și colegii de la Tega și calul a fost ridicat și transportat de acolo, în jurul orelor 7:45”, a mai detaliat acesta.

Cipul calului a arătat că proprietarul calului este din... Prahova

Cipul pe care animalul îl avea în ureche a arătat faptul că proprietarul calului, în acte, se afla în Prahova. Între timp, cel care deținea acum animalul susține că acesta i-ar fi fost furat, de aceea se afla pe spațiul public, nesupravegheat.

„Calul avea cip în ureche. Vechiul proprietar era din Prahova. El vânduse calul în 2020. Calul avea în jur de 20 de ani (...). Am dat toate datele și către Poliția Municipiului. Spre surprinderea mea, a apărut proprietarul actual al calului, din Őrkő. Domnul susține că nu el a cumpărat calul din Prahova, ci domnul din Prahova l-a adus aici, în curtea unui alt cetățean din Őrkő și el l-a cumpărat de la acest cetățean, cumpărat sau schimbat. El susține că animalul a fost furat de patru zile”, ceea ce șeful biroului de ordine publică de la Poliția Locală nu crede, pentru că proprietarul ar fi trebuit să sesizeze dispariția animalului. În plus, calul a fost găsit chiar în zona Őrkő.

Animalul nu avea urme de lovire, susține Veres György.

„Noi ne facem treaba până la capăt. Putem să întocmim un proces verbal pe Legea 61, pentru lăsarea în stare de libertate a animalelor pe domeniul public (...). Urme de lovire, ca să zici că l-o fi călcat vreo mașină, nu s-au găsit”, a spus reprezentantul Poliției Locale, care a precizat că o altă explicație, venită chiar de la un cetățean din Őrkő, este aceea ca animalul să se fi balonat, ceea ce i-ar fi putut provoca o hemoragie internă.

„Proprietarul a refuzat să semneze procesul verbal. Dar nu e nici o problemă, că o să îl comunicăm prin poștă și dacă nu îl preia îl vom afișa la domiciliu. A primit o amendă de 200 de lei. Amenda e între 100 și 500 de lei. El a primit 200 de lei”, a mai spus, în final, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Veres György.

Animalul urmează acum să fie incinerat la Lemnia.

Problema cailor lăsați liberi pe străzile din municipiu, uneori fiind chiar un pericol pentru trafic, a fost în repetate rânduri, în anii trecuți, subiect de discuție în spațiul public.

Sursa foto: TEGA / Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.