ACTUALITATE 13 ianuarie 2009

Proprietarii de cai cu anemie infecţioasă au fost despăgubiţi

de Covasna Media | 711 vizualizări
Peste 180 de cai din judeţ au boala numită şi SIDA cailor

Gospodarii din judeţ care şi-au sacrificat caii bolnavi de anemie infecţioasă şi nu-şi primiseră banii din cauza unor prevederi legale au fost despăgubiţi pentru caii tăiaţi pe durata campaniei de sacrificare. Între timp însă, numărul cailor bolnavi cu anemie infecţioasă a ajuns la 184, una dintre cauzele pentru care oamenii nu au mai sacrificat animalele bolnave fiind acea întârziere înregistrată în plata despăgubirilor pentru proprietarii care apelaseră la ...

Peste 180 de cai din judeţ au boala numită şi SIDA cailor

Gospodarii din judeţ care şi-au sacrificat caii bolnavi de anemie infecţioasă şi nu-şi primiseră banii din cauza unor prevederi legale au fost despăgubiţi pentru caii tăiaţi pe durata campaniei de sacrificare. Între timp însă, numărul cailor bolnavi cu anemie infecţioasă a ajuns la 184, una dintre cauzele pentru care oamenii nu au mai sacrificat animalele bolnave fiind acea întârziere înregistrată în plata despăgubirilor pentru proprietarii care apelaseră la intermediari. În total, de la începutul campaniei de sacrificare demarată în primăvara anului 2006, au fost sacrificaţi până la sfârşitul lui 2007 un număr de 324 de cai, din 360 câţi erau atunci bolnavi, iar la cei rămaşi nesacrificaţi s-au mai adunat de atunci şi alţii, ajungându-se astfel la 184 de animale bolnave. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna (DSVSA), Siko Barabasi Sandor, a declarat că în prezent toţi proprietarii au fost despăgubiţi, suma totală care a fost plătită pentru aceşti cai fiind de 472.000 de lei. O parte dintre proprietari, 232 la număr, au primit banii cu întârziere, abia la sfârşitul anului trecut, din cauză că apelaseră la intermediari pentru sacrificarea animalelor.

Se permit intermediarii

Potrivit conducerii DSVSA, dacă banii aşteptaţi ar fi sosit la timp, poate oamenii nu ar mai fi fost sceptici în privinţa aceasta şi ar mai fi sacrificat caii bolnavi. Proprietarii cabalinelor bolnave au şi în continuare posibilitatea să le sacrifice, iar în prezent legea permite atât prezenţa intermediarilor, cât şi plata retroactivă. Problema neacordării despăgubirilor pentru oamenii care ausacrificat caii bolnavi a intervenit în urmă cu doi-trei ani, din cauza intermediarilor. În Covasna, inter mediarul a fost o firmă italiană, care se oferea să ducă animalele la abator şi oferea 87 de bani pe un kilogram de carne. Având în vedere că singurul abator din judeţ care prelua direct caii nu primea cantităţi mari de carne în ritmul în care se sacrifica, oamenii au preferat varianta mai simplă, a intermediarilor. Aceştia au dus caii la abatoare din Alexandria sau la Braşov, unde au fost sacrificaţi conform normelor. Anemia infecţioasă, numită şi SIDA cailor, este o afecţiune virală care poate fi transmisă de la un animal bolnav la unul sănătos prin intermediul insectelor. Conform specialiştilor, virusul rezistă şi 6 luni în sângele uscat, dar animalul bolnav nu prezintă pericol pentru om. După confiscarea animalelor, se trece la dezin fectarea gospodăriilor, a hamurilor sau alte obiecte cu care au intrat în contact caii, iar pentru a eradica această boală, animalele bolnave trebuie sacrificate. La nivelul judeţului sunt înregistrate în prezent 12.200 de cabaline, majoritatea crescute în gospodării private.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.