ACTUALITATE 1 martie 2017

Proprietarii câinilor din Sfântu Gheorghe, obligaţi să îi înscrie într-un registru de evidenţă gestionat de Primărie

de Agerpres | 2677 vizualizări

Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să oblige proprietarii câinilor din municipiu să îşi înscrie animalele într-un registru de evidenţă gestionat de Primărie, să îi microcipeze şi să îi sterilizeze, obligativitatea fiind prevăzută într-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică.

Potrivit respectivului document, atât microciparea, cât şi sterilizarea animalelor vor fi subvenţionate din bugetul local şi se vor aplica tuturor femelelor în vârstă de peste 6 luni şi masculilor care au împlinit 8 luni, cu excepţia exemplarelor cu pedigree, folosite pentru reproducere, a câinilor utilitari, respectiv cei care însoţesc persoane nevăzătoare sau cu handicap, şi a câinilor aflaţi în dotarea diverselor instituţii, cum ar fi Poliţia.

Proiectul prevede, de asemenea, acordarea unei subvenţii integrale de 40 de lei din bugetul local pentru microcipare, precum şi a sumei de 65 de lei pentru sterilizarea masculilor şi a 125 de lei pentru sterilizarea femelelor, reprezentând 50% din contravaloarea intervenţiei, în cazul în care aceasta va fi făcută de către un medic veterinar autorizat, care a încheiat contract cu municipalitatea.

În documentul citat sunt propuse amenzi cuprinse între 200 şi 800 de lei pentru proprietarii care nu se vor conforma prevederilor regulamentului ce urmează a fi supus votului Consiliului Local după încheierea dezbaterii publice.

Autorităţile locale şi-au anunţat, totodată, intenţia de a realiza un recensământ al tuturor câinilor din municipiul Sfântu Gheorghe în perioada 1-30 aprilie, echipele urmând să fie formate din angajaţi ai Primăriei, personal sanitar-veterinar, angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai unor ong-uri de protecţie a animalelor.

Regulamentul aflat în dezbatere publică limitează la două exemplare numărul câinilor aflaţi în proprietatea persoanelor juridice, obligativitatea plimbării câinilor cu lesă, ham şi botniţă în spaţiile publice, cu excepţia celor sub 6 luni şi a celor de talie mică, precum şi interdicţia ca aceste animale să pătrundă în spaţiile de joacă destinate copiilor.

Iniţiatorul proiectului, viceprimarul Tóth Birtan Csaba, explică, în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre, că aceste măsuri au scopul de a stopa înmulţirea necontrolată a câinilor pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe şi, implicit, prezenţa în spaţiile publice a câinilor fără stăpâni, arătând că există o serie de „focare” care generează acest fenomen în zona industrială şi Cartierul Orko, locuit de membrii comunităţii rome.

Anul trecut, pe raza municipiului Sfântu Gheorghe au fost capturaţi peste 600 de câini fără stăpâni.

Tóth Birtan Csaba a propus ca acest proiect de hotărâre să fie dezbătut în regim de urgenţă, prin urmare cetăţenii îşi pot exprima punctul de vedere până pe data de 13 martie.

Textul complet poate fi consultat la sediul Primăriei, precum şi pe pagina web a instituţiei http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro/edit_file/uploads/Proiect(1).pdf.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Stancu Vasile, 3 martie 2017
Sunt de acord cu Proiectul de hotărâre privind înscrierea câinilor din municipiu într-un registru de evidență gestionat de primărie, cu atât mai mult cu cât există, la nivel național, citeste integral
pitagora, 2 martie 2017
O haita de 8-10 caini fara stapan baga frica-n trecatori in perimetrul strazilor Sporturilor, 1 Decembrie,Grigore Balan si paraul Debren.
Mik, 2 martie 2017
De ce nu inventariati mai intai gropile din drumuri?? De ce nu se gasesc alte prioritati mai bune?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.