Proiectul „Noi valori ale democrației în Europa de astăzi” coordonat de Colegiul Național „Mihai Viteazul” a ajuns la penultima întâlnire derulată în Polonia, la Kluczbork
Săptămâna 6 – 12 aprilie 2025 a reprezentat o săptămână de neuitat pentru 5 elevi (Manea Adrian, Marin Andreea, Niță Jesica, Iana Georgiana, Climescu Mihaela) și 2 profesori coordonatori de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (Balog Constanța și Băilă Maria) care alături de partenerii lor din Croația, Spania, Grecia, Portugalia (Madeira) și Polonia au desfășurat activități educaționale specifice tematicii întâlnirii: Competențe sociale și multiculturale în contextul noului rol al democrației în Europa Centrală și de Est
Acest proiect debuta în februarie 2024 cu o întâlnire a echipelor de proiect din fiecare țară parteneră, în Madeira, Portugalia, context în care își propunea să promoveze valorile democratice de azi, specifice unei Europe tot mai frământate de tensiuni și conflicte la granițele noastre. Ideea acestui proiect a venit ca o necesitate impusă de realitățile de azi și se pare că a fost una de mare succes. Până în prezent au continuat mobilitățile elevilor și cadrelor didactice în România, Knin (Croația), Atena (Grecia), Madeira, Funchal (Portugalia) și cea de săptămâna trecută, în Polonia la Kluczbork (Bogdańczowice).
Activitățile organizate săptămâna trecută au fost diverse și de o înaltă ținută profesională. Programul nostru a început cu o primire călduroasă din partea școlii gazdă și după ce fiecare școală parteneră a prezentat prima sarcină axată pe vizibilitatea multiculturalității în comunitățile lor, participanții au vizitat școala și au participat la cursuri deschise. Conform subiectului întâlnirii noastre, toți elevii au participat la jocuri de spargere a gheții încercând să promoveze particularitățile culturii lor.
A doua zi a proiectului nostru a dat într-un mod inedit răspunsuri la întrebarea: Cum să înveți cel mai bine despre valorile democrației? printr-o experiență foarte emoționantă la lagărul nazist de exterminare Auschwitz - Birkenau! Toți participanții au fost profund mișcați de rănile adânci lăsate în istoria umanității de al doilea Război Mondial, și au înțeles că cea mai mare valoare a democrației astăzi este PACEA. Această întâlnire cu trecutul i-a făcut pe toți participanții să înțeleagă că orice efort depus pentru a conserva aceste libertăți de care ne bucurăm astăzi, reprezintă o șansă pentru un viitor mai bun!
A treia zi a proiectului nostru a adus multe emoții elevilor. Au avut loc întâlniri și dezbateri cu autoritățile locale din Kluczbork. Au fost evidențiate aspecte despre istoria locurilor, precum și despre situația refugiaților după izbucnirea războiului din Ucraina. După întâlnire, oaspeții noștri ne-au arătat orașul Kluczbork și au organizat o vizită la Centrul pentru activități profesionale, unde am aflat cum persoanele cu dizabilități își recâștigă demnitatea zi de zi prin activitățile și produsele activității lor. Ziua a continuat cu activități despre miturile și legendele din fiecare țară parteneră, precum și cu o dezbatere interesantă despre multiculturalitate. Ziua s-a încheiat o dezbatere despre astre cu astronautul Marcin Jeziorny.
Călătoria de joi i-a dus pe toți participanții în frumosul oraș Wrocław, situat în sud-vestul Poloniei, în regiunea Silezia Inferioară. Prima oprire a fost la Universitatea din Wrocław, unde am participat la o activitate educațională specială folosind metoda „Living library”. Această abordare inovatoare ne-a permis să „trăim” cărțile care reflectau emoțiile profunde, preocupările și visele celor care au împărtășit titlurile și poveștile cărților.
Ulterior, am avut norocul să vizităm câteva clădiri istorice ale universității, inclusiv Aula Leopoldină, o bijuterie barocă uluitoare care ne-a lăsat o impresie profundă. Frescele, sculpturile și detaliile decorative bogate ne-au transportat într-o altă epocă. Pentru a încheia ziua, am făcut o plimbare prin orașul vechi din Wrocław, descoperind istoria, legendele și reperele emblematice ale acestuia, cum ar fi piața, piticii de bronz fermecați și fațadele colorate.
Ultima zi a debutat cu o dezbatere "Multiculturalismul - o șansă sau o provocare pentru Uniunea Europeană?" cu participarea europarlamentarului Andrzej Buła și a senatorului Benjamin Godyli, apoi cu două ateliere despre schimbările climatice și diversitatea botanică în fiecare țară.
Am încheiat săptămâna Erasmus+ cu prietenii noi, amintiri minunate, mult mai bogați spiritual și sufletește. Tineri și profesori, deși din diferite țări europene, s-au regăsit pe aceleași coordonate ale valorilor europene și au construit relații care, cu siguranță, vor dăinui în timp.
Prof. Maria Băilă
Prof. Constanța Balog