ACTUALITATE 23 martie 2021

Proiectul de apă și canalizare de la Întorsura Buzăului va împlini anul viitor 10 ani de când se tot lucrează și nu se mai termină

de Iulia Drăghici - Taraș | 1538 vizualizări

În aproape 9 ani s-a realizat 95% din proiect; restul de 5% a fost împărțit în trei segmente, dar lucrările avansează greu 

Deja celebrul proiect de apă și canalizare de la Întorsura Buzăului va împlini anul viitor un deceniu de când au început lucrările și șapte ani de când trebuia să se încheie și să se dea în folosință. Operatorul Regional Gospodărie Comunală SA, autoritatea care a contractat proiectul european, transmite că, cel mai probabil, nici anul acesta nu se va „tăia panglica” la recepția finală, pentru că cei 5% rămași din proiect implică proceduri greoaie. Nici autoritățile locale nu sunt mai optimiste și spun că înainte de a lua în folosință, pe bucăți, lucrările, vor trebui să primească de la Gospodărie Comunală dovezi că sistemul este într-adevăr funcțional. 

Lucrările în proiectul de apă și canalizare care a scos peri albi locuitorilor orașului Întorsura Buzăului și autorităților de aici, foste și prezente, au ajuns la 95% grad de finalizare. Cu mențiunea importantă, după cum explică directorul Gospodăriei Comunale SA, Kozsokár Attila, că acest lucru nu înseamnă că rețeaua este 95% operațională.  

„În practică, această proporție de 95% înseamnă o funcționalitate semnificativ mai mică. În multe locații cea mai importantă parte, ca exemplu construcția stației de pompare, racordarea consumatorilor la noua conductă, conectarea conductelor noi la magistrală, sau alte etape la fel de importante, nu a avut loc. 

Pentru ca toate acestea să fie funcționale, este nevoie și de ultimele 5 procente, pentru care operatorul regional a fost nevoit să liciteze din nou, după ce în 2019 firma de construcții pur și simplu a încetat lucrările, iar ulterior a intrat în faliment, contractul fiind reziliat”, se arată într-un comunicat de presă al Gospodăriei Comunale, transmis luni redacției Observatorul de Covasna. 

În același context, Operatorul Regional a transmis că lucrările rămase au fost împărțite pe trei segmente, dar și că, din cauza procedurilor, treaba merge greu. 

Toate acestea reprezintă o problemă, în primul rând deoarece achizițiile publice și administrarea internă sunt mai dificile decât de obicei pentru o lucrare complexă. Studiul topografic, rețeaua de apă internă, studiul video, au fost urmate de o licitație uluitor de lentă. Din 2020 încercăm să demarăm, într-un final, finalizarea celor 5 procente rămase, pe care le-am împărțit în 3 segmente, ca să progresăm mai ușor. Anul acesta, după ce am finalizat în chinuri prima achiziție publică, nu am primit aprobare din partea Primăriei Întorsura Buzăului timp de 5 luni, și astfel am ajuns în luna martie. În prezent așteptăm de la contractant o autorizație din partea Administrației Naționale a Drumurilor, respectiv CNAIR, întrucât una dintre conductele în cauză trece pe lângă un drum național, deci nici acum nu este simplu. Suntem încrezători că, fiind o secțiune mai scurtă, vom putea să o finalizăm până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, reprezintă doar o parte din întreaga lucrare, mai sunt încă două în așteptare – pentru a doua acum începe licitația, iar a treia parte trebuie reproiectată, lucru în curs de desfășurare”, a declarat Kozsokár Attila, potrivit aceluiași comunicat de presă. 

Protocol 350.000 de lei cu Primăria Întorsura 

Primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă a spus luni, pentru Observatorul de Covasna, că luna aceasta primăria a semnat un protocol cu Gospodărie Comunală prin care aceștia din urmă își asumă plata a 350.000 de lei. Banii reprezintă de fapt fondurile care au fost investite de autoritățile locale pentru reparațiile unor rigole și șanțuri, pe care, în definitiv trebuia să le realizeze constructorul, respectiv firma acum falimentată, contractat în 2012 de Gospodărie Comunală. 

Mai sunt câteva sectoare care trebuie terminate. Unul este din fața Primăriei până la strada Meșteșugarilor. Aici au contractat o firmă, dar nu au primit autorizație din partea Primăriei Întorsura pentru că era iarnă și oricum nu puteau să lucreze și pentru că erau obligați să își asume protocolul încheiat între vechea conducere a primăriei și GospCom, prin care se obligau să achite niște refaceri ale străzilor și rigolelor distruse de OMS. E vorba de trotuarul din zona străzii Bisericii și stația PECO, care a fost distrus și nu a mai fost refăcut. Ei au spus că vor plăti contravaloarea materialelor pentru rigola carosabilă care se face în locul șanțului betonat care a fost în zona BCR, strada Bisericii și Brodeală. A fost un protocol făcut de fosta conducere cu GospCom-ul, prin care ei (Operatorul Regional) își asumă aceste cheltuieli. (...) A durat așa de mult pentru că le-am spus ce sume ne datorează. Până acum nu se pomenea de sume, ci doar de idee. (...) În ziua când au semnat acest protocol, le-am dat autorizație de construcție”, a declarat primarul Raul Urdă. 

Pe de altă parte, acesta susține că, deși Întorsura Buzăului și locuitorii orașului sunt victimele colaterale ale problemelor apărute în urma acestui proiect, este totuși un lucru bun că, până la urmă, firma OMS și Gospodărie Comunală au făcut o înțelegere amiabilă și nu mai ajung în proces. Asta ar fi însemnat o altă perioadă de prelungire a lucrărilor. 

Clar suntem nemulțumiți și supărați că această problemă, prin OMS și GospCom, a cauzat multe nemulțumiri în rândul oamenilor din Întorsura, din cauza faptului că nu am putut face trotuarele. Primăria a stat cu banii în cont, și încă stăm cu banii în cont, blocați, că nu putem face acest proiect pentru că nu sunt predate către noi aceste lucrări finalizate”, a explicat Raul Urdă, care a explicat și că între Primărie și Gospodărie Comunală este, totuși, o relație de colaborare bună în prezent, mai ales că autoritățile locale au semnat în 2012 un contract de exploatare a rețelelor de apă și canalizare cu Operatorul Regional, valabil pe 30 de ani. Încălcarea acestuia ar însemna ca primăria să plătească penalități, respectiv valoarea lucrărilor. 

Acum suntem în etapa în care vrem să preluăm lucrările făcute de ei, o parte din lucrările finalizate. S-a făcut o recepție în 2019 și noi trebuie să preluăm în proprietate aceste lucrări, ca ulterior să le dăm către GospCom spre exploatare”, a mai spus primarul din Întorsura Buzăului, cu precizarea că cei de la Gospodărie Comunală trebuie să aducă dovezi că sistemul care va fi predat este funcțional. 

Totodată, primarul Raul Urdă a spus și că de îndată ce vremea o va permite, vor demara lucrările la trotuar în zona DN10, din centrul orașului până spre stația Peco. „Începând de la strada Camping până la stația Peco va fi gata anul ăsta trotuarul pe partea dreaptă”, a spus edilul. 

„Filmul” lucrărilor în proiectul care va împlini 10 ani 

În comunicatul de presă trimis luni, Gospodărie Comunală explică și cum au decurs lucrările în decursul celor 9 ani de când a început lucrarea. 

În urmă cu aproape 9 ani, la Întorsura Buzăului a fost demarată construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate, lucrarea în valoare de aproximativ 22,8 milioane de lei fiind derulată prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu, și axată în principal pe aspecte de mediu.

În primele luni, lucrările de înlocuire și extindere a rețelei de apă și canalizare au avansat într-un ritm foarte bun, dar ulterior, până în 2015, au fost încetinite semnificativ.

În procente, până la finalul anului 2013 lucrările ajunseseră la 15,7% din obiectivul final stabilit; până în 2014 avansaseră deja la 37,4%; iar în 2015 s-a ajuns la 49%. Până atunci construcția ar fi trebuit să fie finalizată, lucru deloc imposibil. La Sfântu Gheorghe, spre exemplu, unde lucrările au fost demarate în același timp cu cele de la Întorsura Buzăului, iar investiția a fost de mai mari dimensiuni, construcția era deja predată, în vreme ce în alte locații lucrările erau finalizate în proporție de peste 90%. 

Termenul limită, respectiv finalul anului 2015, a fost în mod clar depășit de firma de construcții, care abia în 2019 a ajuns la 95% cu lucrările la rețeaua de apă și canalizare”. 

Este de subliniat că nici pentru operatorul regional nu este tocmai plăcută această situație, ci, după cum se transmite în comunicat, dimpotrivă. „Este extrem de frustrant să derulezi timp de mai mulți ani lucrări într-o anumită așezare, iar rezultatul să nu fie vizibil cu ochiul liber. Este și cazul localității Întorsura Buzăului, unde lucrările demarate în 2012 abia acum încep să prindă contur. Motivul principal? Firma de construcții s-a abătut foarte mult de la condițiile contractuale, însă în ultima etapă au apărut și anumite probleme tehnice”, au mai transmis aceștia, potrivit sursei citate.  

În concluzie, directorul Gospodăriei Comunale SA este de aceeași părere, că nu este normal ca o lucrare planificată să se încheie în trei ani, să dureze 10. 

În ceea ce ne privește, încercăm să avansăm în cel mai scurt timp posibil, și sperăm că până la finalul anului viitor vom putea pune capăt acestui proiect care a fost mult prea mult prelungit”, spune Kozsokár Attila. 

Sursa foto: Gospodărie Comunală și Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.