ACTUALITATE 3 martie 2013

Proiecte îndrăznețe demarate de „Alutus”

de Székely Emőke | 583 vizualizări

Împăduriri, concurs de ornitologie, colectarea uleiului uzat și un centru pentru romii din Vâlcele

Asociația pentru Dezvoltare Durabilă „Alutus” crede în puterea pe care o are societatea civilă, iar președintele organizației, Cătălin Lazăr, spune că dezvoltarea durabilă trebuie conștientizată mai bine în rândul populației, în special în localitățile rurale. De aceea ne-a dezvăluit câteva dintre proiectele pe care noua asociație dorește să le implementeze în perioada următoare.

Plantând fapte bune

În luna aprilie o parte din comuna Vâlcele se va schimba, și asta pentru că aici vor fi plantați puieți pe un teritoriu de 3 hectare. Proiectul „Plantând fapte bune” se desfășoară la nivel național, coordonat de echipa care a făcut curățenie în țară prin campania „Let’s Do It, Romania!”. Astfel, pe data de 13 aprilie voluntari de la școlile din județ, de la Facultatea de Silvicultură din Brașov, de la armată, împreună cu localnicii vor planta 15.000 de puieți de fag, tei și alte soiuri la Vâlcele. Potrivit planului, campania se va desfășura într-o singură zi, iar Cătălin Lazăr are încredere că acțiunea va fi una de succes. „Avem sprijinul autorităților județene, iar Consiliul Local Vâlcele a intabulat deja terenul pe care urmează să plantăm puieții ca fiind teren forestier. Nu e vorba numai de plantat, acești puieți vor fi îngrijiți timp de 7 ani, după care nu vor fi tăiați timp de 50 de ani. Am semnat un angajament cu Primăria Vâlcele în acest sens pentru că e important ca în acea zonă să nu se facă niciun fel de exploatare forestieră, în caz contrar am plantat degeaba” – a declarat Cătălin Lazăr. Acesta a mai spus că planurile de împădurire ale Asociației pentru Dezvoltare Durabilă „Alutus” nu se opresc aici, anul acesta doresc să mai planteze puieți pe un teren de 4 hectare. În cele două acțiuni vor fi incluși și localnicii, iar Cătălin Lazăr spune că terenul trebuie curățat, pregătit pentru plantarea puieților, muncă pe care o vor efectua împreună cu localnicii beneficiari ai ajutorului social.

Sfântu Gheorghe – capitala ornitologiei

La începutul verii, copiii pasionați de ornitologie își vor da întâlnire la Sfântu Gheorghe, unde va avea loc un concurs național pe această temă. Confruntarea organizată de Cercul de Ornitologie „Mugurar” din cadrul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe în colaborare cu Societatea Română de Ornitologie va avea o parte teoretică și una practică și este destinată copiilor de gimnaziu.

„Până acum avem confirmarea de participare din partea copiilor din 8 județe, dar înscrierile nu s-au încheiat, este binevenit oricine dorește. Partea teoretică a concursului va avea loc la Sfântu Gheorghe, echipele vor trebui să vină cu o prezentare Power Point a speciilor de păsări din zona lor, iar partea practică o vom desfășura la Dumbrăvița în județul Brașov, unde elevii vor identifica diferite specii de păsări, pe care le vor prezenta” – spune Cătălin Lazăr. Concursul reprezintă o premieră națională, motiv pentru care Cătălin Lazăr spune că în perioada 6-9 iunie Sfântu Gheorghe va deveni capitala ornitologiei și a protecției mediului. Organizatorii au depus proiecte de finanțare pentru acest concurs pentru că doresc ca cei mai buni copii să câștige o tabără în Delta Dunării.

Uleiul uzat va fi colectat de voluntari

Un alt proiect interesant al celor de la „Alutus” va începe în perioada următoare și constă în colectarea uleiului uzat din casele oamenilor. „Este vorba de un proiect de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă aruncarea necorespunzătoare a uleiului menajer uzat. Vom folosi voluntari din școlile din Sfântu Gheorghe, care prin rotație vor merge în casele oamenilor, vor colecta uleiul și le vor explica impactul negativ pe care uleiul aruncat îl are asupra mediului” – afirmă Cătălin Lazăr. Acesta a precizat că voluntarii acestei campanii numite „Renunță, regândește, reacționează” vor merge pe biciclete și din două în două săptămâni vor colecta uleiul în centre apropiate de fiecare cartier al orașului. Partener în acest proiect este societatea de salubrizare TEGA.

Ajutor pentru romii din Vâlcele

Am început înșirarea proiectelor „Alutus” cu Vâlcele, și o vom încheia cu aceeași localitate. Romii din această comună au declarat în mai multe rânduri că ar avea nevoie de un centru de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și plantelor medicinale pe care aceștia le adună din împrejurimi. Se pare că problema lor va fi rezolvată tot de „Alutus”, Cătălin Lazăr spunând că au deja un imobil din partea Primăriei pentru acest scop. „Proiectul vizează două grupuri vulnerabile: persoanele de etnie romă și persoanele cu dizabilități. Suntem în faza încheierii formalităților cu privire la deschiderea unui centru de prelucrare a fructelor de pădure, ciupercilor și plantelor medicinale. Acest lucru ar însemna că tot ceea ce adună romii din pădure, va ajunge în acest centru unde vor lucra 5 persoane cu dizabilități. Suntem în tratative cu o mare firmă multinațională care ar fi disponibilă să cumpere aceste produse. Ne gândim de asemenea la alternative pentru sezonul rece, să vedem cu ce s-ar putea ocupa aceste persoane pe timp de iarnă” – a declarat Cătălin Lazăr. Valoarea acestui proiect este de 900.000 de euro, iar Cătălin Lazăr spune că sunt șanse foarte mari pentru a primi finanțarea necesară pentru că proiectul este foarte bine pus la punct.

Apel către Consiliul Județean

În contextul acestor proiecte, Cătălin Lazăr a declarat că lansează un apel către Consiliul Județean în vederea organizării unor întâlniri ale organizațiilor nonguvernamentale. „Sunt mai multe asociații și fundații care desfășoară activități benefice societății. Din păcate însă nu văd o punte de legătură între ele. De aceea lansez un apel pentru ca noi, reprezentanții societății civile, să ne întâlnim periodic pentru a vedea ce putem face mai bine. Fiecare poate veni cu o idee bună, iar dacă suntem mai mulți și ne punem de acord asupra anumitor probleme, putem face mai mule și putem ajunge mai departe” – a concluzionat Cătălin Lazăr.

Teme articol: alutus catalin lazar
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.