ACTUALITATE 7 februarie 2014

Proiect de lege pentru salvarea celor vizați de evacuări

de Monica Vrânceanu | 79 vizualizări

Parlamentarii UDMR vor depune săptămâna viitoare, la inițiativa primarului mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, un proiect legislativ menit să vină în ajutorarea acelor persoane care sunt în pericol să-și piardă locuințele pentru că nu au mai putut plăti ratele la bănci. Astfel, propunerea primarului este ca autorităţile locale să poată cumpăra locuinţele scoase la vânzare de bănci, să le transforme în locuinţe sociale şi să le dea în chirie aceloraşi locatari, pentru a se evita astfel evacuarea lor.

Antal Árpád a declarat joi că tot mai mulți oameni se află în situația în care și-ar putea pierde apartamentele din 1 martie, din cauză că nu au mai putut plăti ratele și mii de oameni riscă astfel să rămână pe drumuri, fără a avea dreptul la o locuință socială, deoarece legea interzice celor care au avut case să beneficieze de astfel de locuințe.

Există un moratoriu de evacuare până pe 1 martie, însă băncile din țară pregătesc evacuările după această dată. Dacă nu facem nimic, va începe procesul de evacuare și asta nu doar că va lăsa pe drumuri mii de familii, ci va duce și la prăbușirea pieței imobiliare – pentru că băncile vor vrea să vândă cât mai repede pentru recuperarea sumelor, ceea ce va scădea brusc prețurile. Cred că e normal să facem ceva pentru acești oameni și e în avantajul tuturor românilor – căci asta nu e problema celor din Covasna și Harghita, dimpotrivă, aici avem cele mai puține credite neperformante”, a spus Antal Árpád.

Primarul a arătat că municipalitatea e dispusă să cumpere apartamentele celor în pericol de a fi evacuați, însă trebuie o modificare legislativă care să asigure siguranța oamenilor.

„Trebuie să-i ajutăm pe cei care au încercat să facă ceva. Nu mai e ca pe vremuri, când fiecare primea o locuință de la stat, la un preț mic. Știm că în aceşti ani un om simplu nu-și poate cumpăra o locuință decât făcând credit – și pe acest gen de oameni vrem să-i ajutăm. Nu e vina lor că ratele au crescut imens sau și-au pierdut locurile de muncă, măcar acești oameni au încercat să facă ceva, să fie pe picioarele lor. Și e greu să o mai ia de la capăt. De asta propunem ca dacă autoritățile locale achiziționează de la bănci locuințele propuse spre evacuare, locatarii acestora să poată rămâne acolo contra unei chirii, să nu treacă prin trauma psihică de a rămâne fără casă și să nu vadă altă soluție decât cea a plecării din țară”, a mai explicat Antal.

Primarul Antal a admis că măsura va trebui foarte bine formulată și impuse niște limite de sume, aici fiind vorba despre creditele făcute de oameni simpli pentru a-și cumpăra un apartament de până la 50.000-100.000 de euro, nu de cei cu credite pentru vile sau alte locuințe de lux.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.