ACTUALITATE 8 iunie 2015

Programul zilei la „Atelier”

de Mirela Cara Dragu | 559 vizualizări

Festivalul Internațional de Teatru „Atelier” se apropie cu pași repezi de sfârșitul celei de-a XXII-a ediții, lăsând la urmă unele dintre cele mai promițătoare producții.

„Promisiunea unei vieți frumoase (din cauza lui Cehov)” – Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea

Botos Bálint, un tânăr regizor plin de imaginație și talent, îi propune publicului de la „Atelier” un altfel de spectacol: „Promisiunea unei vieți frumoase (din cauza lui Cehov)”, prezentat de Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Timp de o oră și jumătate, prin bună dispoziție, dramă, râsete și cântec, toate reunite într-un colaj plin de ritm, spectatorii care se vor afla marți, de la ora 18:00, în sala mare a teatrului vor putea urmări un spectacol construit modern, cu o interpretare de excepție. Textul spectacolului pleacă de la „Trei surori” al lui Cehov, dar a fost îmbogățit în urma mai multor episoade de improvizație, în care interpreții și-au adus pe scenă experiențe proprii.

„Metamorfoza” – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

„Într-o bună dimineață, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după o noapte de vise zbuciumate, se pomeni metamorfozat într-o gânganie înspăimântătoare. Zăcea întins pe spatele său tare ca o carapace și, când ridica puțin capul, își vedea abdomenul cafeniu boltit în sus și divizat în segmente rigide, de forma unor arcuri. Plapuma abia se mai ținea să nu alunece cu totul de pe această proeminență. Nenumăratele lui picioare, jalnic de subțiri în comparație cu dimensiunile sale de altădată îi tremurau neajutorate înaintea ochilor. „Ce s-a întâmplat cu mine?”, îi trecu prin gând”. Așa începe aventura eroului lui Franz Kafka, un comis-voiajor care se eliberează de stresul de a fi om, „încorsetat” de grijile traiului de zi cu zi și de responsabilitățile jobului, trecând la o altă formă de încătușare, aceea de a-și vedea trupul uman transformat în trupul unui gândac.

Cei care n-au citit încă nuvela lui Kafka, dar vor să afle cum s-a descurcat personajul imaginat de acesta, care s-a trezit metamorfozat în gândac, trebuie să se grăbească să ajungă la spectacol. La fel și cei care au citit textul și știu prin ce experiențe trece bietul om închistat în trupul unui gândac respingător, căci prin perspectiva regizorului Ion Spadaru, vor avea șansa de a cunoaște o abordare diferită a memorabilei povești.

„Kampf” – Teatrul de Mișcare „M Studio” din Sfântu Gheorghe

„Kampf” este cea mai frumoasă, mai captivantă și mai fascinantă combinație de grație și gesturi agresive. Titlul spectacolului se traduce prin „luptă” și asta este ceea ce vor vedea spectatorii pe scenă: o luptă continuă pentru obținerea unei poziții favorabile în societate, o permanentă inversare a raporturilor de forțe, care sugerează fragilitatea existenței umane într-o lume, nesigură, măcinată de regrese și ascensiuni, în care învingătorul de azi este perdantul de mâine. „Kampf” este metafora dansată a grotescului care caracterizează societățile umane lipsite de raționalitate și ghidate de instinctul turmei, ceea ce le face ușor de manipulat. Dar tocmai această ipostază a omului care devine marionetă intrigă și amuză totodată privitorii, care în mod cert se regăsesc în zbuciumul actorilor.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.