ACTUALITATE 15 noiembrie 2018

Programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri în oraşul Covasna

de Covasna Media | 984 vizualizări

Pe 29 noiembrie:

           - la orele 10.00 – la Centrul Cultural Covasna – prezentarea filmelor documentare: „Călărași – Un ținut la poarta raiului”, f „Sântilia Voineștenilor din Valea Zânelor” și  „Regina Maria - Inima Nomadă a Marii Uniri”.

„Călărași – Un ținut la poarta raiului”:

- în 2018 a obținut 4 premii:

- Premiul pentru cel mai bun film pe tema „Etno ecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul festivalului Internațional de Film Ecologic „To save and preserve” din Rusia

- Marele Premiu „Cel mai bun film etnografic” în cadrul Festivalului Internațional de Film Etnografic din Zlatna, județul Alba, România

- Cel mai bun film documentar la Constanța, International Film Festival, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent

- Cel mai bun film documentar cu tema „Istorie și conservare patrimoniu” la Amorgos Tourism Film Festival.

Filmul este regizat de către Dumitru Grosei.

 „Sântilia Voineștenilor din Valea Zânelor”:

Filmul documentar Sântilia voineștenilor din Valea Zânelor a fost realizat de Vargyasi Levente și Nina Țînțar.

Este un documentar despre Ediția 2017 a uneia dintre cele mai frumoase sărbători tradiționale ale românilor din județul Covasna, Sântilia – Nedeia Mocănească a voineștenilor, care este organizată de Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu și Asociația Crescătorilor de Ovine Covasna, cu sprijinul Primăriei Covasna. Sărbătoarea se desfășoară în preajma Sfântului Ilie, 20 iulie, și este construită în jurul reconstituirii Nunții tradiționale din Voinești, cu toate personajele unei nunți adevărate (perechea de miri, nașii, vornicii, socrii mari și mici, nuntașii) și cu toate obiceiurile practicate în zonă de sute de ani: cursa de cai, cerutul miresei, bărbieritul mirelui, hora miresei, ruperea colacului, descălțatul nașilor, Hora Sântiliei, trânta voinicilor, ridicatul bolovanului.

 „Regina Maria- Inima Nomadă a Marii Uniri”:

 Este un film documentar –mărturie - despre rolul Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial, un film care scoate în evidență cea mai importantă personalitate feminină din timpul primului Război Mondial, Regina Maria, cea fără de care eforturile celor care au luptat pe front ar fi rămas sterile în consecințe istorice. Prin acest film se evidențiază rolul internațional de excepție pe care l-a jucat Regina în timpul Conferinței de Pace de la Paris, în S.U.A. și în Marea Britanie. Realizator: Tania Nicolau, producător: Silviu Gherman. Filmul s-a realizat în cadrul unui proiect depus de către Asociația pentru Dialog Intercultural, fiind finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

2. – la orele 17.00 – participarea covăsnenilor și a tuturor invitaților din Călărași (63 persoane) la spectacolul din Sfântu Gheorghe „Glasul Unirii, în inima României”, proiect organizat sub patronajul Instituției Prefectului, cu participarea orchestrei naționale de muzică populară " Lăutarii" din Chișinău, dirijor, maestrul Nicolae Botgros, și a invitaților speciali: Ion Paladi (Republica Moldova), Mariana Ionescu Căpitănescu și Cristian Fodor.

Pe 30 noiembrie:

1. la orele 12.30depuneri de coroane de flori cu ceremonial militar și religios în orașul Covasna, cu un scurt program artistic la Statuia Ostașului Român și Hora Unirii în Piața Eroilor, cu participarea delegației din Republica Moldova, a covăsnenilor și a turiștilor. După acest ceremonial se vor organiza: sfințirea lucrărilor de reabilitare a bustului Episcopului Justinian Teculescu  și dezvelirea monumentului de for public în Parcul Tineretului din Voinești – „Grupul Statuar Regele Ferdinand I, Regina Maria, alături de Iuliu Maniu și Ion I.C. Brătianu” (inițiatori ai Grupului Statuar: dl Manea Ovidiu – Mihai și dl Tabalai Gheorghe)

2. între orele 17.0020.30  la Centrul Cultural al orașului Covasna –va avea loc spectacolul comun al orașului Călărași și al orașului Covasna, spectacol organizat cu binecuvântarea preotului Ioan Ovidiu Măciucă.

 La spectacolul oferit de către Orașul Călărași vor evolua: Ansamblul de jocuri populare „Codrenii”  (care are în repertoriu dansuri ca: Bătrâneasca, Sârba, Hostropăț, Ciuleandra, Coasa, Hora de la Sud, Dans Bulgăresc, Polca și altele. Ansamblul „Codrenii” a avut mai multe turnee în Rusia, Ucraina, Belorusia, Germania, Bulgaria, Franța, etc.. Recent a obținut titlul de Campion Absolut la Campionatul European de Folclor „EuroFolk 2017” din Bulgaria, premiul de excelență al orașului Covasna, precum și premiul I la Festivalul Concurs Național „Izvoare Covăsnene” organizat în orașul Covasna, în data de 12 mai 2018), Ansamblul folcloric „Haiducii” ( care are în repertoriul său circa 100 de cântece, dintre care aproape jumătate sunt creații proprii; ansamblul a participat la diverse festivaluri naționale și internaționale, fiind prezent și la Festivalul Internațional de folclor românesc „Folclorul unește românii de pretutindeni” la Buzău și la un festival similar la Cernăuți) și alți artiști surpriză.

Legătura de suflet între cele două spectacole va fi realizată de către doamna profesor Tatiana Scurtu Munteanu, născută în orașul Călărasi, Republica Moldova, și absolventă a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

La spectacolul orașului Covasna vor participa: Ansamblul Junii Covăsneni, Ansamblul Românașul, Corul bărbătesc, Liceul Korosi Csoma Sandor, Școala Avram Iancu, Clubul Copiilor Covasna, recitatoarele: Briana Tiba și Cristina Enea, soliștii locali de muzică populară: Alina Oană și Tudor Mircea, precum și solista la pian Briana Tiba, cu piesa „The Storm” a compozitorului maghiar Havasi Balazs.

Intrarea este gratuită.

Pe 1 decembrie:

1. – în prima parte a zilei, începând cu orele 9.00, participarea covăsnenilor și a invitaților din Călărași la ceremonialul militar și religios de depuneri de coroane de flori în Sfântu Gheorghe

2. - seara de la orele 20.00, Balul Unirii (la Hotel Montana), organizat sub patronajul Instituției Prefectului.  Indrăgitul interpret de muzică populară - Cristian Fodor, Ansamblul „Codrenii” și Ansamblul „Haiducii” din Călărași, Republica Moldova vor asigura programul artistic al Balului Unirii.

Pe 2 decembrie:

            - la orele 9.00, participarea invitaților din Călărași la slujba religioasă din cadrul Bisericii pe stil vechi din orașul Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.