ACTUALITATE Acum 6 ore, 51 minute

Profesorii de la CNMV: de la catedră, în bănci

de Ștefania Găvăneci | 429 vizualizări

La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, lecțiile nu se opresc la granițele manualelor sau ale sălilor de clasă. Profesorii au ocazia să exploreze noi metode de predare, abordări interculturale și soluții moderne de management educațional în alte țări europene, de la formatori bine pregătiți, cu o bogată experiență în domeniu. 

Cursurile au loc încă din anul școlar 2022-2023, când colegiul din Sfântu Gheorghe a primit acreditare Erasmus. 

Echipa de proiect a depus o muncă asiduă pentru a întocmi dosarul de acreditare pentru perioada 2022-2027 [...] Acordarea acreditării Erasmus confirmă faptul că instituția noastră de învățământ este capabilă să implementeze un plan de dezvoltare strategică pe termen mediu sau lung, ceea ce permite ca o serie de cadre didactice să participe la cursuri de formare în diferite țări Europene sub îndrumarea unor formatori cu o bogată experiență și expertiză în domeniu”, a transmis echipa de proiect Erasmus +.

Într-un mediu multicultural, școala își propune nu doar actualizarea metodelor didactice, ci și diversificarea abordărilor interculturale.

Deoarece noi ne desfășurăm activitatea într-un mediu multicultural o nevoie importantă a fost și aceea de diversificare abordărilor interculturale, multietnice și multilingvistice în procesul educațional din școala noastră”, se mai arată în comunicat. 

În primul an de acreditare Erasmus, patru cadre didactice au urmat cursuri care au vizat teme precum învățarea activă, managementul clasei și diversitatea culturală.

În al doilea an de acreditare, profesorii din toate ciclurile de învățământ au participat la cursuri și o activitate de Job Shadowing  – observarea directă a activității unui coleg dintr-o altă instituție, țară sau context educațional, cu scopul de a învăța prin experiență practică.

În acest an școlar, 12 cadre didactice de la CNMV vor participa la o serie de cursuri precum: „Abordări inovative pentru predare”, „Abordarea problemelor multiculturale și a claselor de abilități mixte”, „Rezolvarea problemelor și luarea deciziilor”, „Cultivarea identității și incluziuni”, „Clasa viitorului – aplicații pentru educație”.

Participarea cadrelor didactice la programele de formare Erasmus+ a avut un impact semnificativ asupra procesului educațional, spun cei implicați. 

Prin experiența dobândită de cursanți și aplicarea exemplelor de bune practici s-au înregistrat schimbări în ceea ce privește creșterea procesului de integrare a elevilor proveniți din medii multiculturale, creșterea motivației elevilor pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare ca urmare a metodelor și strategiilor inovative folosite de cadrele didactice participante, formarea și dezvoltarea competențelor și abilităților necesare inserției pe piața muncii și pe plan social.  Totodată, participarea cadrelor didactice  la aceste cursuri a impus o nouă dimensiune europeană a școlii noastre și a crescut vizibilitatea instituției noastre în comunitate”, se mai arată în sursa citată. 

Pentru următorii ani, echipa de proiect a solicitat o nouă finanțare care va include un schimb de experiență la care vor lua parte și elevi, însoțiți de cadre didactice. 

Un exemplu de succes al acestui tip de mobilitate a avut loc între 6 și 12 aprilie, când cinci elevi și 2 profesori coordonatori de la CNMV au participat alături de parteneri din Croația, Spania, Grecia, Portugalia și Polonia, la activități educaționale pe tema „Competențe sociale și multiculturale în contextul noului rol al democrației în Europa Centrală și de Est.” Întâlnirea a avut loc în Polonia, la Kluczbork.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.