ACTUALITATE 1 octombrie 2009

Probele orale de la bacalaureat nu mai sunt eliminatorii

de Covasna Media | 602 vizualizări
[singlepic=387,400,200,,left]Elevii claselor a XII-a vor susţine, în ianuarie, înainte de vacanţa intersemestrială, proba orală la limba română şi pe cea practică la informatică, însă rezultatele evaluărilor nu vor afecta susţinerea probelor scrise, potrivit Ministerului Educaţiei. Astfel, potrivit calendarului elaborat de Ministrul Educaţiei, în perioada 11-13 ianuarie 2010 vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română, între 13 şi 15

Elevii claselor a XII-a vor susţine, în ianuarie, înainte de vacanţa intersemestrială, proba orală la limba română şi pe cea practică la informatică, însă rezultatele evaluărilor nu vor afecta susţinerea probelor scrise, potrivit Ministerului Educaţiei.

Astfel, potrivit calendarului elaborat de Ministrul Educaţiei, în perioada 11-13 ianuarie 2010 vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română, între 13 şi 15 ianuarie 2010 va avea loc proba orală în limba maternă, pentru elevii care au învăţat la un liceu specializat în acest sens, în perioada 18 - 29 ianuarie 2010 va fi susţinută proba pentru evaluarea competenţelor digitale, iar între 19 şi 22 aprilie 2010 este programată proba de limba modernă.

Dacă până acum examenul de limbă modernă din cadrul bacalaureatului presupunea o probă orală de 10-15 minute şi una scrisă de 120 de minute, elevii care vor susţine bacalaureatul în acest an şcolar vor da un test de o oră şi jumătate şi vor fi verificaţi din punctul de vedere al abilităţilor de înţelegere a unui text audiat, probă care va dura 20 de minute.

Pentru proba de informatică, o probă nouă în cadrul examenului de bacalaureat, ministerul a anunţat că subiectele vor fi elaborate în conformitate cu programa şcolară pentru clasele a IX-a şi a X-a. Durata probei de evaluare a competenţelor digitale, respectiv modalitatea de desfăşurare şi evaluare pentru acest examen urmând să fie publicate pe internet până la 31 octombrie.

Rezultatele la probele orale nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Astfel, între 0 şi 25 puncte reprezintă nivelul începător, 26-50 puncte - mediu, 51-74 puncte - avansat, 75-100 puncte - experimentat.

Elevii vor primi atestate în funcţie de nivelurile obţinute, însă indiferent de rezultate elevii vor putea susţine probele scrise, nu ca până acum, când elevii respinşi la probele orale nu mai puteau susţine examenele scirse.

Cele trei probe scrise ale examenului de bacalaureat sunt programate după încheierea cursurilor pentru clasa a XIIa, în perioada 28 iunie - 1 iulie 2010. Vor fi consideraţi promovaţi la bacalaureat elevii care au susţinut probele prevăzute în interiorul anului şcolar, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetică, formată din două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise este cel puţin 6.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc în 3 iulie 2010 (până la ora 16.00) şi va fi urmată de depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00 - 20.00. Soluţionarea contestaţiilor se va face în perioada 5-6 iulie 2010, iar afişarea rezultatelor finale în ziua de 7 iulie 2010.

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului se va desfăşura între 23 august şi 8 septembrie 2010, înscrierile fiind stabilite pentru săptămâna 5-9 iulie 2010.

Sursa foto: revista.presei.ro

Teme articol: examen bacalaureat oral
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.