ACTUALITATE 4 august 2022

Prin „Anghel Saligny“, comuna Vâlcele ar putea obține 24 de milioane de lei

de Diana Pantelimon | 725 vizualizări

Comuna Vâlcele a depus cinci cereri de finanțare prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny“ și au fost aprobate toate. Valoarea totală se ridică la 24 de milioane de lei. Autoritățile sunt mulțumite, deși procesul de finanțare este destul de anevoios, potrivit viceprimarului comunei, Nicolaie Cucu. 

Cele cinci proiecte vizează:

- modernizarea podului de peste râul Olt în satul Ariușd (aproape 9,3 milioane de lei);

- reabilitarea și modernizarea străzii interioare aferentă zonei turistice din satul Vâlcele (aproape 2,1 milioane de lei);

- reabilitarea și modernizarea șanțurilor, podețelor, rigolelor și trotuarelor de-a lungul DJ 103 E în satul Araci (peste 2,5 milioane de lei);

- reabilitarea și modernizarea străzilor în satul Araci (4,8 milioane de lei);

- reabilitarea și modernizarea șanțurilor, podețelor, rigolelor și trotuarelor de-a lungul DN 13 E în satul Araci (aproape 5,4 milioane de lei).

„Ne-au aprobat toate cele cinci cereri pe care le-am depus, de reabilitare de drumuri, asfaltare, de extindere de rețele de apă potabilă. Suntem mulțumiți, mai mult nu primim, în mod sigur. La unele proiecte noi deja avem studiile de fezabilitate făcute, la celelalte am făcut demersuri pentru a începe lucrările cât mai repede. Procesul e destul de anevoios, ca-n România, (...) dar sperăm că, dacă nu se vor mai certa și vor continua să se ocupe de guvernare, și mai puțin de partea politică, va fi mai bine. Eu aștept să văd momentul când va veni finanțarea pentru proiectele în derulare. Și la ora actuală avem câteva care așteaptă finanțare, cum ar fi proiecte de alimentare cu apă și canalizare în satul Araci, avem construcție grădiniță în satul Hetea, construcție dispensar în satul Vâlcele, construcție de reabilitare dispensar în Araci, modernizarea căminelor culturale în satele Vâlcele, Ariușd și Araci, construcția unui teren de sport în Vâlcele, lângă baza de tratament, la care sunt încheiate deja contracte cu constructorii. Acestea nu sunt prin „Anghel Saligny“, sunt prin alte fonduri guvernamentale“, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu.

PNI „Anghel Saligny” este coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și se derulează în perioada 2021 - 2028. 

La nivelul județului Covasna, Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei prin acest program. În această toamnă se vor semna contractele de finanțare și depinde de pașii birocratici ai fiecărei autorități locale în parte dacă vor primi într-un final banii alocați, conform distribuirii. 

Comuna Vâlcele are în componență patru sate: Araci, Ariușd, Hetea și Vâlcele, cu o populație totală de aproape 4,5 mii locuitori, potrivit datelor recensământului din 2011.

Vâlcele este cunoscută și ca stațiune balneară. Cândva, se număra printre stațiunile cele mai vizitate din Transilvania, dar și din țară, pentru apa sa medicinală și pentru tratamentele diferitelor afecțiuni.

Sursa foto: primariavalcele.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.