ACTUALITATE 23 august 2009

Primul Patriarh în Buzaie

de Covasna Media | 683 vizualizări
Prea Fericitul Daniel, Partiarhul Biericii Ortodoxe Române, a sosit în judeţ cu ocazia unei vizite prilejuită de ridicare în rang de arhiepiscop onorific a Prea Sfinţitului Ioan, episcopul Covasnei şi Harghitei.

Vizita Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a adunat sâmbătă la Întorsura Buzăului peste 1.500 de persoane - înalte feţe bisericeşti, preoţi şi credincioşi - care au participat la un Te Deum în Biserica Sfânta Treime din oraş. Întâmpinarea oficială a Prea Fericitului a avut loc la intrarea în judeţ. Aliniaţi de-a latul drumului naţional, protopopii din judeţ, primarii din zonă, prefectul Codrin Munteanu,

Prea Fericitul Daniel, Partiarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sosit în judeţ cu ocazia unei vizite prilejuită de ridicare în rang de arhiepiscop onorific a Prea Sfinţitului Ioan, episcopul Covasnei şi Harghitei.

Vizita Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a adunat sâmbătă la Întorsura Buzăului peste 1.500 de persoane - înalte feţe bisericeşti, preoţi şi credincioşi - care au participat la un Te Deum în Biserica Sfânta Treime din oraş.

Întâmpinarea oficială a Prea Fericitului a avut loc la intrarea în judeţ. Aliniaţi de-a latul drumului naţional, protopopii din judeţ, primarii din zonă, prefectul Codrin Munteanu, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, liderii PD-L Covasna, deputatul PSD Horia Grama şi alte autorităţi şi reprezentanţi ai societăţii civile au fost prezentaţi de către PS Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Patriarhului Daniel sosit în judeţ cu ocazia unei vizite prilejuită de ridicare în rang de arhiepiscop onorific a Prea Sfinţitului Ioan.

Prima oprire a Prea Fericitului a fost la Biserica Sfânta Treime din Întorsura, unde Patriarhul a fost prezent la slujba Te Deum şi a dăruit Bisericii o cruce nouă, iar credincioşilor iconiţe cu Sfânta Treime.

„Pentru zona Întorsurii Buzăului este o zi de sărbătoare, o zi istorică, pentru că se bucură de cinstea primei vizite a unui Patriarh al României în descursul timpului în această zonă şi de aceea bucuria este deplină, este lumină şi în natură şi în sufletul oamenilor“, a spus preşedintele Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, Ioan Solomon.

Acesta spune că înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei acum 15 ani a însemnat trecerea de la deznădejde a românilor de aici în ceea ce priveşte încrederea într-un viitor şi în unitate spirituală, la ceea ce este astăzi, o eparhie care se află printre primele pe tot cuprinsul BOR, atât prin frumuseţile ctitoriilor făcute de PS Ioan, cât şi prin încrederea care a crescut în sufletul tuturor credincioşilor români din Covasna şi Harghita.

Piatră de temelie din Grădina Ghetsimani

Piatra de temelie a Bisericii Sfânta Treime din Întorsura Buzăului a fost pusă în toamna anului 1994 de către PS Ioan Selejan. Aceasta a fost prima biserică la care a pus Prea Sfinţitul piatră de temelie, după ce a fost numit episcop.

Potrivit dr. Ioan Lăcătuşu, piatra a fost adusă de PS tocmai din Grădina Ghetsimani. Acum, Biserica mai trebuie finalizată şi pictată, Prea Fericitul Patriarh spunând că va reveni la sfinţirea ei. Vizita Părintelui Patriarh Daniel în zona Buzaielor a fost prilejuită de ridicarea în rang de arhiepiscop onorific a PS Ioan Selejan, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a efectuat sâmbătă o vizită canonică în Episcopia Covasnei şi Harghitei, în cadrul căreia a vizitat parohiile ortodoxe din Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului, precum şi mănăstirile de la Sita Buzăului şi Valea Mare.

Ceremonialul de ridicare în rang de arhiepiscop onorific a PS Ioan Selejan a fost oficiat de Patriarhul Daniel la Miercurea Ciuc, duminică, unde i-a oferit episcopului crucea episcopală, mantia de arhiereu, engolpionul-ediţia patriarhală, mitra şi toiagul de arhiepiscop.

Potrivit Agerpres, Patriarhul a ţinut să le spună credincioşilor prezenţi la Miercurea Ciuc că rangul de arhiepiscop a fost acordat personal episcopului Ioan, întrucât episcopia este prea tânără pentru a fi ridicată la rang de arhiepiscopie şi ar trebui să mai treacă 300 de ani până la acest moment. „Preafericitul a remarcat faptul că enoriaşii îl iubesc pe IPS Ioan pentru că este un om al păcii, al dialogului şi al bunelor relaţii cu celelalte etnii şi confesiuni”, arată aceeaşi sursă.

La vizita din Covasna au mai participat PS Laurenţiu Strezea – Mitropolitul Ardealului, Episcopul Argeşului şi Muscelului, Episcopul Visarion al Tulcei, Episcopul Macarie al Europei de Nord şi Episcopul Vicar Andrei.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.