ACTUALITATE 18 iunie 2009

Primul adăpost de câini din judeţ

de Covasna Media | 923 vizualizări
Primăria Sfântu Gheorghe şi Asociaţia pentru animale „Nez Perce” au pus bazele primului adăpost pentru câinii comunitari din judeţ, ce îşi va deschide porţile în luna septembrie a acestui an. Adăpostul se construieşte la Câmpu Frumos, urmând să ofere, până în 2010, o capacitate de 150 de locuri pentru câinii fără stăpân.

În cadrul unicului adăpost de acest gen din Sfântu Gheorghe şi din judeţ, câinii comunitari vor fi introduşi într-un program de reintegrare, care va presupune ore de antrenament cu specialişti, dresaje canine individuale şi de grup, precum şi analize şi controale sanitare periodice, pentru ţinerea sub observaţie a stării lor fizice şi pshice. Adăpostul va avea nu doar spaţii de găzduire a câinilor ci şi o clinică pentru câini, teren pentru agrement canin şi cimitir

Primăria Sfântu Gheorghe şi Asociaţia pentru animale „Nez Perce” au pus bazele primului adăpost pentru câinii comunitari din judeţ, ce îşi va deschide porţile în luna septembrie a acestui an. Adăpostul se construieşte la Câmpu Frumos, urmând să ofere, până în 2010, o capacitate de 150 de locuri pentru câinii fără stăpân.

În cadrul unicului adăpost de acest gen din Sfântu Gheorghe şi din judeţ, câinii comunitari vor fi introduşi într-un program de reintegrare, care va presupune ore de antrenament cu specialişti, dresaje canine individuale şi de grup, precum şi analize şi controale sanitare periodice, pentru ţinerea sub observaţie a stării lor fizice şi pshice. Adăpostul va avea nu doar spaţii de găzduire a câinilor ci şi o clinică pentru câini, teren pentru agrement canin şi cimitir canin. Pentru că adăpostul şi-a propus să ofere mult mai mult decât o simplă adunare la un loc a câinilor comunitari, adică reabilitarea acestora şi trecerea lor spre adopţie către iubitorii de patru pede, fiecare câine va beneficia de propriul său carnet de sănătate şi de fişă de descriere.

Finanţare de 100.000 de lei

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru animale „Nez Perce”, Horia Kraus, la proiectul şi strategiile Adăpostului se lucrează, încontinuu, de mai bine de patru luni, alături de municipalitatea din Sfântu-Gheorghe. Pentru 2009, proiectul Adăpostului a primit o finanţare de 100.000 de lei, sumă din care sau cheltuit deja 90.000 de lei pentru reabilitarea construcţiilor de la Câmpu Frumos unde va funcţiona Adăpostul. Pentru că o echipă de lucru a Adăpostului şi-a început deja activitatea, lucrându-se în paralel, se doreşte ca la jumătatea lunii octombrie Adăpostul să poată primi deja primii 50 de câini.

„Avem un ritm de lucru foarte rapid, ceea ce face ca lucrările de amenajare ale Adăpostului să înainteze repede. Din start avem cinci parteneri şi sponsori mari, care au făcut un gest social impresionant - Depo, Bertis, Ralvana, Ariadne Impex şi Azienda, dovadă că problema câinilor este una constantă, de douăzeci de ani încoace, când nimeni nu a făcut nimic pentru a o rezolva. Faptul că, totuşi, iniţiativei noastre au răspuns aceste firme mari, cred că este un semn foarte bun”, a declarat Horia Kraus, adăugând că, în acelaşi timp, şi populaţia a început să se intereseze deja de adăpost, existând oameni ce şi-au declarat deschis disponibilitatea de a ajuta, într-un fel sau altul, în desfăşurarea activităţilor acestu ia.

Unic în ţară

Iniţiatorii proiectului spun că acest aşezământ va respecta legile internaţionale de protecţie a ani malelor, iar câinii primiţi aici vor beneficia de hrană şi medica mente necesare fiecărui exemplar în parte, şcoală de sociabilitate, mijloace medico-veterinare de specialitate şi concepte de rein tegrare activă în rândul populaţiei din Sfântu Gheorghe. Unic în ţară prin activităţile pe care le propune, modul de funcţionare a Adăpostului va aduce şi noutatea sistemului de triere canină „50 de puncte”, prin care se vor diferenţia exemplarele cu probleme de sănătate, adaptare sau agresi vitate. Acest sistem presupune organizarea unei comisii de evaluare, care pe baza unor teste aplicate fiecărui câine, va stabili dacă patrupedul se poate rein tegra şi readapta în relaţia cu omul. Comisia va fi formată din medicul permanent al Adăpostului, Kandor Attila, un repre zen tant al Primăriei Sfântu Gheorghe şi altul al Asociaţiei „Nez Perce”.

Sunt aşteptaţi voluntari

Organizatorii sunt dornici de a atrage spre ei populaţia, în ideea de voluntariat, orice iubitor de animale şi de câini fiind aşteptat săşi ofere, în acest sens, serviciile.

„Avem deja voluntari, cu vârste cuprinse între 12 şi 66 de ani. Voluntariatul va presupune pe tre cerea a două ore cu câinii - îngrijirea lor, curăţarea, plimbarea, socializarea. Ideea este cea de pregătire pentru adopţie, ca punct final”, a mai explicat Horia Kraus.

În acelaşi timp, se doreşte şi încheierea unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), în scopul educării celor mici în ceea ce priveşte dragostea şi responsabilitatea pentru animale.

„Cred că primii care pot fi atraşi sunt copiii. Dacă un copil vine şi se ataşează de un animal în două săptămâni, un câine mic, de talie medie, de ce s-o tragă de fustă pe mama că-i trebuie 500 de euro pentru a-şi cumpăra nu ştiu ce câine scump...? Va găsi, cu siguranţă, la Adăpost, un căţeluş dorit”, a mai spus Kraus.

Poliţia Comunitară, însărcinată cu prinderea câinilor

Instructajul celor din Poliţia Comunitară în prinderea câini lor vagabonzi cu tranchilizante a fost deja efectuat, Asociaţia urmând ca din 2010 să dispună şi de un mij loc de transport special pentru câini.

„Iddea principală este aceea de a face un lucru special, de a rula câinii. Vrem să facem un program pentru adopţii, paralel cu pro grame de educaţie, comportament şi divertisment canin (...). În acest sens, vom evalua animalele şi le vom identifica prin micro cipare. Eutanasierea unui câine va fi argu mentată serios, urmând să dăm spre adopţie doar câini per fect sănătoşi, pentru protecţia sănătăţii omului”, a declarat medicul Kandor Attila.

Potrivit lui Horia Kraus, pri mele estimări arată că în Sfântu Gheorghe există aproximativ 50 de câini vagabonzi, cea mai mare concentraţie a acestora fiind în cartierul Ciucului.

Referindu-se la adopţii, Kraus a mai arătat că acestea vor fi îndreptate în primul rând spre Sfântu Gheorghe şi împrejurimi, primarul Antal Arpad fiind primul pe lista de aşteptări a Adăpostului, pentru adoptarea a doi câini.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
ardelean alice, 13 iulie 2009
buna va rog sa ma contactati cu mai multe informatii .. as vrea sa ma ofer voluntara pentru a avea grija de animalele de la adapost :D adresa de mail tiri_alice@yahoo.com .. va rog sa nu uitati de citeste integral
GAZDA EVA, 22 iunie 2009
Il felicit pe cei doi initiatori d-ul dr. Kondor Atilla si d-ul Kraus respectiv pe d-ul primar Antal Arpad. Acest lucra m-a impresionat foarte mult. Felicitari !!!!
silvia, 21 iunie 2009
De nici un fel n-as chinui un animal, n-as putea sa vad un animal chinuit sau omorat. Am o singura intrebare: cand citesc articolul si inteleg "confortul" ce-o sa li se asigure patrupedelor cu citeste integral
simona crisan, 20 iunie 2009
Sincer cred, ca acest adapost, e unul din cele mai bune lucruri care s-au intamplat in orasul nostru de vreo 10 ani incoace. Felicitari, dle Kraus!!!!
Lolita, 19 iunie 2009
Sunt de acord cu danio:)ii felicit pe initiatori,atat pe dnul kondor si kraus cat si pe dl primar:)Succes!
danio, 19 iunie 2009
il felicit de asemeni si pe dnul primar care intradevar se dovedeste a fi un primar cu conceptii moderne si umane.un animalutz adoptat este mult mai credincios celui care il adopta.
danio, 19 iunie 2009
ii felicit pe cei doi initiatori dnul kondor si kraus.era si timpul pt a se acorda atentie si bietelor necuvantatoare care pana acum erau exterminate de angajatul primariei antal karcsi care ucidea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.