Primii pași înspre reabilitarea DJ 114, între Sânzieni și Lemnia
Drumul județean (DJ) 114 Sânzieni-Lemnia, în lungime de 19 kilometri, va fi reabilitat și modernizat, a anunțat în cadrul ședinței de joi, 27 august, Consiliul Județean Covasna. Deocamdată nu se știe când și ce sume se vor investi, pentru că s-a anunțat doar intenția că urmează să înceapă pregătirea documentelor necesare într-un demers pentru obținerea de finanțare europeană.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea impactului asupra dezvoltării economice la nivel județean al proiectului „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 114 Sânzieni-Lemnia” a fost aprobat joi în unanimitate de consilierii județeni.
„Guvernul României, prin Ordonanța de Urgență 88 din mai 2020, ne-a dat posibilitatea să depunem un proiect pentru acordarea de sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domeniul finanțării europene, programare 2021 – 2027. Din acest portofoliu, vă aducem în fața atenției un proiect care înseamnă reabilitarea în totalitate a drumului județean 114, între Sânzieni și Lemnia, având 19 kilometri lungime”, a spus joi, în cadrul ședinței transmise live pe Facebook, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
În documentele aprobate joi se arată și ce impact va avea acest proiect în ceea ce privește dezvoltarea economică la nivel județean. Se enumeră astfel:
- accesul îmbunătățit al locuitorilor din nordul județului Covasna la drumurile naționale, DN11 și DN 11B, și la calea ferată. Drumul județean DJ 114 străbate următoarele localități: Lemnia, Mereni, Lutoasa, Estelnic, Valea Scurtă, Belani, Poian și Sânzieni. Se va îmbunătăți conectivitatea acestei zone cu județul Harghita;
- accesul îmbunătățit al locuitorilor din nordul județului Covasna la viitoarea autostradă Brașov-Bacău;
- gradul de acces îmbunătățit al comunităților din aceste localități la serviciile medicale și la locurile de muncă;
- îmbunătățirea calității mediului din zonă și limitarea surselor de poluare (praf noroi).
- îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare ale locuitorilor și activităților productive desfășurate, menținerea populației active în zonă și atragerea tinerilor pentru formarea de noi familii prin crearea de noi locuri de muncă pentru specialiști în agricultură, zootehnie și piscicultură;
- reducerea consumului de carburant;
- dezvoltarea turismului în zonă prin înființarea unei piste de biciclete;
- reducerea traficului intens care traversează Municipiul Tg. Secuiesc.
În același context s-a amintit și despre faptul că în prezent, în județ, se derulează lucrări pe mai multe tronsoane. Printre acestea și cele din bazinul Baraoltului, în valoare totală de 150 de milioane de lei, în lungime de 50 de kilometri, cu 15 poduri și trei treceri de cale ferată.
„Momentan se execută într-o parte dinspre podul de la Augustin înspre Baraolt, deja se asfaltează, în Malnaș Băi – Micfalău se lărgește drumul, se consolidează fundația”, a spus Tamás Sándor.
O altă lucrare despre care a amintit președintele CJ Covasna, însă fără a da alte detalii privind evoluția proiectului, este cea a drumului care leagă Întorsura Buzăului de Valea Mare – Boroșneu Mic – Boroșneu Mare – până la intersecția Țufalău – DN13E, în valoare de 24 de milioane de lei, finanțată de Guvernul României și Consiliul Județean Covasna.