ACTUALITATE 6 noiembrie 2009

Primii paşi concreţi în gestionarea deşeurilor

de Covasna Media | 635 vizualizări
[singlepic=537,250,250,,left]Consiliul Judeţean Covasna (CJ) şi 44 de Primării din judeţ au constituit ieri Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Covasna”, un pas important prin care se doreşte atragerea în judeţ a aproape 24,5 de milioane de euro pentru gestionarea modernă a deşeurilor. Aceasta ar fi cel mai important proiect de anvergură derulat de

Consiliul Judeţean Covasna (CJ) şi 44 de Primării din judeţ au constituit ieri Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Covasna”, un pas important prin care se doreşte atragerea în judeţ a aproape 24,5 de milioane de euro pentru gestionarea modernă a deşeurilor.

Aceasta ar fi cel mai important proiect de anvergură derulat de Consiliul Judeţean şi presupune realizarea unui centru de management integrat al deşeurilor cu depozit ecologic de deşeuri, staţie de sortare a deşeurilor reciclabile, staţie de compostare a deşeurilor organice şi o staţie de transfer pentru zona Târgu-Secuiesc, inclusiv containere şi autovehicule pentru transfer.

Până în prezent, autorităţile judeţene au achiziţionat un teren de aproape 15 hectare între Boroşneu şi Leţ, pentru construirea depozitului, au fost finalizate studiul de fezabilitate şi masterplanul şi urmează să fie obţinut şi acordul de mediu.

Acest proiect este vital pentru judeţ, în condiţiile în care toate depozitele de deşeuri din mediul rural au fost închise. „Covasna e pe primul loc în ţară în ce priveşte închiderea depozitelor de deşeuri din zona rurală şi colectarea deşeurilor în toate localităţile”, a spus preşedintele CJ, Tamas Sandor.

Totodată, potrivit administratorului public al judeţului, Klarik Laszlo, pregătirea acestui proiect a început în luna februarie, după despărţirea din proiect de judeţul Harghita, iar cererea de finanţare va fi depusă până la sfârşitul anului, cel târziu la începutul lui 2010.

Singura localitate care nu a dorit să intre în Asociaţie este oraşul Baraolt. Contribuţia locală la acest proiect este de 2,5 milioane de euro, bani care vor fi alocaţi de CJ. Din partea UE va fi asigurat un procent de 80%, de la stat 18% şi restul de 2% de la autorităţile judeţene. Deşi contribuţia este de 2%, CJ Covasna contribuie însă cu 2,5 milioane de euro pentru că proiectul este considerat generator de venit şi presupune unele cheltuieli neeligibile. La şedinţa de ieri a fost ales şi preşedintele ADI, consilierul judeţean Ambrus Jozsef, alături de 6 membri de conducere şi 5 cenzori.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.