ACTUALITATE 27 martie 2019

Primii kilometri dintr-un drum unic în lume, marcați în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2652 vizualizări

Peste 20 de voluntari, din Sfântu Gheorghe, Brașov și București, coordonați de Asociația MERT din județul Covasna, au luat parte duminică, 24 martie, la o acțiune inedită. Aceștia au marcat în județul Covasna primii kilometri din drumul de pelerinaj, care fac parte din Itinerariul Cultural European, Camino de Santiago și Via Mariae (Calea Mariei). Drumul folosește deocamdată doar în scopuri turistice și sportive, spun inițiatorii acțiunii de marcare.

„Astăzi, la fel ca în urmă cu secole, Camino de Santiago este în fapt o adevărată reţea de drumuri (însumând peste 80. 000 km) ce împânzeşte continentul nostru, drumuri care converg în capitala Galiciei (regiune din NV Spaniei) Santiago de Compostela. Din păcate în estul Europei reţeaua actuală de drumuri marcate, care orientează pelerinii în drumul lor spre catedrala cu moaștele Apostolului Iacob/Santiago,  se opreşte la Budapesta. Dar din fericire,  în urma eforturilor şi a cercetărilor depuse de membrii asociaţiei noastre, începând din anul 2017, au fost omologate câteva trasee şi în România, trasee care însumează peste 2000 de km, trasee care sunt incluse în noua hartă a Itinerarului Cultural European Camino de Santiago.

Pornind din București  traseul Camino de Romania trece prin Târgoviște, Câmpulung (Argeș), Brașov, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea, iar de la Iași (oraș aflat la 4500 km de Santiago de Compostela!) traversează Moldova prin Roman, Bacău, Onești, Târgu Ocna pentru a traversa apoi munții, spre Brașov pe două variante, prin localități din județele Harghita și Covasna”, ne-a transmis reprezentanta organizatorilor, Melkuhn Andrea, printr-o informare de presă.  

Aceeași sursă subliniază că „în județele Brașov, Covasna și Harghita, traseul este comun cu drumul Via Mariae (varianta vest-est), un drum de pelerinaj azi cu puternică încărcătură turistică, drum  ce are la bază cinstirea Sfintei Maria (Maica Domnului) de către popoarele din Europa Centrală. El unește locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a a lungul traseului, și are ca scop constituirea/consolidarea unui traseu vechi de secole, cultural turistic și de pelerinaj, respectiv a rețelei care să sistematizeze valorile religioase din această regiune. Via Mariæ are două componente principale, direcționate vest - est și respectiv nord-sud.

Prima, vest-est, se desfășoară între Mariazell din Austria (regiunea Stiria), Budapesta, Máriapócs (Ungaria) și Șumuleu Ciuc; a doua pe direcția nord-sud unește Czestochowa (Polonia), cu Esztergom, Budapesta și Medjugorje (Bosnia). Drumul are aspectul general al unei mari cruci în centrul continentului nostru („desenate” pe teritoriul mai multor state), ce include trasee de pelerinaj bazate pe valorile creștine locale.

Acest drum se adresează tuturor, îi cheamă pe cei, care – indiferent de naționalitate, religie  doresc să fie pelerini în scop  spiritual, de autocunoaștere și îi așteaptă și pe cei care doresc să pășească pe acest drum deocamdată doar în scopuri turistice sau sportive. Via Mariae se dorește a fi o punte între națiuni, religii și oamenii din această parte a continentului spre a deveni treptat itinerar cultural european, aidoma deja celebrului Camino de Santiago.

Interesant și îmbucurător este faptul că pe teritoriul României, cele două trasee de pelerinaj se întâlnesc/însoțesc pe mai multe sectoare, între care, cel deja amintit, prin județele Brașov, Covasna și Harghita. Având în vedere această situație fericită, în anul 2017 s-a realizat înfrățirea Asociației Prietenilor Camino de Santiago cu Asociația Via Mariae. Atunci, la Șumuleu Ciuc, s-a pus prima săgeată galbenă a traseului românesc de pelerinaj (spre Santiago de Compostela)”.

Unul dintre cele mai importante acțiuni privind marcarea acestui traseu a avut loc duminică, 24 martie. „Au participat 22 persoane, nouă din Brașov, șapte din Sfântu Gheorghe si șase persoane din București, voluntari entuziaști dornici să consemneze la teren aceste două realități cultural religioase cu puternică încărcătură europeană, Camino de Santiago și Via Mariae.

Evident au mai rămas secțiuni comune de marcat în județul Covasna, care se pot pune în valoare prin colaborarea asociațiilor culturale – autorităților locale sau altor elemente de interes cultural-turistic. Atragem atenția prin semnificația deosebită pentru Camino de Santiago în spațiul românesc/transilvan, asupra bisericii vechi din Ghelința care păstrează (din păcate serios deteriorată) o frescă din sec. XIV amintind de miracolul de la Santo Domingo de la Calzada”, mai transmite Melkuhn Andrea.

Asociația prietenilor Camino de Santiago a fost înființată în iunie 2016. Cu toate că în lume există peste 300 de astfel de organizații, aceasta este prima și unica de acest gen din România. Scopul ei este de  promovare a drumului milenar de pelerinaj Camino de Santiago devenit în 1987, prin decizia Consiliului Europei, Itinerar Cultural European.

(Sursă foto: Melkuhn Andrea și Szász Árpád Attila)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.