ACTUALITATE 7 februarie 2014

Primarul Antal îl acuză pe prefectul Marinescu de lipsa bunului-simț

de Monica Vrânceanu | 162 vizualizări

Antal Árpád și Dumitru Marinescu au dispute pe o hotărâre judecătorească

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, i-a cerut public prefectului de Covasna, Dumitru Marinescu, să se preocupe de respectarea drepturilor lingvistice ale maghiarilor în aceeași măsură cu care se preocupă de cele ale românilor.

Antal Árpád este de părere că prefectul Dumitru Marinescu aplică legea preferențial și a ținut să sublinieze că în vreme ce legea prevede ca acolo unde depășesc 20%,  minoritățile să beneficieze de servicii de comunicare în limba lor în instituțiile statului, prefectul nu se îngrijește de respectarea acesteia. Astfel, Antal susține că Marinescu reacționează întotdeauna când e vorba despre respectarea limbii române și niciodată când ar trebui respectată limba maghiară.

„Nu cred că e normal ca într-un stat de drept, un prefect care e apărătorul legii, să ia legile și să spună așa: aceste legi le aplic, iar la acestea mă fac că nu le observ că există. Pentru că legea spune foarte clar că acolo unde o comunitate etnică depășește 20% totul trebuie să fie bilingv în instituții. Domnul prefect ar trebui deci să se preocupe de acest aspect în instituția pe care o reprezintă și în cele deconcentrate… dar nu a făcut niciodată nici măcar o adresă pentru respectarea acestui lucru. Ce credibilitate mai are această instituție sau prefectul, dacă aplică legea selectiv…? Pentru că așa se întâmplă, sunt legi la care taie și spânzură, merg în instanţă și contestă dacă pierd, cere amendarea primarului în vreme ce la altele, când e ceva mai ușor de rezolvat și e vorba despre limba maghiară – cum ar fi comunicarea în maghiară la Prefectură, nu se vede nimic”, a declarat Antal Árpád.

Dumitru Marinescu iulie 2013

Bunul-simț, măsurat prin acțiunile în instanță

Antal Árpád a arătat că prefectul Marinescu a picat „testul bunului-simț” atunci când a contestat o decizie a instanței judecătorești, în urma unui proces pierdut parțial cu primarul din Sfântu Gheorghe. Este vorba despre un proces care are hotărâre definitivă și irevocabilă, prin care primarul trebuia să corecteze mai multe elemente: să scrie întâi în limba română și apoi în maghiară pe tăblița de la intrarea în Primărie, pe biletele de la automatele de parcare ș.a. Antal susține că deși nu i se pare corectă decizia instanţei – pentru că vorbitorii de maghiară reprezintă 80% din populația din Sfântu Gheorghe, a respectat-o, așa cum se cuvine în cazul unei decizii judecătorești.

„Domnul prefect a considerat însă că am respectat prea târziu decizia instanței, dar asta are o explicație: decizia instanței s-a dat în vara lui 2012, dar mi s-a comunicat în decembrie 2012 și am pus-o în aplicare după martie 2013, când am avut buget. Dar prefectul spune că a trecut un an de când instanța s-a pronunțat, am demonstrat de ce, instanța mi-a dat dreptate dar prefectul Marinescu a făcut recurs, cerând sancționarea mea cu o sumă imensă – adică 20% pe zi din salariul minim, timp de 500 de zile, să zicem, vine în jur de 8.000 de lei. Acesta a fost testul de bun-simț al domnului prefect, pe care el nu l-a trecut (…)”, a arătat Antal Árpád.

Contactat telefonic, prefectul Dumitru Marinescu a spus că i-ar putea întoarce caracterizarea primarului Antal Árpád, despre care ar putea spune și el că e lipsit de bun-simț. Și asta pentru că, susține prefectul, primarul nu a pus în aplicare întreaga decizie a instanței.

„Domnul Antal omite să spună că pe antetul oricărui document al Primăriei Sfântu Gheorghe prima dată apar inscripții în limba maghiară și apoi în română. După cum nu spune că orice pliant, orice tipăritură a Primăriei e scrisă întâi în maghiară și abia apoi în română. Plus că sunt instituții din subordinea sa, cum ar fi Casa de Cultură municipală, care nu au denumirea scrisă și în română, ci doar în maghiară. Dumnealui respectă decizia doar pe jumătate și continuă să acționeze cum vrea. Acestea sunt realitățile, plus că eu nu am cerut sancționarea sa, nu am atribuții de acest gen, ci instanța a făcut-o. Nu vreau decât să se respecte legea, atât”, a explicat prefectul Marinescu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Asociatia ProCovasna, 7 februarie 2014
hmm..deci o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante judecatoresti este "discutabila" pentru domnul primar Antal Arpad Andras???...asta inseamna ca daca maine primarul da cu masina peste citeste integral
florin, 7 februarie 2014
Si da, vin alegerile, e timpul sa aruncam cu noroi, poate mai gasim niste fraieri, ca sa ne voteze.
florin, 7 februarie 2014
e o vorba in popor. -Hotul, striga hotii!-
Indiferent, 7 februarie 2014
Mi se pare penibil ca dragul primar il acuza pe domnul prefect de "lipsa bunului-simț" atata timp cat el insusi este simbolul acestei caracteristici. Principiul de "ce tie nu-ti place, altuia nu citeste integral
Kviatkovski, 7 februarie 2014
D-le Antal : daca ar fi vorbit alt cineva de bunul simt ,zau ca l-asi fi crezut dar cand aud de la dvs asa ceva imi vine sa ma iau cu mainile de cap. Dvs uitati in primul rand ca traiti in Romania si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.