ACTUALITATE 12 iunie 2014

Primarul Antal Árpád propune transferarea caselor de cultură ale sindicatelor la autorităţile locale

de Agerpres | 1177 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a propus comitetului director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) să facă demersuri pe lângă Guvern pentru transferarea caselor de cultură ale sindicatelor către autorităţile locale.

Antal Árpád a declarat că în majoritatea oraşelor din ţară aceste case de cultură „nu sunt integrate în circuitul cultural” şi „nu au nicio legătură cu cultura”.

„La propunerea mea, Asociaţia Municipiilor din România va face demersuri pe lângă Guvern pentru a rezolva problema acestor clădiri. (...) Vrem să încercăm să obţinem de la Guvern o hotărâre prin care aceste case de cultură să se transfere în proprietatea publică a autorităţilor locale”, a declarat Antal Árpád.

Casa de cultură a sindicatelor din municipiul Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape un an şi jumătate, după ce Primăria a blocat conturile instituţiei pentru o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local.

Directorul acesteia, Mircea Ştefan, a declarat miercuri că, dacă ar depinde de el, ar redeschide chiar de mâine Casa de cultură.

De peste un an de zile, Casa de cultură e închisă pentru că ni s-au blocat conturile şi nu am mai avut bani să plătim utilităţile. De mâine aş redeschide-o dacă aş avea bani. (...) Clădirea se degradează pe zi ce trece, angajaţii au trebuit să-şi caute alte locuri de muncă. Nimeni n-o mai foloseşte, nici asociaţii, nici firme, nici artişti, nici trupe, nimeni. Era o instituţie care mergea de la sine. (...) Primăria nu a venit cu nicio soluţie, a cerut recuperarea datoriilor, intrarea în insolvenţă, executarea silită şi încă ne judecăm. Părerea mea e că ar fi putut să ne lase să funcţionăm până când instanţa dădea o soluţie definitivă în favoarea uneia dintre părţi. Aşa, Casa de cultură a fost închisă şi toată lumea a avut numai de pierdut”, a declarat Mircea Ştefan. Potrivit acestuia, şi alte case de cultură ale sindicatelor din ţară se confruntă cu situaţii aproape similare.

După 1989, Casa de cultură a sindicatelor din Sfântu Gheorghe a intrat pe autofinanţare, iar majoritatea spaţiilor din incintă au fost închiriate unor instituţii ori firme private, printre care Ansamblul de dansuri populare maghiare „Háromszék” şi Universitatea „Spiru Haret”. Tot aici au funcţionat o vreme sediile unor posturi de radio şi redacţiile unor ziare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
@ARTUR, 13 iunie 2014
...xenofobie, rea vointa, invidie, sau toate trei la un loc? Mai bine lasam cladirile sa se degradeze, mai bine in paragina, decat sa intra in posesia consiliului Judetean unde un presedinte este de citeste integral
ARTUR, 13 iunie 2014
INCET DAR SIGUR !!! ACUMULAM CLADIRI TERENURI PADURI IN SPERANTA CA VINE AUTONOMIA ASA-I ? SAU POATE MAI BINE ! ALIPIREA LA PATRIA MAMA ASA-I? ASPIRATII LA RECONSTRUIREA IMPERIULUI NU-I ASA ? DOAMNE citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.