ACTUALITATE 15 octombrie 2015

Primarul Antal Árpád: Până pe 31 decembrie terminăm lucrările de reabilitare

de Sever Ioan Miu | 583 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a anunțat joi că lucrările de reabilitare a străzilor și rețelelor finanțate din bani europeni vor lua sfârșit pe 31 decembrie. Tot el a adăugat că parcările cu plată sunt o necesitate pentru un oraș civilizat, iar în ceea ce privește semafoarele și zonele pietonale, primăria pune siguranța pietonilor pe primul loc.

Primarul spune că tot ce administrația și-a propus să termine până la 31 decembrie – proiectul Parcului industrial, parcul fotovoltaic dinspre Vâlcele, străzile finanțate din fondurile europene, reabilitarea zonei centrale – se va finaliza până la acest termen.

În prezent, se lucrează în zona centrală, dar şi pe străzile Örkő, Ghioceilor, Asherman, Cânepei, Dakó, pe strada Kriza János și în piața Fântânii. Lucrările la conducta nouă continuă între Piața Sfântu Gheorghe și strada Nicolae Bălcescu, iar edilul speră ca această porțiune să fie gata în maxim 10 zile.

Nu doar străzile aflate în lucrări îi deranjează pe șoferi, ci și sensul giratoriu din faţa magazinului Şugaş. Primarul spune că acest sens e neconform și că se iau în calcul două rezolvări. O soluție simplă ar fi modificarea locurilor de parcare din zonă, astfel încât să fie paralele cu trotuarul, iar o soluție mai complexă ar fi schimbarea sensului giratoriu într-unul clasic. „De aceea nu am modernizat zona respectivă pentru că așteptăm să luăm decizia finală, vom hotărî în următoarele săptămâni”, a anunțat Antal.

Marile probleme din trafic

Printre cele mai importante probleme din trafic, după schimbările impuse în ultimele săptămâni, primarul a menționat o listă de trei mari teme. Una dintre acesta este centrul oraşului, unde odată cu transformarea străzii din faţa teatrului într-o zonă de promenadă închisă traficului rutier, elevii de la Liceul „Székely Mikó” vor putea merge fără riscuri spre parc trecând pe strada devenită pietonală. Astfel va dispărea presiunea pusă acum pe trecerile de pietoni din zonă, care blochează traficul la orele de vârf.

O altă problemă este finalizarea lucrărilor din Piața Fântânii, lângă Liceul de Artă, unde acum este o zonă în care opresc mașinile. „Va mai dura până se finalizează această piaţă. Când se vor termina lucrările și acolo, vom număra mașinile și pietonii din fiecare intersecție și vom simți dacă mai trebuie să reglăm ceva în ceea ce privește circulația”, a subliniat Antal.

Tot pe lista problemelor de top se află un semafor pentru pietoni, pe care edilii vor să-l monteze în fața magazinului Ilka din zona Şugaş.

În ceea ce priveşte problemele semnalate de şoferi, aceştia s-au plâns de eliminarea priorităţii la dreapta prin culoarea galben intermitent la semaforul din parc, pe sensul dinspre centru spre strada Spitalului. Primarul spune că, fiind vorba de o zonă intens circulată de oameni, nu i s-a părut corect să fie verde în același timp și pentru pietoni, și pentru mașini. „Chiar dacă unii nu sunt de acord, eu susțin acest lucru, siguranța pietonului este pe locul unu iar timpul de așteptare de șoferi în mașină este pe locul doi”, a precizat edilul.

Parcările cu plată, o necesitate

După ce au primit feedback de la cetățeni și au discutat şi cu polițiștii care au monitorizat circulaţia în ultimele zile, edilii au decis unele schimbări în amenajarea traficului. „Astfel, pe strada Martinovics am eliminat parcarea cu plată, acolo vom monta indicatoare de oprire interzisă, se va putea parca doar pe Kossuth Lajos, acolo unde spațiul permite”, a detaliat primarul. El a adăugat că sensul dublu trebuie păstrat pe această stradă pentru accesul mașinilor în zona Poliției și a sediului Teatrului Andrei Mureșanu.

Tot în urma consultării cu cetățenii și poliția, primăria ia în calcul suplimentarea parcărilor de pe strada Gödri Ferenc, unde sunt mai multe instituții publice. Ca și celelalte parcări din oraș, și aceasta ar putea fi plătită nu doar la automate, ci, peste câteva săptămâni, și prin sms, edilii fiind în discuții în acest sens cu o firmă.

Referindu-se la nemulţumirile locuitorilor vizavi de introducerea parcărilor cu plată în toată zona centrală, Antal Árpád a precizat că parcările cu plată sunt ceva normal în toate orașele civilizate. „Dacă cineva vrea să parcheze în buricul târgului pe spaţiul public, în orice oraș trebuie să plătească”, a subliniat Arpad, care este conștient că atât parcările cu plată, cât și lucrările de pe străzi pentru schimbarea infrastructurii sunt nepopulare, dar absolut necesare pentru transformarea oraşului într-unul modern şi adecvat secolului XXI. „Nu mă interesează cât pierd electoral sau neelectoral din decizii nepopulare, pentru că ştiu că aceste decizii sunt vitale pentru acest oraș”, a punctat primarul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 16 octombrie 2015
pina acuma erau 2 benzi pe sens si Grof Miko Imre si pe 1 Dec. 1918-Piata Libertatii. acuma e cite o banda pe sens si respectiv nici una, hala evolutie: timp dublu de stat in trafic, poluare dubla. si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.