ACTUALITATE 30 noiembrie 2012

Primarul Antal Arpad nu va participa nici în acest an la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României

de Agerpres | 95 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), nu va participa nici în acest an la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.

Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu va lua parte la aceste festivităţi atât timp cât statul român nu va respecta drepturile comunităţii maghiare ori nu va stabili o altă dată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale.

'Nu s-a schimbat nimic de anul trecut, nu s-a schimbat nici data şi nu s-au respectat nici promisiunile făcute comunităţii maghiare pe 1 decembrie 1918. Deci nu voi participa nici anul acesta (...) Eu cred că ar fi corect ca Ziua Naţională a României să fie o zi de bucurie pentru toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de naţionalitate. Atâta timp cât noi în 2012 trebuie să luptăm pentru libertatea comunităţii secuieşti, pentru a ne folosi limba maternă, o limbă care este oficială în Uniunea Europeană, dar nu este oficială pe pământul nostru natal, atâta timp cât noi plătim impozite statului român dar dacă vrem să învăţăm în limba maghiară la universitate trebuie să mergem la universităţi care sunt finanţate de statul maghiar, atâta timp cât simbolurile noastre naţionale nu pot fi folosite liber pe pământul nostru natal, se poate spune că ceea ce s-a promis maghiarilor pe 1 decembrie 1918, în special secuilor, nu s-a respectat', susţine Antal Arpad.

El a adăugat că secuii vor participa la sărbătorirea Zilei Naţionale a României atunci când vor considera că sunt 'liberi' să-şi folosească simbolurile, să-şi gestioneze singuri fondurile provenite din taxe şi impozite şi să înveţe la universităţi finanţate de statul român.

'Putem spune că nu suntem respectaţi în această ţară! Şi dorinţa mea este ca ceea ce s-a promis să se respecte, ca noi să considerăm că suntem liberi, să ne putem folosi simbolurile, să ne putem gestiona fondurile pe care le plătim sub formă de taxe şi impozite, să putem învăţa la universităţi finanţate de statul român şi atunci cu siguranţă vom participa şi noi (la Ziua Naţională -n.r) şi vom fi mândri că trăim în această ţară. În acest moment ne este greu să fim mândri. Ne este greu, nu am spus că nu, am spus doar că ne este greu. E ţara noastră, e pământul nostru natal, nu vom pleca de aici chiar dacă unii îşi doresc acest lucru. Noi iubim acest pământ, vom munci şi vom lupta în continuare pentru a obţine acele drepturi pe care le dorim, însă pentru a ne bucura împreună (de Ziua Naţională -n.r) ar trebui ca tot ce s-a promis să fie respectat sau să se găsească o altă dată care să nu deranjeze pe nimeni', a spus Antal Arpad.

În ultimii ani autorităţile locale şi judeţene aflate sub culorile UDMR nu au onorat cu prezenţa festivităţile ocazionate de Ziua Naţională a României.

În Sfântu Gheorghe a început joi pavoazarea oraşului cu steaguri tricolore, iar Prefectura Covasna şi câteva ONG-uri au pregătit un program în cinstea Zilei Naţionale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, 2 decembrie 2012
SA DEA BUNUL DUMNEZEU ! IMI PROVOACA FARA SA VREAU O URA NEMARGINITA !!! http://www.petitieonline.ro/petitie/12699057
, 30 noiembrie 2012
Din clipa in care ai ales sa fi primar intr-o tara ca Romania,te angajezi sa respecti legile si constitutia tarii,cand esti platit si din banii romanilor pe care refuzi sa-i respecti si sa-i citeste integral
, 30 noiembrie 2012
mincinosule!Orice spui este in contradictie cu realitatea.CE CULORI PREDOMINA IN ORAS?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.