ACTUALITATE 1 septembrie 2016

Primarul Antal Árpád despre Mihai Viteazul: „Nu vreau să jignim pe nimeni, dacă s-a greşit, se va corecta”

de Agerpres | 1175 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat, joi, că informaţiile postate de punctul de informare turistică din municipiu referitoare la statuia voievodului Mihai Viteazul, care au generat proteste din partea unor reprezentanţi ai comunităţii româneşti, vor fi verificate şi corectate în cazul în care au fost prezentate greşit.

Antal Árpád a ţinut să sublinieze că nu a existat intenţia de a jigni pe cineva prin postarea acestui text, în care se menţionează, printre altele, că voievodul Mihai Viteazul a „profitat de starea tulbure” din Transilvania şi s-a „autoproclamat” principe.

„Este în curs de analiză. Eu nu sunt istoric şi nu îmi permit să îmi dau cu părerea. Am sesizat că sunt unii care s-au sensibilizat şi au considerat că nu reflectă adevărul istoric propoziţia respectivă. (...) M-am consultat şi mă voi consulta cu istorici pentru a avea o idee clară. (...) Din câte am înţeles, termenul care deranjează este că Mihai Viteazul s-a autoproclamat principe al Transilvaniei. Unii spun că în perioada istorică respectivă cam ăsta a fost obiceiul, ca oamenii să se autoproclame. Vă daţi seama că nu eu scriu aceste texte pe infopoint şi, mai mult decât atât, nici nu le-am citit înainte de a fi postate. (...) Nu am nici capacitatea şi nici cunoştinţele istorice necesare pentru a scrie aceste texte, iar timpul e limitat, asta e realitatea, nu am timp pentru toate. (...) Nu vreau să jignim pe nimeni şi în cazul în care s-a greşit, se va corecta acest lucru. Asta pot să spun”, a declarat primarul Antal Árpád.infopoint

El a mai adăugat că textul referitor la grupul statuar Mihai Viteazul din municipiu ar putea fi completat cu alte date istorice privind legătura dintre voievod şi secui. În context, a menţionat că secuii au luptat alături de Mihai Viteazul, iar steagul secuiesc, care în prezent nu este recunoscut oficial de statul român ca simbol al acestei comunităţi, a fost purtat pentru prima dată în lupte de către secui în anul 1599.

În textul prezentat de infopoint-ul aflat în vecinătatea Primăriei Sfântu Gheorghe se menţionează că în anul 1943 s-a dorit ca în actuala Piaţă Mihai Viteazul să fie ridicată „o statuie a eroului revoluţionar Gábor Aron”, dar „greutăţile materiale cauzate de război, precum şi schimbarea regimului” nu au făcut posibil acest lucru, dar la mijlocul anilor '70, pe timpul „republicii socialiste”, în acest loc a fost ridicată o statuie în cinstea „preamăritului erou al istoriei românilor, Mihai Viteazul”.

„Mihai Viteazul, profitând de starea tulbure din Transilvania la sfârşitul secolului al XVI-lea, s-a autoproclamat principe, iar puţin mai târziu, voievod al Moldovei. În istoriografia românească, voievodul Mihai a devenit erou legendar al primei unificări a 'principatelor române', adică Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Grupul statuar a fost realizat în stil clasic, în centru aflându-se conducătorul călare, iar lângă el, cei cinci eroi secundari care îl proslăvesc pe voievod”, se arată în postare.

Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi conducerea Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au solicitat Primăriei Sfântu Gheorghe să-şi ceară scuze pentru modul „ironic” şi „persiflant” în care a prezentat istoria şi personalitatea voievodului Mihai Viteazul şi să retragă aceste informaţii „tendenţioase” şi „denaturate”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
autoproclamat?, 3 septembrie 2016
...nu ma pricep la istorie, dar ce inseamna autoproclamat? Fiecare are acest drept, dar mai lipsea sa fie si recunoscut de puterile straine. Daca nu a fost, inseamna ca autoproclamarea a fost la citeste integral
R, 2 septembrie 2016
steagurile traditionale folosite in acea perioada sint aici: www.epitettorokseg.ro/index.php?o=zaszlo_katalogus ce se vintura prin oras e o inventie recenta...
lili, 2 septembrie 2016
Nu stiu de unde s-au "documentat" cei care au redactat textul cu pricina, dar putea fi si mai rau daca se documentau(pe bune!!) din istoriografia maghiara! Nu?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.