ACTUALITATE 23 mai 2011

Primarii covăsneni, criticaţi din cauza dezinteresului pentru situaţiile de urgenţă

de Monica Vrânceanu | 473 vizualizări

Prefectul Gyorgy Ervin este nemulțumit de faptul că majoritatea primarilor din județ sunt dezinteresați de ședințele județene referitoare la situațiile de urgență, acest lucru fiind demonstrat de participarea mică la un ultim astfel de eveniment. Prefectul este de părere că ar fi fost foarte important ca primarii să discute în legătură cu măsurile care ar trebui aplicate în cazuri de calamitate naturală, inundaţii, despre logistica și dotările minime pe care primăriile ar trebui să le aibă.

”Poate că n-ar fi rău ca domnii primari să mai consulte Manualul primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii, unde sunt stipulate foarte clar care sunt răspunderile dumnealor în asemenea cazuri. De acolo s-ar vedea şi importanţa raportărilor rapide şi corecte ce trebuie înaintate în vederea obţinerii unui sprijin guvernamental. Aceste date trebuie să fie perfect de acord cu realitatea, nu are niciun sens perpetuarea sistemului „cerem mult să primim puţin” deoarece alocarea oricărei sume de bani este precedată de verificarea datelor pe teren de către o comisie de specialitate”, a spus prefectul, arătând că în 2010 primăriile au comunicat un număr de podețe afectate de viituri care depășea cu mult numărul total de poduri şi podeţe ale județului.

Prefectul a mai spus că pentru a curăța șanțurile primăriile nu ar trebui nici să aștepte aprobarea  de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a unui plan de apărare contra inundaţiilor.

”Curățarea șanțurilor, pentru o bună scurgere, se făcea de către populaţie cu secole în urmă, fără ca cineva „de sus” să exercite presiuni în acest sens. În aceeași idee, ar trebui înţeleasă importanţa de a încheia asigurare, nu de frica unor sancţiuni, ci în propriul interes. Este sigur că statul nu o să mai aibă bani pentru despăgubiri în cazul unor catastrofe naturale, şi cine nu are asigurare o să rămână cu paguba”, a mai spus prefectul.

Inundațiile din luna iulie 2010 au creat pagube imense în județul Covasna, iar bilanțul acestora cuprinde 43 de persoane evacuate și 70 de localităţi afectate de ploile necontenite. În cele 70 de localităţi au fost afectate de ape 2.809 gospodării şi 252 de locuinţe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.