Primăria Sfântu Gheorghe va achiziţiona fosta IAME şi stadionul Electro
Primăria Sfântu Gheorghe va achiziţiona, cu suma de 913.000 de euro, mai multe terenuri şi clădiri ale fostei Întreprinderi de Aparataj Auto şi Motoare Electrice (IAME), printre care şi stadionul Electro.
Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, suma va fi achitată în două tranşe, prima în valoare de 450.000 de euro până pe 31 decembrie a.c., iar diferenţa de 463.000 euro, până pe 31 martie 2025.
Terenurile şi imobilele IAME, situate pe străzile Constructorilor şi Lt. Păiş David, la intrarea în municipiul Sfântu Gheorghe dinspre Braşov, sunt nefolosite de mai multă vreme, iar autorităţile locale intenţionează să le reabiliteze şi să le introducă în circuitul public.
„Scopul principal al acestei achiziţii a fost dobândirea terenurilor de sport. Firma nu le mai foloseşte de foarte mulţi ani de zile, se deteriorează, iar în oraş există cerere de noi obiective sportive. Deci, acesta a fost scopul principal, iar al doilea este clădirea industrială, care poate fi folosită în următorii ani, bineînţeles după reabilitare, ca şi loc de depozitare pentru acele multe obiecte folosite la diverse sărbători sau acţiuni ale municipalităţii şi pe care nu avem unde să le depozităm. (...) Şi, de asemenea, vrem să facem o arhivă a Primăriei şi a instituţiilor şi societăţilor comerciale subordonate, pentru că ducem lipsă şi ne chinuim cu arhivarea documentelor. Deci, acestea sunt principalele scopuri pentru care a rezultat această achiziţie”, a declarat luni, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth Birtan Csaba.
Potrivit acestuia, municipalitatea ia în calcul şi desfiinţarea pasarelei suspendate ce traversează şoseaua, făcând legătura între două clădiri ale fostei întreprinderi.
Până în 1989, judeţul Covasna a fost un reper în industria construcţiilor de maşini. În fabricile de aparataj auto, motoare electrice, cutii de viteze sau subansamble auto lucrau câteva mii de oameni, dar după privatizare acestea s-au închis una după alta. IAME s-a numărat printre ultimele care au supravieţuit, fiind închisă în anul 2006.
În ultimul deceniu, Primăria Sfântu Gheorghe a cumpărat şi alte clădiri care şi-au încetat activitatea sau au fost abandonate după privatizare, printre acestea numărându-se şi fosta Fabrică de ţigarete din municipiu.
Închisă în anul 2011, fabrica a fost achiziţionată de municipalitate în urmă cu aproape trei ani cu suma de 4,9 milioane de euro, cu scopul de a înfiinţa aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment, precum şi un muzeu al comunismului, pentru care a obţinut peste 11 milioane de euro din fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
În anul 2014, autorităţile locale au cumpărat fostul hotel Bodoc din centrul municipiului, lăsat în paragină după privatizare, pentru care au plătit 745.000 de euro, iar, spre surprinderea multor localnici, municipalitatea a decis ca anul viitor să demoleze imobilul cu zece etaje şi să construiască în locul lui un centru multicultural şi de tineret.
Foto arhivă