Primăria Sfântu Gheorghe reia, din 13 ianuarie, programul „Dăm valoare rablei tale”
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au anunţat, joi, că vor relua în această lună programul „Dăm valoare rablei tale”, prin care acordă câte 3.000 de lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani predată la un centru de reciclare.
Programul a fost iniţiat de Primăria Sfântu Gheorghe în 2021 cu scopul de a elimina din trafic maşinile vechi şi poluante şi a funcţionat doi ani, timp în care au fost scoase din circulaţie peste 1.200 de autovehicule. A fost ulterior suspendat în anul 2023, după ce Ministerul Mediului a anunţat că va lansa programul naţional „Rabla local”, după modelul celui din Sfântu Gheorghe, dar care nu s-a concretizat.
„A fost o iniţiativă locală a municipiului Sfântu Gheorghe, a fost un program care a funcţionat foarte bine, peste 1.200 de autoturisme au fost scoase din uz prin acest program. Când domnul Tánczos Barna a fost ministrul Mediului l-a preluat şi l-a făcut program naţional, însă imediat după ce UDMR nu a mai fost la guvernare, iar domnul Tánczos nu a mai fost ministru, acest program s-a înecat în mlaştina democraţiei din Bucureşti. De aceea, am decis să repornim programul Rabla Local. Sper că va fi din nou un succes”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
Programul va demara luni, 13 ianuarie, aceasta fiind prima zi în care cetăţenii interesaţi pot depune dosarele la Primărie. Conform regulamentului, proprietarii maşinilor casate trebuie să se angajeze că în următorii trei ani nu vor cumpăra alte autovehicule mai vechi de cinci ani, în caz contrar fiind obligaţi să restituie suma de 3.000 de lei acordată din bugetul local.
Autorităţile locale au făcut câteva modificări în ceea ce priveşte condiţiile de participare: maşina predată trebuie să aibă o vechime de minimum 15 ani, iar proprietarul acesteia şi cei care locuiesc la aceeaşi adresă să nu fi cumpărat în ultimii trei ani un autovehicul mai vechi de cinci ani.
„Primăria Sfântu Gheorghe va acorda în continuare 3.000 de lei pentru fiecare autoturism cu o capacitate de două-şapte locuri predat la fier vechi, însă vechimea acestuia a crescut la minim 15 ani, dintre care minim cinci ani de când a fost înmatriculat în Sfântu Gheorghe şi a avut acelaşi proprietar în ultimii cel puţin cinci ani (faţă de trei ani până acum). Proprietarul maşinii casate trebuie să se angajeze că nu îşi va cumpăra în următorii trei ani un alt autovehicul mai vechi de cinci ani, în caz contrar fiind obligat să restituie suma primită. De asemenea, autoturismul predat trebuie să conţină componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu etc.), iar solicitantul şi cei care locuiesc la aceeaşi adresă nu trebuie să fi achiziţionat în ultimii trei ani un autoturism mai vechi de cinci ani”, au precizat reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe.
După aprobarea dosarului, beneficiarii vor preda autoturismul la un centru autorizat de casare în termen de 90 de zile, iar suma de 3.000 de lei va fi virată în contul bancar indicat prin extrasul de cont. Documentele necesare, precum şi alte informaţii legate de acest program pot fi consultate pe site-ul administraţiei locale.