ACTUALITATE 6 august 2021

Primăria Sfântu Gheorghe intenționează să construiască mai multe creșe în municipiu

de Mirela Cara Dragu | 761 vizualizări

Primarul Municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád, a anunțat joi într-o conferință de presă că în oraș urmează să fie construite mai multe creșe menite să vină în întâmpinarea celor ce doresc să își înscrie copilul la creșă. 

Edilul a precizat că, din precizările făcute de ministrul Dezvoltării în timpul vizitei la Sfântu Gheorghe, rezultă că 4% din copiii de vârstă ante-preșcolară frecventează creșele în România, procent care la nivel local este depășit. „Până acum, au fost 14 grupe la nivelul municipiului. Începând cu acest an, vor fi 16 grupe de ante-preșcolari și intenția noastră este ca în fiecare an să mărim capacitatea creșelor”, a precizat Antal Árpád. 

Acesta a mai explicat că până acum, tot efortul bugetar a fost al autorităților locale, fără niciun ajutor din partea statului. „Anul trecut, noi am cheltuit peste 2 milioane de lei pentru finanțarea creșelor ceea ce este un efort considerabil, iar în momentul în care tot crește numărul grupelor, evident și costurile vor crește în continuare. În acest moment, în municipiul Sf. Gheorghe sunt 448 de copii înscriși în creșe și avem intenția de a construi noi creșe și prin asta să extindem și numărul de grupe”, a completat primarul. 

Proiectul se bazează pe promisiunea guvernamentală că, începând cu data de 1 septembrie a acestui an, va intra în vigoare o lege care există, dar nu a fost aplicată. „Practic, creșele în sistemul administrativ din România intră în categoria socială și nu în categoria educațională și nu am primit niciun ajutor din partea statului. Există o lege inițiată de grupul parlamentar al UDMR care a fost promulgată de președintele țării și care prevede că la fel cum în sistemul educațional există o finanțare per capita din partea statului să fie și în cazul creșelor, însă din nefericire intrarea în vigoare a acestei legi a tot fost prorogată de guverne. Acum, se pare că există o promisiune din partea guvernului - cu toate că în decembrie anul trecut a fost prorogată la 1 ianuarie 2022 - începând cu 1 septembrie al acestui an intră în vigoare această lege care ne va ajuta”, a explicat edilul. 

Între zonele în care ar urma să se construiască aceste creșe se numără Câmpu Frumos, cartierul Simeria și zona Nicolae Iorga. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.