ACTUALITATE 25 martie 2021

Primăria Sfântu Gheorghe ar vrea să preia sarcina tăierii copacilor din zonele de blocuri

de Iulia Drăghici - Taraș | 1348 vizualizări

Responsabilitatea tăierii copacilor din jurul blocurilor, care reprezintă pericol pentru siguranța locuitorilor orașului, va fi preluată anul viitor de Primăria Sfântu Gheorghe, au spus marți, într-o conferință de presă, reprezentanții autorităților locale.   

Este o problemă destul de mare deja problema copacilor din jurul blocurilor. Este o, să zicem, schimbare de generație în vegetație. Deci blocurile care au fost construite acum 50, 40, 30 de ani au deja copacii crescuți și devin periculoși. Observăm că din contribuția locatarilor nu totdeauna se poate rezolva, că nu toți au capacitatea financiară și din anul 2022 vrem să preluăm în responsabilitatea primăriei tăierea acestor copaci. Dacă este în atribuția asociațiilor de proprietari, se pune problema dacă vor să contribuie sau nu. Majoritatea are problemă cu copacul sau n-are problemă cu copacul, dar dacă este problemă de siguranță, atunci primăria ar trebui să acționeze și să trecem, să zicem, peste voința democratică sau puterea financiară a comunităților. Dacă e nevoie, atunci primăria va trebui să intervină și să finanțeze aceste lucrări”, a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Faptul că tăierea copacilor este o problemă a reieșit dintr-o analiză făcută de consilierii locali Magyarósi Imola şi Zsigmond József, în urma căreia au fost chestionați, în perioada 25 ianuarie – 17 martie a.c., administratorii de bloc și asociațiile de proprietari de la 570 de scări din oraș, adică 60% din totalul celor din Sfântu Gheorghe. 

O problemă care ne-a surprins și pe noi este tăierea și toaletarea copacilor. Mai mulți administratori ai asociațiilor ne-au zis de această problemă, dat fiind faptul că e scump. Tăierea copacilor mari poate să ajungă până la 3.000 – 4.000 de lei. Ceea ce, mai ales dacă vorbim despre un bloc locuit mai ales de vârstnici, e o problemă mare. Chiar 300 – 400 de lei ar ajunge pe apartament. Și toaletarea este o altă chestie care trebuie făcută din când în când. Iarăși necesitând niște bani din partea locatarilor”, a spus, în același context, Magyarósi Imola. 

Analiza a scos la iveală mai multe probleme, dar „durerea” principală a cetățenilor care locuiesc în blocurile din reședința de județ este lipsa locurilor de parcare. S-a depistat și necesitatea termoizolării blocurilor, a organizării unor cursuri de perfecționare pentru administratorii asociațiilor de locatari, pe fondul legislației stufoase și schimbătoare sau nevoia termoizolării și modernizării acoperișurilor blocurilor. 

În plus, administratorii și președinții asociațiilor de locatari au mai menționat ca necesități: refacerea trotuarelor, schimbarea sau montarea de lifturi, amenajarea și modernizarea terenurilor de joacă, rezolvarea problemelor cu pierderile de apă, a problemelor cu restanțele și rău-platnicii, infiltrațiile din subsoluri, deposedarea uscătoarelor, refacerea intrărilor din scările de bloc, amenajarea de sedii pentru asociațiile de locatari, înființarea unor spații pentru depozitarea bicicletelor și a cărucioarelor de copii, supravegherea video a intrărilor în blocuri, finalizarea fațadelor sau zugrăvitul unor scări de bloc.

În municipiul Sfântu Gheorghe sunt 165 de asociații de proprietari, 942 de scări de bloc și aproximativ 19.600 de apartamente. În analiza prezentată marți de reprezentanții autorităților locale s-a precizat că au răspuns la chestionarul cu 27 de întrebări și o parte de discuții libere reprezentanții a 570 de scări, adică echivalentul a circa 20.000 de locatari. 

Coordonatorii analizei au punctat că vor continua acest demers și că vor avea ca obiectiv final să discute cu toți cei implicați în administrarea blocurilor din Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Facebook/ Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.